google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Ha csak időszakosan, vagy esetleg életmódszerűen foglalkozunk fogyókúrás tippekkel, előfordulhat, hogy olyan állításokkal is összefuthatunk tévhitek formájában, amelyek többet árthatnak, mint használnak diétánknak, szervezetünknek, testünknek. 

A fogyókúrás tévhitek második részében (első rész itt) lerántjuk a leplet néhány ilyen tévhitről.

 

A magas fehérjetartalmú étrend

Fogyókúrás tévhitek- 2. rész

Egy régebbi kutatás alapján szűrték le azt a megállapítást, miszerint a magas fehérjetartalmú ételek fogyasztása hosszú távon árt a vesének, mivel azok megnövelik a vesék által átszűrt vérmennyiséget. Habár ez részben igaz, tényleg megnöveli ezt az úgynevezett GFR- számot, de a vesék számára ez nem jelent akadályt- hiszen ez a dolguk. Egyetlen esetben kell igazán odafigyelnünk a fehérjebevitelre, és ez nem más, mint a vesebetegség fennállása. Ilyenkor érdemes odafigyelnünk arra, hogy mérsékeljük a fehérjebevitelt, de egy egészséges vese számára nem jelenthet problémát a feldolgozása.
A fehérjék hozzájárulnak a teltségérzethez, ráadásul kiemelkedően fontos a csontok, izmok, kötőszövetek egészségének fenntartására is, ahogy a testünkben lévő különböző enzimekre, hormonokra, is jó hatással van.

 

Az alacsony zsírtartalom veszélyei

Fogyókúrás tévhitek- 2. rész

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Ahogy az első részben is írtuk, sokak számára a zsír egyet jelent a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának magas kockázatával. Azonban a zsír bizonyos formákban szükséges a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez.
Sokan igyekeznek minél jobban kiiktatni a zsírokat az étrendjükből; ehhez pedig nem máshoz fordulnak, mint a zsírszegény, vagy alacsony zsírtartalmú ételeknek kikiáltott bolti termékekhez. Azonban, érdemes tudni, hogy a zsír is hozzájárul az  különböző termékek ízéhez, állagához, így, amennyiben kivonják az ételekből ezt a hozzávalót, helyettesíteni kell valamivel.
És mivel is helyettesítik a gyártók a zsírt?
Töméntelen cukorral és más, kicsit sem természetes anyaggal, ízfokozóval, tartósítószerekkel. Éppen ezért, sokszor a zsírszegény termékek még többet ártanak a szervezetünknek, mint amennyit használnak. Igyekezzünk minél jobban kerülni az effajta termékeket!

 

A változatos étrend rossz

Fogyókúrás tippeknél sokszor elhangzik a kiegyensúlyozottság mind az étrend szintjén, mind testmozgás esetében. Étkezéskor oda kell figyelnünk, hogy minden olyan tápanyagot be tudjunk vinni, amelyre a szervezetnek szüksége van. Éppen ezért fontos a változatos étrend.

Fogyókúrás tévhitek- 2. rész

 

Azonban, a jelenlegi fogyókúrás tippek többsége arról szól, hogy bizonyos ételcsoportokat ki kell hagynunk az étrendünkből, pl. a tejtermékek, glutén, szénhidrát, stb. Amennyiben nem a különböző intoleranciák miatt áll fenn a lehetőség, hogy bizonyos ételek kihagyjunk, mindenképpen igyekezzünk a lehető legváltozatosabban étkezni, ugyanis a szervezetnek éppúgy szüksége van a különböző fehérjékre, mint a gabonára, a szénhidrátra, a zsírokra és más tápanyagokra. Ne iktassunk ki az étrendből egész ételcsoportokat, ha van rá módunk!

 

Ötletmánia Facebook

Még több érdekes témáért, ötletekért és tippekért látogass el az Ötletmánia Facebook- oldalára.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0