google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Kupak? Felhasználás? Kupak- felhasználás? Elképesztő, hogy az emberek milyen kreatívak tudnak lenni, nemde? Amikor barkácsolásra vagy DIY ötletek megvalósítására kerül sor tengernyi olyan ötlettel és tippel találjuk szemben magunkat, amelynek alapanyagait kidobnánk. Sokszor hallunk olyanokról, akik újrahasznosítják a műanyagpalackokat, de mi most összeszedtünk 10 kreatív ötletet a kupak újra felhasználásához. 

A kupak (legyen szó műanyagpalackok vagy sörösüvegek kupakjáról) rengeteg DIY ötletre felhasználható. Lássuk is a 10 menő és egyedi kupak-dekort:

 

10. Tükörperem

Tükörperem - Menő és egyedi kupak-dekor

Ha van egy nagy tükrünk, aminek csupasz, keret nélküli látványától megborzongunk, fogjunk egy pár kupakot, és ragasszuk fel azokat a tükör lapjára. Ez az egyik legkönnyebb kupak- projekt, mivel itt nem feltétlenül szükséges, hogy ugyanolyan színűek legyenek a kupakok, így kiélhetjük absztrakt- művész énünket is.

Tükörperem - Menő és egyedi kupak-dekor

 

9. Asztallap

Asztallap - Menő és egyedi kupak-dekor

Unjuk nézni a kerti bútorok egysíkúságát? Feldobnánk valamivel, de semmi extra nincs a háznál, csak egy nagy rakás kupak? Fogjunk egy ragasztópisztolyt, és szépen sorban ragasztgassuk fel a műanyag tetőket. Ha első látásra nem is tűnik úgy, de nagyon kényelmes. Ha nem hisszük el, próbáljuk ki magunk is!

 

8. Bagoly

Természetesen, bármilyen állatot megformázhatunk, ez csakis a kreativitásunktól, na meg persze a türelmünktől függ. Legyen szó bármilyen állatról, kitűnő fali díszt készíthetünk, amire barátaink is rácsodálkoznak, és ők is akarnak majd ehhez hasonló dekor-elemet.

Bagoly - Menő és egyedi kupak-dekor

 

7. Fülbevaló-tartó

Fülbevaló-tartó - Menő és egyedi kupak-dekor

 

Hogy egy kicsit a hölgyeknek is kedvezzünk, bemutatunk egy nagyon hasznos felhasználási módot: Fogjunk egy pár kupakot (attól függően, hány pár fülbevalóval rendelkezünk), és ragasszuk a tetejével lefelé egy darab kartonlapra, filcre, vagy egyéb merevebb anyagra. Festhetjük, díszíthetjük kedvünkre, vagy hagyhatjuk úgy, ahogy van, és máris beköltözhetnek apró fülbevalóink. Garantáltan nem fog eltűnni egy sem!

 

6. Nyaklánc- medál

Nyaklánc-medál - Menő és egyedi kupak-dekor

Általában az alumínium- söröskupakok azok, amiket egy ilyen projekthez felhasználhatunk. Vannak egyedi, tematikus tetők, de az általunk kedvelt márkát is kihangsúlyozhatjuk ezzel a kiegészítővel. Fúrjunk egy lyukat a közepébe- és vezessük át a nyakláncot a lyukon; vagy a szélébe, ,,palástjába”, és egy kapoccsal, vagy akár kulcstartó-karikával rögzítsük azt a nyakékre. Érdemes egy kicsit lecsiszolni a kupak alját a durva felület miatt, de ha nem olyan érzékeny a bőrünk, akár hagyhatjuk, hogy ezt a csiszolást az idő végezze el helyettünk.

Nyaklánc- medál - Menő és egyedi kupak-dekor
Persze, csiszolás helyett hordhatjuk ,,fordítva” is, a belső részét még egyedibbé téve.

