google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Az otthon akkor igazán otthon, amikor kellemes, kiegyensúlyozott, békés környezettel tudjuk felruházni. Ahhoz, hogy mindezt elérjük, nem szükséges vagyonokat költeni a különböző dísztárgyakra; elég, ha növények sorát szerezzük be. Nem csak otthonunk helyiségei lesznek igazén hangulatosak a zöldellő növényektől, hanem még a levegő is könnyebb, tisztább lesz, feltéve, ha megfelelő légtisztító növényt választunk. 

A következőkben a választást megkönnyítve mutatunk be egy pár légtisztító növénykét:

 

1. Futóka

Légtisztító növények- a kellemes otthon titkai

A szobai futóka a kontyvirágfélék családjába tartozó kúszó szobanövény. Levelei szív alakúak, bőrszerűek, változattól függően sötétzöldek vagy márványos sárga-zöldek. Délkelet-Ázsiából származik, léggyökeres liánnövény, mely a falon futtatva, kaspóból lógatva vagy moharúdra futtatva érvényesül leginkább.

Talán ez az egyik legismertebb szobanövény, mégis, az már kevésbé ismert tény, hogy rengeteg káros vegyületet, többek közt a formaldehidet is képes eltávolítani a levegőből. Annak ellenére, hogy rengeteg jót tesz a környezetünkkel, és annak légterével, nem igényel sok törődést, és gyorsan nő. Kezdő kertészeknek, növénytulajdonosoknak éppen ezért kitűnő választás.

 

2. Anyósnyelv

Légtisztító növények- a kellemes otthon titkai

Igen elterjedt növény, és tulajdonságai miatt ténylegesen és könnyedén hű marad az elnevezéséhez:

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0
  • nem igényel sok törődést;
  • ennek ellenére szinte elpusztíthatatlan;
  • szárazságtűrő képességgel rendelkezik;
  • jól bírja a napfény hiányát.

A legtöbb növényről elmondható, hogy a szén- dioxidot oxigénné alakítja, ezzel biztosítva friss levegőt az emberek számára. Az anyósnyelv mindezt fokozottan és jobban érezhetően teszi, legfőképpen, ha a hálószobánkba helyezzük. Nagy mértékben javítja, kellemessé, könnyedé teszi a szoba levegőjét, így könnyebben, jóízűbben aludhatunk, mint valaha.

 

3. Aranypálma

Légtisztító növények- a kellemes otthon titkai

Az aranypálma (vagy areca pálma) igen kedvelt szobanövény a pálmák között. Könnyen tartható és nem túl igényes fajta. Előszeretettel használják ezért irodákban, intézményekben is, mert mutatós mégis átlagos igényű.

Szintén szén-dioxid átalakításért felelős, ám számos pozitív légszűrő is légtisztító hatással rendelkezik egyaránt. Az előnyös hatások érvényesülése nagyban függ attól, hogy mekkora a növény, levelei milyen szélesek, és hogy megfelelő helyen van-e elhelyezve.

 

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a szobanövények nem csak kinézetre adnak egy kis pluszt az otthonunkhoz, hanem számos más pozitív hatással is rendelkeznek. Erre irányuló kutatások kimutatták, hogy abban a környezetben, amelyben szobanövényeket is tartottak, lecsökkent a légzőszervi, és asztmás tünetek előfordulása, enyhült a szemirritáció, a fejfájás, és más allergiajellegű tünetek is. 

 

Kapcsolódó

Gyorsan növő szobanövények

 

Ötletmánia Facebook

Még több érdekes témáért, ötletekért és tippekért látogass el az Ötletmánia Facebook- oldalára.

 

 

 

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0