google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Az illóolaj jótékony hatásaival már érintőlegesen foglalkoztunk előző cikkünkben (DIY aromaterápiás spray), amelyben megmutattuk azt is, hogyan készítsünk házilag olyan illóolaj- permetet, amellyel lakhelyünket még otthonosabb, még megnyugtatóbb környezetté alakíthatjuk.

Illóolaj és jótékony hatásai, 1. rész

 

A következőkben egy ismeretterjesztő bejegyzés keretében részletesebben megismerkedhetünk a különböző illóolajok jótékony hatásaival.

 

Mi is pontosan az illóolaj?

Illóolaj és jótékony hatásai, 1. rész

Az illóolajok tömény, zsírban oldódó, és általában vízzel nem keveredő folyadékok, amelyek illékony vegyületeket tartalmaznak, és növényekből vonják ki őket. Illatuk általában jellemző az adott növényekre, amelyekből kivonták őket. Az illóolajok nevüktől eltérően nem olajok, mivel az olajok fő tulajdonsága az, hogy fehér papírra cseppentve zsíros nyomot hagynak, és szobahőmérsékleten jelentéktelen a párolgásuk. Ezzel ellentétben az illóolajoknak éppen az a legjellemzőbb tulajdonsága, hogy szobahőmérsékleten is jelentős gyorsasággal elpárolognak, ami után jellemzően nem hagynak nyomot.

 

Az illóolaj történelmi háttere

Az ókorban már fellelhető volt, nagy szerepet kapott mind általános, mindennapos használatkor, mind szakrális tevékenységek során.
Hétköznapi alkalmazása elsősorban a testápolást, és illatosítást foglalta magában, esetenként testfestéshez is használták.
Az egyházi tevékenységek, mint például a papi beavatás, vagy éppen a világi szokások (uralkodók felkenése) elképzelhetetlen volt valamilyen illóolaj nélkül.
Sőt, a Biblia szövegében is megtalálható tömjén, mirha, és balzsam formájában, említésével.

Tömjén és mirha
Tömjén és mirha

Szinte már a középkor kezdete előtt megjelent az egész világon, előszeretettel használták Perzsiában, Egyiptomban, Kínában, Indiában. Az illóolajoknak egyre tágabb lett a felhasználási köre; már nem csak illatosításra és testápolásra használták.

Az egyiptomiak voltak az elsők, akiknél fellelhető volt az az ,,illóolaj-technika”, amit napjainkban aromaterápiának hívunk; maga az elnevezés azonban csak a 20. századi Franciaországban jelent meg írásban.

Egyiptomi olajhasználat

Kínában célzottan egészségi- állapotjavításra alkalmazták, lázra, köhögésre és szembajok ellen is találtak különböző gyógynövény- keveréket.

A görög orvostudomány ötvözte a keleti gyógymódokat az egyiptomiakkal. Nagy mennyiségben használtak illóolajokat azért, hogy előidézzék a jövendőmondók transzállapotát.

Heinrich Leutemann: A delphoi jósda
Heinrich Leutemann: A delphoi jósda

A rómaiak szintén felhasználták az aromás növényeket és olajokat. Galénosz gyógyszerkönyve 473 növényi eredetű készítményt írt le. A Római Birodalomban mégis legfőképp a testápolásban terjedt el az illóolajok használata.

A középkorban a népvándorlások idején az illatszerek eltűntek Európából, csak Bizáncban éltek tovább. Amerikából is érkeztek új gyógynövények és illóolajok.
Az egyházban megjelentek a füstölők, melyek amellett, hogy emelték az ünnepélyességet, fertőtlenítő hatásuk is volt a templomba járók felé. A pestisjárványok idején a védekezés fontos része volt a füstölés, amit a boróka fájának égetésével hajtottak végre.
A polgárság előretörésével újra a testápolás részévé lettek az illatok, egyre többet alkalmaztak illóolajokat. A 16. században már hóborttá vált a francia udvarban az illatosítás: a szökőkutak vizét, a bort, a vizet, a levélpapírt egyaránt illatosították.
A 19-20. század fordulóján a francia orvosok különböző növények illóolajait tartották felelősnek az alkoholizmus legsúlyosabb tüneteiért.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

 

Napjainkra a kis lepárlóüzemek helyét már átvette a nagyüzemi gyártás, ahol kozmetikai célokra mesterségesen is elő tudnak állítani illóolajokat. Azonban terápiás célra a mesterséges illóolajok nem alkalmasak, csak a természetesek.

Illóolaj- lepárlás

 

Az illóolajok használata

Az illóolajokat a parfümériában, az aromaterápiában, kozmetikai iparban, gyógyszeriparban, valamint ételek ízesítésére használják. Gyógyászati felhasználás során a légtérbe párologtatva, közvetlenül inhalálva, fürdőolajként, szájon át hígítva, kenőcsökbe, krémekbe, bedörzsölőkbe keverve alkalmazzák.

Önmagukban és keverékként is alkalmazhatóak. Aromalámpában párologtatva mindig vízbe kell cseppenteni, fürdő- vagy masszázsolajként mézbe vagy zsíros tejbe keverve kell alkalmazni őket.

 

Illóolajok, mint aromaterápiás gyógykészítmények

Az illóolajok hatással vannak az érzelmekre, a hangulatra, enyhítik a fájdalmat és egyéb kellemetlen tüneteket. Az illóolajokról azt tartják, hogy csökkentik a stresszt, fokozzák a keringést és a méreganyagok kiválasztását, csillapítják a duzzanatot.

 

Alapvető illóolajok és hatásaik

Babérolaj: étvágytalanság, valamint megfázás, influenza és mandulagyulladás tüneti kezelésére alkalmazható. Reumatikus fájdalmak enyhítésére és duzzadt nyirokcsomók esetén is hatásos.

Illóolaj és jótékony hatásai, 1. rész

 

Borsmenta: emésztési panaszok, a hányinger és a fejfájás, izomfájdalmak, hörghurut, arcüreg-gyulladás és utazás közbeni rosszullét hatékony ellenszere.

Illóolaj és jótékony hatásai, 1. rész

Eukaliptusz: csillapítja a köhögést, lázat, segít a megfázás, az influenza, a hörghurut és az arcüreg gyulladás tüneteinek enyhítésében. Kelések, pattanások is hatásosan kezelhetők vele.

Germán kamilla: más néven orvosi székfű népszerű és sokoldalú illóolaj, emésztési panaszok, kellemetlen menstruációs és klimaxos tünetek, bőrsérülések, gyulladás, égés esetén, és csakúgy, mint az eukaliptusz, kelések és pattanások kezelésében is segítséget nyújthat.

Levendula: az egyik legismertebb és legnépszerűbb illóolaj, amely a fejfájás, depresszió, nyugtalanság, álmatlanság, stressz és feszült idegállapot kezelésére alkalmazható. Izomhúzódás, rándulás, menstruációs görcsök esetén fájdalomcsillapító hatású. Enyhíti a hányingert és alkalmazható bőrsérülések (vágások, csípések, égések) kezelésére.

Illóolaj és jótékony hatásai, 1. rész

Muskotályzsálya: hatásos szorongás és depresszió ellen, szabályozza a menstruációt, enyhíti az azt megelőző kellemetlen tüneteket, valamint az ekcéma tüneti kezelésére is alkalmazható.

 

A következő cikkünkben még több illóolaj-fajtát mutatunk be, hogy mindenki megtalálhassa a számára legmegfelelőbb aromaterápiás módszert. 

 

Ötletmánia

Még több érdekes témáért, ötletekért és tippekért látogass el az Ötletmánia Facebook- oldalára.

 

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0