 

5. Poháralátét

Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk azzal, hogy mennyi mindenből lehet poháralátétet készíteni. Most bővítjük a listát a kupakokkal. Íme pár ihletadó tipp a kinézetre:

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Poháralátét - Menő és egyedi kupak-dekorPoháralátét - Menő és egyedi kupak-dekorPoháralátét - Menő és egyedi kupak-dekorPoháralátét - Menő és egyedi kupak-dekorPoháralátét - Menő és egyedi kupak-dekorPoháralátét - Menő és egyedi kupak-dekorPoháralátét - Menő és egyedi kupak-dekor

 

4. Virágdíszek

Kicsit körülményesebb technika, de a végeredmény egy kitűnő ajándék is lehet, de egyszerű dekorációként is alkalmazhatjuk. Egy harapófogóra, némi ragasztóra, virágonként 6 kupakra (különböző színekben is lehet, de letisztultabb dizájnhoz az egyforma a legmegfelelőbb), és esetleg egy pár kisebb gyöngyre.

A harapófogóval ,,hajtsuk” félbe a kupakokat, majd ragasszuk őket össze, úgy, hogy egy 6 szirmú virágot kapjunk. A közepére, ha szeretnénk, ragasszunk gyöngyöt, vagy egyéb díszt.

Virágdíszek - Menő és egyedi kupak-dekor

Szívószálból készíthetünk a virágainknak szárat is. (Opcionális.)

 

3. Geometriai alakzat

Az igazi, nagy kupakgyűjtőknek való feladat! Itt majdhogynem fontosabbak a színek, és azok szimmetriája, mint a formák, alakok. Készíthetünk fali díszt, vagy asztallapot, de akár egy egyszerű képkeretet is. A lényeg, hogy a számunkra lehető legmegfelelőbb minta legyen a végeredmény.

Geometria - Menő és egyedi kupak-dekorGeometria - Menő és egyedi kupak-dekorGeometria - Menő és egyedi kupak-dekor

 

2. Szélcsengő

Igazi szomszéd- őrjítő találmány, szóval panelházakba, vagy nagyon szeles tájakra nem feltétlenül ajánlott, ellenben egy ajándéknak kitűnő választás lehet.

Szélcsengő - Menő és egyedi kupak-dekorSzélcsengő - Menő és egyedi kupak-dekor

 

Hozzávalók:

  • konzervdoboz;
  • fúró;
  • kis kapcsok, apró kulcstartó- karikák;
  • rengeteg kupak.

1. lépés

Fúrjunk annyi lyukat a konzervdoboz szája köré, ahány csík kupakot le szeretnénk lógatni róla. A doboz másik oldalára is üssünk 2 lyukat, hogy később felakaszthassuk kreálmányunkat. Tegyünk hasonlóképpen a kupakokkal is: lyukasszuk ki a palástot 2-szer- felül és alul is.

2. lépés

Kapcsozzuk össze a kupakokat, majd rögzítsük a konzervdobozra a kész kupak- csíkokat.

3. lépés

Tegyük ki, ahova szeretnénk.

Megjegyzés: ,,Csendesebb verzióhoz” használjunk műanyag palackot és műanyag kupakokat.

 

1. Amőba- játék

Habár a technika és az okostelefonok uralkodnak mindenütt, mégis, néha jó egy kicsit nosztalgiázni, és ,,élő” társasjátékokat játszani gyermekünkkel, barátainkkal. Az amőba az egyik legegyszerűbb, sörös kupakokból elkészíthető játék. Nem kell sokat hozzáfűzni az elkészítéshez, aki ismeri a játékot, tudja, mit hogyan kell festeni.

Amőba - Menő és egyedi kupak-dekor

 

Megjegyzés: 2 az 1-ben játékhoz próbáljunk úgy kupakokat gyűjteni, hogy csak 2 szín legyen (pl: kék és piros), így akár a malomjátékot is megtaníthatjuk a környezetünknek.

 

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0