google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

 

Annyi minden másra fel lehet használni a szivacsokat a takarításon kívül!

 

 

Mostanában az emberek igyekeznek környezettudatosabban élni, és jobb opciót találni, mint a műanyag. A szivacs is hasonló körökben mozog, és az emberek előszeretettel használják takarításhoz, holott van már sok más környezetbarátabb lehetőség. Ha azonban van otthon egy egész csomag szivacs, hasznosítsuk újra, használjuk takarításon kívül másra is.

Mutatunk 10 tippet, amikből bátran szemezgethetünk:

1. Csíráztatás

A szivacs igazán jó választás, ha belefognánk egy zöldségeskert ültetésébe, de nem tudjuk, hogyan álljunk neki. Tegyünk egy nedves szivacsot egy tányérra, és a csíráztatásra szánt magokat tegyük a szivacs tetejére, elegendő helyet hagyva a szemek között. Helyezzünk rá egy üvegtálat- ezzel gyakorlatilag egy kis üvegházat készítettünk. Rakjuk napfényes helyre a házi melegházunkat, és pár nap múlva már gyönyörködhetünk is a kis csírákban.

csíráztatás

 

2. Öntözés

Kicsíráztattuk a magokat? Akkor újra felhasználhatjuk a szivacsot! (Természetesen, ez a tipp minden növénynél működik, nem csak azoknál, amiket mi magunk csíráztattunk.) Formázzuk meg ollóval a szivacsot, hogy beférjen a cserépbe, majd tegyünk rá földet, és bele a növényt. Ha véletlenül túl sok vizet kapna az egyik locsolásnál, a szivacs felszívja a víztöbbletet.

 

3. Hűtőszekrény

Ha néha beteszünk egy-egy zöldséget vagy gyümölcsöt a hűtőbe, észrevehetjük, hogy az megpuhul, talán még kicsit meg is penészesedik. A gyümölcsök különösen nem szeretik a nedves környezetet, de egy szivaccsal ez is megoldható. A szivacs  felszívja a nedvességet, így védve meg a gyümölcsöt a rothadástól. Rendszeresen csavarjuk ki a szivacsot annak érdekében, hogy elkerüljük az ellenkező hatást.

 

4. Jégakku

Szeretnénk hidegen tartani ebédünket, de nem vágyunk arra, hogy mindenhova egy nehéz hűtőládát cipeljünk? Van megoldás: saját készítésű jégakku. Többször használható és nagyon olcsó. Ami szükséges hozzá: egy szivacs, és egy visszazárható zacskó. Vizezzük be a szivacsot és tegyük bele a zacskóba. Fagyasztóba vele az éjszakára! Az eredmény: egy könnyű kis jégakku. Ahogy olvad, a szivacs újra magába szívja a nedvességet, így nem kell emiatt sem aggódni.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

 

5. Pecsétek

Ez egy jó móka gyerekekkel vagy unokákkal! A szivacsok bármilyen formára fel lehet vágni: szívekre, gyémántra, körökre, talán még csillagokra is, ha jó a kézügyességünk. Festékbe belemártva gyermekeink pecsétekkel is díszíthetik az általuk készített ünnepi üdvözlőlapokat, rajzaikat. Tökéletes időtöltés egy esős napon!

szivacspecsétszivacspecsét

6. Körömlakklemosó

Ehhez a praktikához nem kell más, mint egy kis üvegedény, amibe belenyomkodjuk a szivacsot. Elárasztjuk körömlakk-lemosóval, és máris kész! Egyszerű és sokkal olcsóbb, mint a gyárilag előállított cikk. [Bemutatót ebben a videóban találhatunk.]

 

7. Tömőanyag

Egy régi szivacs könnyen felhasználható törékeny tárgyak (pl. poharak) dobozolásához: puhaságával és hajlékonyságával könnyedén megóvhatjuk sérülékeny portékáinkat.

 

8. Szösztelenítés

Használjuk egy súrolószivacs durvábbik oldalát, hogy eltávolíthassuk pulóvereinkről a szöszöket. Enyhén dörzsöljük az anyagot,  majd gyönyörködjünk szösztelen pulóverünkben, ami immár szebb, mint új korában.

szösz

9. Tapéta- leszedés

Eltávolítanánk egy kis darab tapétát a falról, de nem tudjuk, hogyan? Semmi pánik! Keverjünk össze némi öblítőt meleg vízzel, mártsuk bele a keverékbe a szivacsot, és csavarjuk ki alaposan. Dörzsöljük a szivaccsal a tapétát addig, amíg fel nem oldódik teljesen a tapétaragasztó.

 

10. Padlóvédő

Elegünk van már a filc körökből, amiket az asztal lába alá kell helyeznünk, hogy megóvjuk a karcolásoktól padlónkat? Csak vágjunk apróra egy szivacsot és ragasszuk a bútor lábaira azokat.

 

Ezek a szivacsok ugyan nem épp környezetbarátok (többnyire műanyagból készül), ha újrahasznosítjuk a fenti házi praktikákkal, már egy lépéssel közelebb járunk a Föld megmentéséhez.

További újrahasznosítási tippek itt és itt.

smiley szivacs

Kellemes időtöltést a kísérletezéssel! 

 

 

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0