google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Retro édességekkel ma is találkozhatunk a boltok polcain: elég csak körbenézni, máris szembejönnek velünk a Bocik, Sport szeletek, és Balatonok, amik ha nem is olyanok mint régen, mégis öreg motorosnak számítanak.

Az embert könnyen magába tudja szippantani a nosztalgia, amikor a neten bogarászva azt veszi észre, hogy órákra magába szippantotta a Pilóták, Turbórágók , és Zizik világa, mégis egyre lejjebb és lejjebb süllyed a nosztalgiaörvénybe. Találtam olyan gyöngyszemeket, amik ott hevertek a mi szekrényünkben is, de néhányat azok közül is, amikkel (sajnos) már nem találkoztam.

1. Pilóta

Pilóta keksszel már biztosan összefutottunk páran, de ki az, aki emlékszik erre a csomagolásra? Nekem már sajnos nincsen meg, pedig biztos nagyon finom volt.

retro ételek italok

2. Sport szelet

Ahogy a Pilóta, a Sport szelet is túlélte a török inváziótól elkezdve, a berlini fal leomlásáig mindent, és valószínűleg amikor majd az ükunokáink nézegetik a polcokat, ők is találkozni fognak még vele. Egyébként a kedvenc reklámom az volt, amikor a raszta srác folyton kihúzta a bajból szegény fószert, aki csak autóját akarta támasztani, stb.

retro ételek italok

3. Bohóc szelet

A narancsos ízű szelet ma is megtalálható a boltok polcain, kicsit már más csomagolással, és az eredetire csak nyomokban emlékeztető ízzel.

retro ételek italok

4. Lottó szelet

A lottó szelet is nagy kedvenc volt régen, a Kapucíner, a Bohóc, az Eperjó, és a Szamba mellett ez volt az örök favorit.

retro ételek italok

5. Francia drazsé

A francia drazsé az, amit tonnaszámra tudsz enni egészen addig, amíg meg nem fájdul a hasad. A különböző színű golyók elvileg különböző ízű bevonót rejtettek, de szerintem kevesen voltak, akik meg tudták állni, hogy ne marokszám tolják le a torkukon a drazsét.

retro ételek italok

6. Donald kacsa rágó

A Donald rágó szintén nagy kedvenc volt: gyűjtöttük a papírra rajzolt sztorikat is, amiknek még hetekig Donald kacsa rágó illata volt, amitől újra a szádban érezted a rágó ízét. Nekem felejthetetlen!

retro ételek italok

7. Turbo rágó

A Turbó rágó volt a másik nagy kedvenc, a rágót szinte ki is dobtuk, csak a kocsik érdekeltek minket. Általános iskolában cserélgettük az osztálytársaim között, és otthon egy egész gyűjtemény volt belőle.

retro ételek italok

8. Konzum szaloncukor

A mai napig van egy ilyen Konzumos doboz, amiben a karácsonyfaégőt tartjuk. Talán ezek voltak az utolsó olyan szaloncukrok, amiket még igazán a nagybetűs SZALONCUKOR-nak hívhat az ember. Azóta sem találom ezt az ízvilágot sehol sem, de aztán lehet, hogy csak az emlékek szépítették meg ennyire.

retro ételek italok

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

9. Kojak nyalóka

A Kojak nyalóka legjobb része az volt, amikor végre átnyalogattad magad a kicsit margarinízű csokis rétegen, hogy aztán szétrághasd a fehér belsejét. Egy generáció fogszuvasodását intézte el, igen rövid idő alatt.

retro ételek italok

10. PEZ adagoló

A kedvenc PEZ adagolóim a Star Wars-osak voltak, Yodától elkezdve Darth Vaderen át majd’ mindegyik megvolt. Itt is igaz volt az a marketingfogás, hogy a PEZ csak másodlagos volt, igazából a játék miatt vettük meg.

retro ételek italok

11. Csokiroló

A csokirolót egyszerűen imádtam régen, ha tehettem, minden nap ezt ettem volna… aztán valami elromlott. Hogy mikor, nem tudom, csak azt, hogy mi: a belsejében lévő krémet egy olcsóbb, silányabb minőségűre cserélték, aminek enyhén margarinos íze volt. Azért lehet bepróbálkozom még vele, hátha találok valami nosztalgia szeletet, amit fogyasztható.

retro ételek italok

12. Cigirágó

8 évesen picit furcsa lett volna bemenni a benzinkútra annak idején, és kérni egy doboz cigi, úgyhogy nekünk megmaradt a hanyatló nyugat ópiuma: a cigisrágó, amitől egyszerre éreztük magunkat felnőttnek, és elképesztően menőnek.

retro ételek italok

13. Duna kavics

A Duna kavics szintén az az édesség volt, ami ha beragadt a fogad közé, soha többé nem tudtad kipiszkálni onnan. Ennek ellenére mindenki imádja, főleg a fogorvosok.

retro ételek italok

14. Zizi

A Zizit is csak úgy lehet enni, ha az egész zacskót egyszerre öntöd bele a szádba, különben semmi értelme sincs az egésznek.

retro ételek italok

15. Téli fagyi

A téli fagyi is ugyanarra a sorsa jutott, mint a roló – már sehol nem lehet kapni olyat, ami visszaadná a régi ízvilágot.

retro ételek italok

16. Limo italpor

Szerintem egy gyerek sem volt, aki rendeltetésszerűen az italába tette volna, helyette ment orrba-szájba, mindenhova. Egyszer fogadást kötöttünk a haverjaimmal még tízévesen, és felszívtuk, utána pedig percekig színeset tüsszentettünk. Don’t try this at home – ahogyan a nagyok mondják.

retro ételek italok

17. Gömbrágó

A gömbrágót folyton lenyeltem, ahogyan a számba kaptam, úgyhogy nem volt túl gazdaságos meglepetés. A szüleim hamar le is szoktak róla, hogy ilyet vegyenek nekem.

Nektek van kedvenc retro kajátok? Mi az?

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0