google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

A só már több mint 6000 éve került használatba, és nem valószínű, hogy a későbbiekben eltűnik. Széles körben használják, a főzéstől elkezdve, különböző ételek tartósításán át, tűzoltásig. A só a fő oka annak, hogy képesek lehetünk sokféle ételt szállítani a világ egyik pontjából a másikba. És a legjobb dolog benne, hogy igencsak pénztárcabarát. 

Ám a só nem csak a fenti esetekben használható. Elhoztunk 10 tippet, melyekkel bemutatjuk, mire is használhatjuk ezt a csoda-anyagot:

 

1. Folteltávolítás

Folteltávolítás - 10 hasznos tipp egyszerű konyhai só felhasználásával

A legidegesítőbb a különféle foltok között a borfolt, és azon belül is a vörösbor foltja. A lehető legrosszabb anyag, amit ruhákra, szőnyegekre vagy bármilyen más anyagra önthetünk.

Ez az apró trükk akkor a leghatásosabb, ha még friss a folt. Legelőször fel kell hígítanunk a foltot egy kis vízzel, ezután szórjuk meg konyhasóval. Hagyjuk 10-15 percig, majd dörzsöljük, amíg a nyugtalanító folt el nem tűnik.

 

2. Pohárnyom

Pohárnyom - 10 hasznos tipp egyszerű konyhai só felhasználásával

Ha már a foltoknál tartunk jöjjön egy olyan szennyeződés, ami tényleg bármelyik háztartásban előfordulhat: a pohárnyom. Poháralátét nélkül igazi kínszenvedés lehet végignézni a lakás asztalain egy buli vagy egy kisebb összejövetel után.

Egy viszonylag egyszerű módszerrel könnyedén megszabadulhatunk ezektől a foltoktól is: szórjunk sót a problémás felületre, majd egy nedves szivaccsal dörzsöljük meg. Pár perc munka után látható az eredmény és láthatatlan a pohárlenyomat.

 

Persze, ha nem szeretnénk állandóan takarítgatni, készíthetünk poháralátétet saját magunk is!

 

3. Ruha

Ruha - 10 hasznos tipp egyszerű konyhai só felhasználásával

Szeretnénk, ha ruháink olyan színben tündökölnének, mint fénykorukban? Vagy hogy legalább ne tűnjön agyonmosottnak, fakónak öltözékünk? Csak annyit kell tennünk, hogy beáztatjuk némi sós vízbe a ruhánkat és/vagy adunk egy csésze sót a mosáshoz. Hihetetlen lesz az eredmény!

 

4. Művirágok

Egy rendkívül egyszerű és meglepő megoldás. Senki nem szereti, ha poros művirágok veszik körül, de a port szinte lehetetlen eltávolítani (vagy legalább is nem véglegesen).

10 hasznos tipp egyszerű konyhai só felhasználásával

Hogy megakadályozzuk a virágaink porosodását, tegyünk egy kevés sót egy papírzacskóba, rakjuk bele a virágokat, és rázzuk meg. A só eltávolít minden szennyeződést a műszirmokról, így azok újra pompásan ragyoghatnak.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

 

5. Szájhigiénia

A só antibakteriális hatásokkal rendelkezik, így a szájhigiénia megtartásában egy könnyű és olcsó megoldás lehet.
Gargarizáljunk egy korty sós-vizes oldatot 30-60 másodpercig. Remek megoldás arra, hogy enyhítsük, fertőtlenítsük a sérüléseket, és a torok körüli baktériumokat és nagyon hatásosan frissen tarthatja szánkat, leheletünket.

 

6. Adalékanyag fokrémhez

Építsük be a fogmosási rutinunkba a sót! Ahogy az öblögetésnél, úgy a fogunkon történő alkalmazáskor is érzékelhető hatásokat figyelhetünk meg: eltávolítja a szennyeződéseket, fehéríti és fertőtleníti a fogakat. Persze, ne számítsunk arra, hogy egy éjszaka alatt fehérek lesznek a fogaink, a kulcs a hosszútávú, rendszeres használat- de megéri a várakozást!

10 hasznos tipp egyszerű konyhai só felhasználásával

Sós vízzel nedvesítsük be a fogkefénket, majd óvatosan dörzsöljük meg fogainkat. Ha még hatásosabb eredményt szeretnénk elérni, szórjunk egy kis sőt a fogkrém tetejére is.

 

7. Fogkefe- tartósítás

Meglepő, ám amellett, hogy hatásos, olcsó is, és közvetve- a későbbiekben-, további összegeket spórolhatunk vele.
Igazán egyszerű a menet: mártsuk bele újonnan vásárolt fogkefénket egy kevés sós vízbe mielőtt használatba vesszük. Sokkal tovább fog tartani a kefe ,,élete”.

 

8. Bőrtisztító

10 hasznos tipp egyszerű konyhai só felhasználásával

A só a száraz bőrre is kitűnő megoldás. Eltávolítja az elhalt bőrt, fokozza a vérkeringést, és még mindig olcsó!

Kifejezetten hatékony, ha egy pihentető, forró fürdő után használjuk. Fontos, hogy nedves kézre vigyük fel a sót, és körkörösen masszírozzuk a bőrbe. Hogy még jobban érvényesüljön a vérkeringést serkentő hatást, használjunk tengeri sót!

 

9. Tojásteszt

A tojás azok közé az ételek közé tartozik, amelyeket hajlamosak vagyunk elfelejteni a hűtőben. Nem azért, mert azt gondoljuk, nem tud megromlani, csak azért, mert úgy véljük, tovább tart a szavatossága, mint bármely más termékeknek.

Ha olyan helyzetben találjuk magunkat, hogy nem vagyunk biztosak abban, hogy elfogyaszthatjuk-e az adott tojás(oka)t, teszteljük le sós vízzel!

2 evőkanál sót keverjünk el egy pohár vízben, és pottyantsuk bele a tojást. Ha elsüllyed, ehető, ha lebeg a víz felszínén, fogyasztása nem tanácsos.

Tojásteszt - 10 hasznos tipp egyszerű konyhai só felhasználásával

 

10. Korpa ellen

A korpás fejbőr az önbizalmunkra is hatással lehet, ha nem kezeljük megfelelően a problémát. Ha már több sampon-készítményt is kipróbáltunk, de nem a várt eredményt hozták, próbáljuk a sót!
Mielőtt besamponozzuk a hajunkat, szórjunk egy kevés sót a fejbőrre, masszírozzuk bele alaposan körülbelül 5 percen át, majd samponozzunk. Segítséget nyújt a korpa eltüntetésében, és segít a hajnak egészségesen és erősen növekedni.

 

Nem csak a só, a fogkrém is multifunkcionális eszköz lehet a jól használjuk. Derítsük ki itt, mire lehet még felhasználni fogtisztításon kívül!

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0