google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Néha jó kielemezni azt, hogy miket dobunk ki tulajdonképpen a kukába. Meglepő tanulságokkal szolgálhat például, hogy mennyi és milyen minőségű ételt dobunk ki, min kellene spórolnunk és úgy egyáltalán, milyenek vagyunk valójában?

Az “önguberálás” tulajdonképpen olyan, mintha elmennél egy pszichológushoz, csak kicsit mocskosabb és némi érzelmi intelligencia is kell hozzá, na meg az egészséges egó. Ha rászánsz egy kis időt és alaposan átkutatod a szemetedet, rájöhetsz arra, hogy hol folyik ki a pénz a markaid közül, továbbá min kellene változtatnod ahhoz, hogy spórolni tudj. Az pedig csak plusz, hogy közben az öko-lábnyomod is egyre kisebb lesz és kiélheted a Sherlocki nyomozó hajlamaidat!

Személyiségteszt kukából

 

1. Műanyag zacskók, PET palackok

A pazarlás egyik legtipikusabb esete, hiszen a védőgázas szalámi helyett kérhetnél a pultban, és máris spórolhatnál magadnak némi pénzt. Ugyanez a helyzet a pudingokkal, vagy a krémtúrókkal: az otthon elkészített desszertek sokkal finomabbak, ráadásul tudja az ember, hogy mit tartalmaznak. (Legalábbis azt a részét, amit ő rak bele, biztosan.)
Mentes ásványvíz helyett ereszthetsz szűrt vizet, vagy csapvizet is magadnak egy már használt PET palackba, vagy kulacsba. Ha pedig előrecsomagolt szendvicses csomag is van, akkor érdemes elgondolkozni rajta, hogy tizenöt perccel korábban kelsz fel, és magad csinálod meg a szendvicsedet, ami tizedannyi pénzből is kijön.

Pszicho-konklúzió: kényelmes vagy

Személyiségteszt kukából

2. Márkás termékek

A márkás termékek elég kényes témának számítanak, hiszen egy réteg csak erre esküszik, valakit hidegen vagy, van aki pedig egyenesen utálja őket. Legyen szó akár kefirről, akár joghurtról, a márka nem feltétlenül jelent egyet azzal, hogy a termék jó ízű is. Egy gyümölcsjoghurtot például simán meg tudsz csinálni otthon is, ha egy kis gyümölcsöt keversz a natúr joghurtodba, ráadásul egészségesebb is.

Pszicho-konklúzió: könnyen megvezethető vagy

Személyiségteszt kukából

3. Zöldségek, fűnyesedék

A banánhéj, almahéj vagy bármi más héja, esetleg a már elrohadt paradicsomok vagy más zöldségek simán mehetnek a komposztba (már ha rendelkezel kerttel). Kiváló talajjavítók, és rengeteg tápanyagot adnak a növényeidnek, amik meg fogják hálálni a törődést.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Pszicho-konklúzió: nem használod ki a rendelkezésre álló erőforrásokat

Személyiségteszt kukából

4. Elviteles kajásdoboz

Ha utánaszámolnál, kiderülne, hogy például a rendelt vagy mirelitként vásárolt pizza körülbelül tízszer annyiba kerül, mintha magad készítetted volna. Igen, kellenek hozzávalók, de a liszt, az élesztő, a paradicsomszósz, az étolaj simán eláll a konyhaszekrényben felhasználásig, a többi hozzávaló (sajt, felvágott, hús) pedig porciózva a fagyasztóban várhat a felhasználásig. Ehhez tervezni kell, de ha takarékoskodni szeretnél, akkor valamit valamiért.

Pszicho-konklúzió: logikusabban kellene hozzáállnod a dolgokhoz

Személyiségteszt kukából

5. Ruhaneműk, háztartási eszközök, játékok

A használt ruhákat, háztartási eszközöket és a játékokat kidobni nem túl empatikus dolog, hiszen rengeteg rászoruló család van, aki a hasznukat venné. Sőt, lehet, hogy akár a szomszédodnak, vagy a barátnődnek is adhatod a már nem használt ruháidat, esetleg eladhatod a Vaterán, vagy más online piactéren. De nem is kell messze menni, hiszen az oldalunkon rengeteg ötletet találsz, hogyan hasznosítsd újra a dolgaidat kreatívan!

Pszicho-konklúzió: légy együttérzőbb

Személyiségteszt kukából

6. Maradék étel

Az igazi baj, hogyha rosszul méred fel a fogyasztási szokásaidat, és nem is változtatsz rajta. Ha sok étel landol a kukában, érdemes elgondolkozni rajta, hogy kevesebb adagot főzz magadnak, így talán a diéta is jobban sikerült. Statisztikák szerin az ennivaló 20-25 százaléka is a szemétben végezheti az egyet étkezések után. A pazarlás ellen minden héten írd össze, hogy mit és mennyit dobtál ki, és ennek megfelelően tervezd meg a bevásárlólistát, amelyhez következetesen tartsd magad az áruházban. A fonnyadt zöldség, maradék felvágott, sajt pont mehet egy “mindent bele” raguba.

Pszicho-konklúzió: pazarló életmódot folytatsz

 

Forrás: 365zöldötlet

 

Ti mit szoktatok kidobni otthon? Kíváncsiskodtatok már a saját kukátokban?

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0