google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

A szappankészítés talán azért egyre népszerűbb eljárás, mert tudjuk, mit tartalmaz, és egyedi illatokat, egyedi alakokat is készíthetünk belőlük. A technikát könnyen el lehet sajátítani, csak egy kis idő, és egy kis türelem kell hozzá.

Egyre népszerűbbek a kézzel készült, házi szappanok, főleg a tudatos életmódot folytatóknak. De miért kellene méregdrágán megvennünk őket, amikor saját magunk is elkészíthetjük, házilag?

Íme a folyamat lépésről-lépésre:

Hozzávalók:

  • szappantömb
  • színezőanyagok
  • illatanyagok (illóolaj)
  • öntőformák
  • díszítőanyagok (virágszirmok, apró figurák, kagylók, gyöngyök, csillámpor vagy ami még eszünkbe jut)
  • mikrózható, vagy hőálló edények
  • kés, reszelő
  • hurkapálcika

Szappankészítés házilag

1. A szappankészítés első fázisa: felolvasztás

Elsőként folyékony állagúvá kell varázsolnunk a szappant. Ez kétféle módon történhet: vagy mikróban, vagy forró vízfürdőben. Aki ódzkodik a mikrohullámoktól, és a természetességre törekszik, annak inkább a második megoldást javaslom, persze a mikrózással sincsen semmi baj, némileg talán gyorsabb, és egyszerűbb megoldást kínál.

Nézzük a lépéseket külön-külön!

Olvasztás mikrohullámú sütőben:

Először is át kell gondolnunk, hányféle színt szeretnénk, és ennek megfelelő mennyiségű mikrózható edény kell előkészíteni. A legjobb, ha van egy olyan csőrös edényünk, amelyekből önteni lehet, ez megkönnyíti ugyanis a folyékony szappan beleöntését a formába, anélkül, hogy a szappan melléfolyna, de ha találunk bármilyen erre alkalmas más eszközt (vagy gyorsan takarítunk) az is megfelel. A szappantömböket vágjuk kisebb darabokra az olvasztás előtt. Ha tudjuk, reszeljük le, ilyenkor a forrás egyenletes lesz. Miután felforrt, kapcsoljuk ki a mikrót, és nézzük meg az alkotásunkat. A mikró teljesítményétől és a szappan mennyiségétől függ az olvasztás időtartama. Kis mennyiségű szappannál (körülbelül 10 dkg) 600W teljesítmény mellett elég lehet a 30 másodperc is, de mivel nincs általános érvényű utasítás, így mindenképpen kövessük szemmel a folyamatot. Ha már forr, akkor vegyük ki, majd hurkapálcával megkeverve ellenőrizzük, teljes mértékben felolvadt-e.

Szappankészítés házilag

 Olvasztás vízfürdőben

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Ha a mikrós megoldás nem szimpatikus, akkor a szappantömböt úgy is felolvaszthatjuk, hogy az edényt egy vízzel teli fazékba helyezzük és így forraljuk fel. (Felgőzöljük, mint a csokoládét.) Tegyük a szappantömböt egy konzervdobozba vagy tűzálló edénybe, ezt az edényt helyezzük egy vízzel telt fazékba és forraljuk fel. Itt is érdemes minél kisebbekre vágni a szappandarabokat, így egyenletesebb, homogén felületet kapunk a forralás után.

Szappankészítés házilag

2. A szappankészítés második fázisa: formába öntés

Mielőtt a szappanöntő formákba töltenénk a folyékony szappant, győződjünk meg arról, vízszintes helyzetben van-e a forma. Az öntőforma négy sarka alá helyezhetünk gyurmát, így a forma öntés közben nem csúszik majd el. A kis öntőformákhoz kevés szappanmassza is elegendő, mégis tanácsos többet felolvasztani, mert a folyékony szappan nagyon gyorsan kihűl és megköt a kancsó oldalán, ezáltal kevesebb lesz az a mennyiség, amelyet a formába tölthetünk. Minél nagyobb a kancsónk, annál nagyobb mennyiség veszik el. Igaz ugyan, hogy nem végleg, hisz ez a megdermedt massza is újra felhasználható de majd csak a következő olvasztás után.

Szappankészítés házilag

 

3. A szappankészítés harmadik fázisa: színezés, illatosítás

Elérkeztünk az utolsó fázishoz, ami a szappan illatosítása. Ehhez csepegtessünk bele néhány csepp illóolajat, illetve színezőanyagot. Jól keverjük össze újra a masszát. Ha a szappanba figurát szeretnénk helyezni, öntsük tele a formát, majd óvatosan nyomjuk bele a figurát. Ha virágszirmokat szeretnénk beletenni, töltsük fel a formát körülbelül a negyedéig, szórjuk rá a rétegre a szirmokat, majd öntsük bele a következő folyékony szappanréteget. Az így kapott illatos, színes folyékony szappant kell az öntőformákba önteni.

Szappankészítés házilag

Egyéb díszítési ötletként szárított gyümölcsöket, növényeket is helyezhetünk a szappanba. Ehhez a formát csak félig töltsük fel, nyomjuk bele a kiválasztott dekorációt, és hagyjuk kihűlni. Csak ezután tele a formát egészen a tetejéig. Ehhez érdemes az átlátszó glicerin tömböt használni, hogy utána jól látható legyen a díszítésünk.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0