google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

A láz, vagyis a testhőmérséklet megemelkedése általában a szervezetben fellépő betegségeket jelzi. Testünk úgy védekezik a különböző kórokozóktól, hogy bizonyos értelemben ,,megsüti” azokat. Ez egy természetes védekezőképesség, ám a velejárói, a fáradtság, bágyadtság kellemetlen érzés amellett, hogy szervezetünk más területeken is igyekszik kilökni magából a betegséget (köhögés, tüsszögés, stb.).

Sokan azonban igyekeznek egy ilyen időszakban csillapítani a lázat, hogy kíméljék az erőtartalékaikat. Ehhez számos gyógyszer létezik, azonban, mint minden területén az életnek, a legjobb, ha természetes forrásokból vesszük magunkhoz a szükséges tápanyagokat. A következőkben bemutatjuk, milyen ételeket érdemes enni láz esetén.

A láz, és az azt csillapító ételek, tápanyagok

 

Probiotikumok

A probiotikumok olyan táplálékkiegészítők, melyek az emberi szervezet szempontjából jótékony baktériumokat tartalmaznak. Nem csak a lázat csillapíthatjuk segítségével, hanem más betegségeket is megelőzhetünk, illetve kezelhetünk velük. Ilyenek például:

  • laktóz intolerancia kezelése;
  • vastagbél-gyulladás és irritábilis bél szindróma kezelése;
  • vérnyomás csökkentés;
  • allergia, ekcéma kialakulásának csökkentése;
  • immunrendszer erősítése;
  • ásványi anyagok és nyomelem felvétel javítása.

Láz esetén a legjobb táplálék a probiotikumok magunkhoz vételére az élőflórás (lehetőleg natúr) joghurt.

A láz, és az azt csillapító ételek, tápanyagok

Friss gyümölcs

A gyümölcsök nagy része C- vitaminban gazdag, amely szintén segít szervezetünknek gyorsabban regenerálódni, illetve elkerülni a megbetegedést. Nem csak vitaminokban, hanem különböző más tápanyagokban, rostokban és antioxidánsokban is gazdag a friss gyümölcs. Az eper, kiwi, dinnye, ananász, mind nagy mértékben hozzájárulhat immunrendszerünk segítéséhez. A gyulladásos megbetegedésekhez a citrusfélék nyújtanak kitűnő támogatást, míg a hányásos, hasmenéses betegségeknél a banán adja vissza a szervezetünkből kikerülő káliumot.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

A láz, és az azt csillapító ételek, tápanyagok

 

Fehérje

Egy főtt tojásban, natúr csirkében, egy pohár tejben, joghurtban rengeteg fehérje van. Bármilyen fertőzésről is van szó, a fehérjék elképesztő módon tudják felvenni a kesztyűt a különböző baktériumokkal, vírusokkal szemben. Kis adagokban vigyük be a szervezetbe a különböző ételekből és italokból, majd hagyjuk, hogy szervezetünk tegye a dolgát.

A láz, és az azt csillapító ételek, tápanyagok

 

Folyadékok

Nem csak a sportolás közben fontos a megfelelő hidratáció, hanem betegség esetén is. Azzal, ha rengeteg folyadékot iszunk, segíthetjük a szervezetünket abban, hogy mielőbb ki tudja lökni magából a különböző baktériumokat, vírusokat. Ráadásul, akár olyan anyagoktól is megszabadulhatunk az izzadással, amelytől köhögéssel, tüsszögéssel nem, vagy csak nagyon nehezen.

Víz, tea, gyümölcslé, levesek. Bármelyiket is választjuk, próbáljunk elfogyasztani belőle minél többet, hogy mielőbb megszabadulhassunk nyavalyánktól. Sokan a húslevesre esküsznek, mint mindenható ,,gyógyszer” láz, megfázás esetén, de egy zöldséglevessel is elérhetünk sokféle hatást.

A láz, és az azt csillapító ételek, tápanyagokA láz, és az azt csillapító ételek, tápanyagok

 

Kapcsolódó

DIY antibakteriális spray

 

Ötletmánia Facebook

Még több érdekes témáért, ötletekért és tippekért látogass el az Ötletmánia Facebook- oldalára.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0