google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

A papírmasé egy könnyen elkészíthető, gyorsan szilárduló anyag, amely számos felület lefedésére alkalmas. Gyakran használják szobrászok, de a mindennapi életben is találkozhatunk velük gyümölcstálak, bábok, babák és még sok más tárgy formájában. A felület könnyen festhető, agy csak rajtunk múlik, hogy milyen mintákat, színeket applikálunk az elkészült művekre. Ebben a cikkben bemutatjuk a papírmasé elkészítési alapjait. Ha mindezt elsajátítjuk, bármilyen ötletünket megvalósíthatjuk a későbbiek folyamán.

 

Előkészítés

1. Csináljunk magunknak helyet

A papírmasé- készítés némi kosszal járhat (végül is, melyik jó ,,csináld magad” ötlet nem?), szóval, ha nem szeretnénk tönkretenni az antik bútorainkat, vagy csak kevesebb időt töltenénk takarítással, fedjük le az asztalt (vagy a választott terület egy részét) újságpapírral. A következőkre lesz még szükségünk a kézműveskedéshez:

  • egy nagy tál;
  • liszt vagy tapétaragasztó vagy fehér ragasztó (folyékony);
  • víz;
  • alapszerkezet (ennek segítségével formázhatunk);
  • ecset;
  • még több újságpapír.

 

2. Tépegetés

Tépjük az újságpapírt hosszú csíkokra. Az ideális szélesség 2,5 cm, de minden egyes projekt más más formát és méretet igényel. Minden ötlethez legalább három rétegnyi papír szükséges, szóval sokat kell tépnünk. Ne használjunk ollót: a tépett szélek jobban beleolvadnak a többi közé, mint a vágott szélek.

A csíkoknál nincs olyan, hogy rossz méret. Ha szeretnénk kihangsúlyozni részleteket egy-egy kreálmányunkon, különböző méretere van szükségünk.

csíkok

 

3. Módszerválasztás

Többféleképpen el lehet készíteni a papírmasét. Válasszuk ki körültekintően azt a módszert, anyagot amelyik jobban a rendelkezésünkre áll:

  • ragasztós keverék: öntsük 2 egység ragasztót és 1 egység vizet egy keverőtálba (a mennyiség ebben az arányban változtatható tervünk méretétől függően). Ha erős, gyorsan kötő ragasztónk van, elég 1 egységnyi belőle.

 

  • lisztes keverék: keverjünk el 1 egység lisztet és 1 egység vizet. Könnyű, mint az egyszeregy!

(Nagyobb projektekhez keverjünk el némi ragasztót is kötőanyagként.)

 

  • tapétaragasztó: 2 egység tapétaragasztó, és 1 egység víz kerül a tálba. Ez a hosszú távú ötletekhez kitűnő választás- akár évekig is bírja.

anyagok

4. Keverés

Ecsettel, fakanállal keverjük a hozzávalókat, amíg csomómentes nem lesz. Ha túl híg, adjunk hozzá a választott porózus anyagból, ha túl sűrű, lazítsuk fel vízzel.

hozzávalók

5. Formázás

Keressünk egy olyan felszínt, tárgyat, amit papírmasézni szeretnénk. Ez lehet például egy lufi, karton, vagy más formázott anyag. Akár két különálló dolgot is összeragaszthatunk, hogy valami teljesen újat alkossunk.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Ha lufit használunk, kenjük be a felszínét olajjal- így, amikor megszárad, könnyen kihúzhatjuk.

 

Elkészítés

1. Mártsunk a keverékbe egy csík újságpapírt

Figyelem! Koszos lesz tőle a kezünk! Minél piszkosabbak leszünk, annál jobban dolgoztunk.

 

2. Távolítsuk el a felesleget

Ezt úgy tehetjük meg, hogy mutató-, és középső ujjunkkal ollót formázva végighúzzuk az áztatott papírcsíkon a kezünket. A folyamat során tartsuk a tál fölött a kezünket, hogy a felesleg oda csöpögjön vissza.

felesleg- eltávolítás

 

3. Fektessük rá a csíkot a felületre

Simítsuk ki a kezünkkel vagy az ecsettel a papírt, miután felhelyeztük a tárgy felszínére. Győződjünk meg arról, hogy minden ráncot és levegőt eltávolítottunk a papír alól. Egy nagyon sima felületre kell törekednünk, hogy minél könnyebb legyen később a díszítés.

fektetés anyagra

4. Ismételjük meg a folyamatot

Tegyük ezt addig, amíg a papír a teljes alapunkat 3 rétegben el nem fedi. A rétegelés nagy jelentőséggel bír a száradás, és a mintatárgy eltávolítása alatt- meg kell tartania a formáját ,,segítség” (azaz, az alap) nélkül.

 

5. Szárítsuk ki

Helyezzük egy letakart felületre és hagyjuk száradni egy napig. Az alkotásunk méretétől függ a száradás ideje, de először menjünk biztosra, és hagyjuk érintetlenül egy másnapig.

 

6. Fessünk!

Tetszés szerint színezzünk. Érdemes először egy fehér, alapozó réteggel kezdeni, hogy utána egyenletesebben tudjuk felvinni a többi réteg festéket.

festett papírmasé

 

Legvégül, ne felejtsünk el dicsekedni mindenkinek, hogy ezt mind magunk készítettük.

 

Kísérletezzünk bátran további formákkal, tárgyakkal! Íme, néhány tipp segítségül:

tálakabsztrakt gömb

kaktuszhőlégballonmalacperselylámpaburatök

Jó szórakozást a papírmaséhoz! 

 

 

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0