google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Az alkohol nem csak egy finom vacsora mellé lehet kitűnő kiegészítő bor, vagy pezsgő formájában, hanem gyakran az ételeket is megbolondíthatjuk vele. Nagy része főzés, sütés közben elpárolog, ám érdemes csínján bánni vele, ugyanis épp olyan hatással lehet az étel végső ízére, mind bizonyos szószok, pácok. A főzési technikák is nagyban befolyásolhatják a végeredményt. 

 

Mit tesz az alkohol az étellel?

Az alkohol poláros oldószer, hasonló a hatása a vízhez. Erősítheti az ízeket, azzal, hogy gyorsabban oldja ki az ízanyagokat, mint a víz tenné önmagában. Attól függően, hogy milyen jellegű alkoholos itallal főzünk, hozzáadhatunk egy csomó plusz ízt, pl a vörösbor édes-savanyú, a sör kesernyés, és így tovább.

Húsok készítésekor lebontja a rostokat, erélyesebb ízt ad a különböző ételekhez, puhább, omlósabb lesz tőle a hús. Különböző húsokhoz különböző alkohol párosítható, legtöbbször általában a bort használjuk húsok ízesítéséhez. A vörösboros marhapörköltnél sem mindegy, hogy milyen fajta bort használunk a húshoz, épp ezért számos kombinációja lehetséges.
Gyümölcsök ízesítéséhez is tökéletes az alkohol, ám, mivel ezt nem sütjük, főzzük, gyerekek számára tilos elkészíteni az alkohol ,,nyerssége” miatt.
Fokozottan ügyeljünk a mértéktartásra, szigorúan csak ízesítésre használjuk.

Az alkohol és a főzés- mit, hogyan, mennyire?

 

Az alkohollal való főzés mikéntje

Ha rászánjunk magunkat arra, hogy új dolgokat próbáljunk ki a konyhában, ezen belül azt, hogy alkohollal ízesítsük ételeinket, fontos pár dologra figyelnünk. Ne az legyen a célunk, hogy tocsogjon az alkoholban az étel; törekedjünk inkább arra, hogy kiemeljük, elmélyítsük a különböző ízeket.

A főbb italok, amelyeket főzéshez kitűnően felhasználhatunk: sör, bor, brandy, whiskey, gin, sherry.

Különböző tulajdonságunk miatt mind más és más ételeket hangsúlyozhatnak ki. Sört tehetünk például panírozáshoz a tojásba, így egyedi ízeket adhatunk a rántott húsnak. A bor leginkább pároláshoz, azon belül is a csirkehúshoz használható. Igazi amerikai hangulatot whiskey-vel kevert steak-szósszal tudunk elérni, míg flambírozáshoz érdemes a különböző brandy– fajtákat kipróbálni.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Az alkohol és a főzés- mit, hogyan, mennyire?

A flambírozás

Talán a flambírozás az egyik legismertebb módja az alkohollal való főzésnek. De hogy is csinálják a profik, és milyen reakciók mennek végbe a flambírozás során?

Ennél az eljárásnál égő alkohollal pörköljük meg az ételt. Ha nyílt tűzön, serpenyőben flambírozunk, akkor az (előre kimért) alkoholt a forró ételre öntjük, s azzal együtt felhevítjük. Majd a serpenyőt megdöntjük, s a láng fölé tartjuk, hogy az belekaphasson az alkoholgőzbe.

 

Az alkohol és a főzés- mit, hogyan, mennyire?

 

Néhány szabály, tipp a flambírozáshoz

  • A flambírozást nemcsak az ételek készítése közben, hanem az édességek és húsok tálalásakor is alkalmazhatjuk. A lángoló szesz különleges ízt kölcsönöz az ételnek és szép látványt nyújt
  • A flambírozáshoz legalább 40%-os alkoholt használjunk.
  • A húsételekre semleges szeszt öntsünk, az édesekre elsősorban rumot, konyakot, vagy gyümölcsös édességek esetén az adott gyümölcsből készült pálinkát.
  • Fontos, hogy az étel jellegének megfelelő alkoholt válasszunk.
  • Csak forró ételre öntsük az alkoholt, és mindig felforrósítva, s az alkoholt is melegítsük fel egy kicsit mielőtt meggyújtanánk.
  • Ha az asztalnál tányéron flambírozunk a szeszt egy merőkanálba töltsük, majd felhevítés után meggyújtva öntsük rá az ételre.
  • Mindig nagy, lapos serpenyőt használjunk, hogy a lángok minél több oxigét kapjanak, mert minél hosszabb ideig égnek, annál több alkohol távozik.
  • Ha az utolsó láng is kialudt, azonnal tálaljuk az ételt.

 

Kapcsolódó

Magas koleszterinszint? Így és ezeket ehetjük

 

Ötletmánia Facebook

Még több érdekes témáért, ötletekért és tippekért látogass el az Ötletmánia Facebook- oldalára.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0