google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Életerő, energikusság. Ugye, télen is jó volna legalább annyira fittnek, frissnek és egészségesnek lenni, mint nyáron? Ebben fő szerepe lehet az egészséges étrendnek, amelyből télen sem hiányozhatnak a létfontosságú anyagok. Amikor kevés a napfény, és a friss gyümölcsökben sem tobzódhatunk, még jobban oda kell figyelnünk arra, hogy szervezetünk (és természetesen, családtagjainké) megkapja, ami neki jár.

A most következő cikkünkben megosztunk néhány ,,vitamindús” tudnivalót az egészséges étrendhez.

Életerő- télen is!

Az alapkérdések

Az egészséges táplálkozás alapjaival többnyire tisztában vagyunk (legfeljebb nem mindig tartjuk be): kevés zsiradék, több teljes kiőrlésű gabonaféle, fehérjék a kellő mennyiségben, és tudjuk azt az alapszabályt is, hogy zöldségből és gyümölcsből minél több – annál jobb (az amerikaiak szerint legalább naponta három-három adagnyi), hiszen abban van a vitamin! Csakhogy sokszor tanácstalanok vagyunk:

 • Miből mennyit kellene magunkhoz venni?
 • Elég vitamin van-e a ma termesztett növényekben?
 • Jó-e, ha mesterségesen, azaz kapszulában, tablettában, cseppek formájában fogyasztjuk az ,,egészségeset”?
 • Egyáltalán: mire van feltétlenül szükségünk, mire nem, és mi árthat, mi használ igazán?

Életerő- télen is! Alapkérdések

 

Se sokat, se keveset…

Életerő- télen is! Se sokat, se keveset...

A legfontosabb szempont- mondják a szakemberek-, hogy semmiből se halmozódjon fel túl sok a szervezetünkben, akár ételből, akár étrend-kiegészítők révén jutunk hozzá; ugyanakkor hiányunk se legyen semmiből (pl.: huzamosabb ideig tartó , egyoldalú táplálkozás miatt), mert mindkettő a legkülönfélébb betegségek melegágya. Ennek bizonyítéka, hogy helyes, ,,gyógyító” étrenddel többféle kedvezőtlen állapot esetében lehet 30-50%-os javulást elérni!
A táplálékunk nem csak a súlyunkra, de anyagcserénk szabályozására, hormonjaink, szerveink működésére, sőt: még a génjeinkre is kihat!

 1. Tény, hogy legalább negyvenféle anyagot kell bejuttatnunk a testünkbe az egészség fenntartásához.
 2. Ne együnk semmiből se rendszeresen túl sokat, mert jóból is megárt a sok (főleg, ha más tápanyagok rovására fogyasztjuk)! Káros élelmiszer nincs, csak rosszul összeállított étrend!
 3. Variáljuk a családi menüt minden nap és minden napszakban. Kérdezzük meg a famíliát, mit ebédeltek, és ahhoz igazítsuk a vacsorát!
 4. Az alapanyagok is legyenek változatosak, így elkerülhető a már orvosért kiáltó túladagolás, illetve hiányállapot kockázata. Favorizáljuk az idényzöldségeket, -gyümölcsöket, mert a friss alapanyagokban több a vitamin, a nyomelem.

Életerő- télen is! Fontos az egyensúly

 

A garázda szabad gyökök

Sejtjeink folyamatos támadásnak vannak kitéve, mert káros anyagok (szabad gyökök) képződnek bennünk állandó jelleggel. Bizonyos anyagok (antioxidánsok) fokozottabb bejuttatásával segíthetjük szervezetünk harcát ellenük. Ilyenek például az A-, E- és C-vitamin, a cink, a réz, a szelén. Tehát, együnk zöld és sárga színű zöldségeket, kék, bíbor bogyós gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonaféléket, olajos magvakat, barna rizst, tojást, húst, hetente egyszer májat. Igyunk zöld- és fekete teát, gyümölcsleveket, különösen szőlőlét.

Életerő- télen is! A garázda szabd gyökök

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

 

Haszon és kockázat

 • A ma termesztett növényekben, zöldségekben még mindig és annak ellenére is rengeteg a hasznos anyag, hogy műtrágyát, növényvédő szereket használnak a termesztésük során, tehát ilyen megfontolásból ne száműzzük ezeket az étrendből.
 • Ugyanakkor igaz, hogy kevesebb bennük például a vitaminok mennyisége, mint pár évtizeddel ezelőtt, tehát szükség van mesterséges pótlásra, főleg télen.
 • Ha konkrétan nem tudjuk, miből van pótlásra szükségünk, a legjobb ásványi anyagokkal kiegészített multivitamin- készítményt szedni – annál is inkább, mert a mikrotápanyagok együtt és egymásra hatnak (ha valamiből túl sokat szedünk, egy másik anyag csökken a szervezetünkben!).
 • Sok ,,célra orientált” készítményt lehet kapni (életkor és életmód szerint, illetve kifejezetten nőknek összeállítva), kérjük a gyógyszerészek segítségét.!
 • Ha étrend-kiegészítőt szedünk, ne felejtsük el azt sem, hogy a táplálékkal is bejut bizonyos mennyiségű mikroelem a szervezetünkbe, tehát ne akarjuk például tablettaként bevenni az egy-egy mikrotápanyagból ajánlott napi mennyiség száz százalékát!
 • Tartsuk be az előírt adagolást, illetve konzultáljunk orvossal, életmód- tanácsadóval, vagy olvassunk a témáról bővebben, ha kúraszerűen szednénk valamilyen célból étrend- kiegészítőt!

Életerő- télen is!Életerő- télen is!

 

Mikor kell több?

Igényeink eltérőek, ahogy életmódunk is.

 • A vegetáriánusok szervezetében kevesebb a szelén, a cink, a réz, amelyek egyébként a sejteket támadó szabad gyökök ellen védenek (lásd: fent).
 • A dohányzás sok C- vitamint von el a szervezetünktől, feltétlenül pótoljuk!
 • A nők vas- és kalciumszintje sokszor alacsonyabb a kelleténél.
 • A gyerekek és az idősek igényei is sajátosak.
 • Intenzív sportnál az ásványi-só-pótlás is fontos (sportital, gyümölcslé), különben felhígulnak a testfolyadékok, s ez további folyadékvesztéshez vezet. Az alacsony sószint ilyenkor görcsöt és kimerülést okoz.
 • A téli napfényhiányt heti kétszeri negyedórás sétával ellensúlyozhatjuk, lehetőleg napfénynél, de háromszor fél óra borult időben is segít, mert akkor is van valamennyi sugárzás.
 • Természetes D-vitamin- források: tejtermékek, máj, lazac, tojássárgája, ömlesztett sajtok, és a hozzáadott D-vitamint tartalmazó margarinok.
 • A zsírban oldódó vitaminok (A, D, E) pótlásánál legyünk óvatosak, ne adagoljuk túl, mert ezek nem ürülnek, hanem raktározódnak a sejtjeinkben.
 • Az A- vitamin elő-anyagát. a béta- karotint nem lehet ,,túlszedni”. Ha nagyon sok sárgarépát eszünk, legfeljebb szép ,,napsütötte” színünk lesz…

Életerő- télen is!

Még több életmód tippet az alábbi linkekre kattintva olvashatsz:

Egészséges ételek

Egészség- tippek nőknek

20 tipp az egészségért- életmódtippek férfiaknak

Cukor vagy az egészség- édesen, kalóriaszegényen

 

 

Ötletmánia

További érdekes témákért és ötletekért látogass el az Ötletmánia Facebook- oldalára!

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0