A görögdinnye egy igazi nyári, hűsítő finomság. Sokunknak azonban meggyűlhet a baja a szeleteléssel, így a következő cikkben pár tippet mutatunk be, hogyan lehet a tálalással még ínycsiklandóbbá tenni a gyümölcsöt. 

 

Háromszögek

Az egyik legegyszerűbb és legkézenfekvőbb dinnyeszeletelési forma. A mozzanatok a következők:

1. Vágjuk le a végeit

Dinnye
Fektessük vágódeszkára és egy éles késsel vágjuk le a dinnye végeit.

 

2. Vágjuk félbe

dinnye
Állítsuk fel a dinnyét, és vágjuk félbe.

 

3. Negyedelés

dinnye
Állítsuk a gyümölcsöt húsával lefelé, majd vágjuk félbe. Így 4 hosszú csíkot kapunk.

4. Háromszögek

dinnye
Vágjunk 2 centis csíkokat.
dinnye
El is készült az esztétikus dinnyeszelet!

Tipp: Szórjuk meg a dinnyét egy kis sóval, hogy jobban kijöjjön az édes íz. Opcionális, de egy próbát megér!

 

Rudak

Vágjuk félbe a görögdinnyét. Fordítsuk a húsával lefelé, és vágjunk hosszában körülbelül 2 cm szélességű csíkokat. Ha ez kész, ismételjük meg a folyamatot széltében. Ha jól dolgoztunk, könnyen fogyasztható dinnyerudacskákat kaptunk végeredményül.

dinnyerúd

 

Kocka

Ez egy kicsit továbbfejlesztett változata a rudaknak. A metódus ugyanaz, ám miután elkészült a rúd, szeleteljük tovább kockákra. Ideális egy egyszerű gyümölcssalátához, de akár egy pálcikás-gyümölcsös nassolni valóhoz is tökéletes.

dinnye

 

Dinnyegolyók

Ha már úgyis a salátáknál tartottunk, jöjjön egy szemet gyönyörködtető szeletelési mód. Nem kell hozzá más, csak egy dinnyekanál, amellyel apró gömböcskéket tudunk vájni a dinnyéből. Pálcikára felszúrva, vagy egyszerűen, salátába dobálva tálalhatjuk.

dinnyekanálWatermelon Balls

 

Csillag

Ehhez sem szükséges nagyfokú kézügyesség, csak egy csillag alakú szaggató kell. Ha karikába vágjuk a dinnyét, a cikkekből kivájhatjuk a megfelelő méretű alakzatokat, így:

dinnyecsillag
Koktélok díszítéséhez szinte kihagyhatatlan

csillag

 

Pizza

Ha már elvágtuk a dinnyét 2-3 cm széles körszeletekre, de nincs türelmünk csillagokat vagdosni belőle, készítsünk pizzát! Igazi nyári finomság még több gyümölccsel megspékelve, könnyen fogyasztható, háromszög- szeletekre vágva.

színes dinnyepizza
A képre kattintva videós segédletet találunk a pizza elkészítéséhez

dinnyepizza

 

Dinnyekosár

Hogy még stílusosabban szolgálhassuk fel ezt a lédús finomságot, akár önmagában, akár más gyümölcsökkel együtt, faragjunk a héjból kosarat!

Watermelon Fruit Bowl
Videós útmutató a képre kattintva

 

Top tippek a dinnyefaragáshoz: 

  • mossuk meg alaposan a dinnye héját szappannal és vízzel, hogy a rajta található baktériumok ne juthassanak be a húsba, mikor vágjuk, szeleteljük;
  • használjunk éles kést, hiszen amellett, hogy egyszerűbben vághatjuk a dinnyét, fokozottan csökkenti a sérülésveszélyt is;
  • egy fogazott élű kenyérvágó késsel könnyebben vághatjuk fel a nagyobb görögdinnyéket is;
  • vágjuk a dinnyét egy tiszta vágódeszkán;
  • használjunk valamilyen alátétet, amely felfogja a dinnye levét- egy csepp sem menjen kárba!

 

Jó étvágyat a ízletes finomságokhoz!