google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Kimondjuk a szót: cukor, s már látjuk is a cukorrépából készített hófehér kristály-, kocka- vagy porcukrot, s persze ezzel egy időben feltámad bennünk a lelkiismeret- furdalás is, hogy ellen kellene állnunk az édes kalóriabombák csábításának. Pedig hányféle, a közismert répacukornál ,,könnyebb”, mégis tartalmasabb édesítőszert kínál nekünk a természet! Ismerjük meg ezt a gazdagságot, hogy korszerűen táplálkozva, édes szájízzel, de egészségesen élhessük életünket.

Cukor vagy az egészség-  Édesen, kalóriaszegényen

 

Cukor nélkül alig tudjuk elképzelni az életet, az édesszájúak meg végképp nem. A civilizált társadalmakban leginkább elterjedt, finomított répacukor magas kalóriatartalmával és kedvezőtlen élettani hatásaival azonban nem az egészségünk őre. A tömény, finomított cukor olyan gyorsan szívódik fel, hogy ettől hirtelen megemelkedik a vércukorszint. Ekkor a szervezet inzulint küld a vérbe, ami persze lecsökkenti a vércukrot, de ennek következtében- nagyon rövid időn belül-, újra éhesek leszünk. Az emésztés során a cukor átalakításához sok kalciumot, és B-vitamint használunk fel, melyet pótolni kell.

A problémákra megoldást adnak az egyéb, természetes édesítőszerek, például a gyümölcscukor– kifejezetten lassan szívódik fel. A pálmacukornak magas az ásványianyag- tartalma. A mézben többféle vitamin van, a melasz vasban gazdag, s a datolyából készített püré sok vitamint tartalmaz.

A nagyobb élelmiszer- áruházak. fűszerboltok, drogériák és bioboltok ma már sokféle cukorral várják a korszerű táplálkozás híveit. 

 

Mézek

Cukor vagy az egészség-  Édesen, kalóriaszegényen

Ez a legrégebben használt édesítőszer, fruktózból és glükózból áll, de sok minden más mellett vitaminokat, és ásványi anyagokat is tartalmaz. Kiválóan helyettesíti a répacukrot, amelynek kisebb a kalóriaértéke, sőt, mivel édesebb annál, kevesebb is elég belőle. Manapság főként italokat édesítünk, süteményeket készítünk vele. Használata során figyeljünk arra, hogy a magas hőmérséklet árt a vitaminoknak, ezért a mézet ne főzzük, csak melegítsük.

 

Szőlőcukor

Cukor vagy az egészség-  Édesen, kalóriaszegényen

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

A szőlőben és a mézben nagy mennyiségben található. Por vagy tabletta formájában kapható; dzsemeket, édességeket, italokat, gyümölcs- és zöldségleveseket ízesíthetünk vele. Mivel szervezetünkben könnyen felszívódik, gyors energiaforrása lehet sportolóknak, sőt, szellemi ,,erőnlétünk” is fokozható vele.

 

Gyümölcscukor

A gyümölcsökben és a mézekben található, a legédesebb ízű cukorféleség. Ezt a tulajdonságát kihasználva, 30-40 %-kal kevesebb kell belőle, mint a répacukorból, mégis azonos édességet érünk el vele. Sütéshez, főzéshez, befőzéshez kiváló.

 

Pálmacukor

Cukor vagy az egészség-  Édesen, kalóriaszegényen

Többek között kókusz-, datolya- és palmirapálmából nyerik. A fa törzséből kicsorgó nedvet világos színű sziruppá sűrítik, és így használják. Hosszabb ideig eltartani csak kristályosodott, préselt formában lehet. A pálmacukor roppant gazdag ásványi anyagokban.

 

Muscovado nádcukor

Cukor vagy az egészség-  Édesen, kalóriaszegényen

Ezt a finomítatlan cukrot nevezzük még barbadosi vagy nedves cukornak is. Durvább, ragadósabb fajta, sötétebb, illetve világosabb változata is létezik. Egészen egyedülálló aromája gyümölcslekvárokban, süteményekben és édes öntetekben kitűnően érvényesül.

 

Mauritius- i nádcukor

Hagyományosan termesztik, és finomítatlan, vegyszer- és színezékmentes formában állítják elő. Eredeti melasz tartalma különleges színt, és ízt ad a cukornak. Bátran használhatjuk teában, kávéban vagy ott, ahol egyébként kristálycukorra lenne szükségünk.

 

Juharszirup

A juharfából csapolt friss, édes nedv színtelen és szagtalan, nagyrészt vízből, 3-5 % cukorból, ásványi anyagokból és egyéb tápanyagokból áll. Forralással sűrítik sziruppá (40 literből lesz 1 liter szirup), amely színre és ízre is többféle lehet. Osztályozása A- tól (világos) D- ig (legsötétebb) tart. Minél sötétebb a szirup, annál erősebb az íze, de tápértékük semmiben sem különbözik.

Cukor vagy az egészség-  Édesen, kalóriaszegényenCukor vagy az egészség-  Édesen, kalóriaszegényen

 

Ha a cukrot lecseréltük egészségesebb verziókra, derítsük ki, a felhasználásának módjait is! 

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0