google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

A rosszkedv szinte bármikor beférkőzhet az életünkbe, főleg télvíz idején. Ám, nem feltétlenül kell karba tett kézzel várni, amíg újra kirügyeznek a fák, és felmelegedik az időjárás. Az otthonnak, vagy akár egy szobának is lehet kellemes, megnyugtató illata. Ha híján vagyunk már a kert virágainak, az illatozó gyümölcsöknek, de füstölőt nem akarunk nap mint nap gyújtani, készítsünk lakásdísznek is beillő illatosítót. 
Az apró, porózus gipszfigurákra rendszeresen cseppenthetünk kedvenc illóolajunkból, és máris finom, diszkrét illat hatja át a környezetet. A közérzetünk is jobb lesz, és így még a morcos telet is könnyebben átvészelhetjük.

 

 

Alapanyagok, kellékek:

  • modellgipsz vagy kerámiapor;
  • keverőtál és kanál;
  • finom csiszolópapír;
  • rajzszög, ceruza.

 

Illatokkal a rosszkedv ellen- kagylóIllatokkal a rosszkedv ellen- teknős

 

Az elkészítés menete:

1. A forma készítése

A használati utasításnak megfelelően keverjünk folyós masszát a kerámiaporból vagy a gipszből. Öntsük a formákba, kicsit ütögessük az asztallaphoz a kiöntőformát, hogy a légbuborékok távozzanak, és hagyjuk tökéletesen megszáradni. Ha kész formával dolgozunk- például, teknős, kagyló-, csak a széleken maradt gipszet csiszoljuk meg, ha új formát hozunk létre, vagy mintázni akarunk, csiszoljuk tovább a gipszet.

Illatokkal a rosszkedv ellen- formák

 

2. A mintarajzolás

A sík felületre rajzoljuk fel egy levél erezetét. Mintának használhatunk igazi leveleket is, A fő ereket, majd a finom érhálózatot nyugodtan rajzolhatjuk ceruzával, mert egyfelől leradírozható, másrészt csiszolás során el is tűnik majd.

Illatokkal a rosszkedv ellen- szívIllatokkal a rosszkedv ellen- levél

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

 

3. A bekarcolás

Ha elégedettek vagyunk a mintával, egy rajzszöggel karcoljuk ezt a gipszbe. Mélyebb ,,árkokat” erősebb nyomással, és többszöri ismétléssel, míg finom hajszálér- hálózatot kisebb erővel készíthetünk. A legvégén egy pillanatra tartsuk víz alá a formát, hogy a finom port lemossuk.

 

Illatokkal a rosszkedv ellen

A formákra cseppentett illóolaj beszívódik a porózus anyagba, majd lassan párologva tölti be illatával a szobát. A nagy töménységű olajok jóval hosszabb ideig illatoznak, mint a hígított anyagok. 

 

Kiöntősablon használata esetén, értelemszerűen az elkészítés folyamata ugyanaz, mint egy, a kisgyermek által imádott,  ,,homoksüti” technikája: tegyünk a formába gipszet, a korábban is említett módon, csak a széleket csiszoljuk. Tetszés szerint festhetjük, díszíthetjük.

Illatokkal a rosszkedv ellen- öntőforma

 

Az illóolajok használatakor figyelembe vehetjük csak a saját ízlésünket (pl.: szeretem a levendulát, de a borsmentát nem annyira), vagy kiválaszthatjuk azt az illatot, amelyet lelki világunk legjobban kíván. Utóbbihoz nyújtunk segítséget az alábbi cikkekben: 

Illóolaj és jótékony hatásai

DIY aromaterápiás spray

 

 

Ötletmánia Facebook

Még több érdekes témáért, ötletekért és tippekért látogass el az Ötletmánia Facebook- oldalára.

 

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0