google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Vannak olyan megmagyarázhatatlan, furcsa betegségek, amik még az orvosokat is elgondolkodtatják. Van, aki élőhalott-szindrómával küzd, más pedig nem érez fájdalmat. Olyan betegségeket gyűjtöttünk össze, amiket az ember kitalálni sem tudna!

A Dr. House-t már körülbelül négyszer néztem újra és itthon is sokszor megkapom, hogy hipochonder vagyok. Amikor tüsszentek egyet, képes vagyok órákon át a neten keresgélni és eljutni végül a tüdőrákig, de lehet, hogy nem vagyok ezzel egyedül. Mondjuk olvastam egy olyan esetről, ahol még a dokinak is segített a sorozat, hogy felismerje a betegséget. Így tehát kézenfekvő volt, hogy olyan betegségeket keressek, amik furcsák, megmagyarázhatatlanok, és totálisan felfoghatatlanok.

(VIGYÁZAT, NÉHÁNY KÉP ZAVARÓ LEHET!)

1. Furcsa betegségek – Proteus-szindróma

Talán az egyik legismertebb az Elefántemberként elhíresült angol úriember, Joseph Merrick. Eleinte még semmilyen fejlődési rendellenesség nem volt rajta látható, de úgy öt éves kora körül elkezdtek rajta jelentkezni a tünetek. Bőre megvastagodott, végtagjai pedig abnormálissá váltak. 11-12 éves korára már teljesen ellehetetlenítette a napi életét, sokak céltáblájává vált, és a cirkuszba került, ahol mint a természet torz szülöttjét mutogatták. Ezután egy angol orvos mentette ki onnét, és maga mellé vette. Négy évvel később, 27 éves korában elhunyt.

Furcsa betegségek

Amióta hivatalosan is felfedezték a betegséget – 1979-ben, csupán 200 esetet igazoltak. Az érintettek egyébként normál agyfunkciókkal és intelligenciával rendelkeznek.

2. Furcsa betegségek – Hutchinson-Gilford Progeria szindróma

A progéria, nagyon ritka, de sajnos a mai napig létező betegség. 1886 óta 130 esetet diagnosztizáltak. A betegség eleinte semmilyen tünetet nem mutat, de később a baba a vártnál lassabban növekszik, kihullik a haja, és különböző testi elváltozások találhatók rajta. Sajnos a folyamat visszafordíthatatlan, és megindul az öregedés, aminek során a kisgyermek egy aggastyán testét ölti magára.

Furcsa betegségek

A progéria különösen érdekli a kutatókat, mivel azt remélik, hogy a betegség folyamatának megértésével a természetes öregedés titkait is megfejtik. A betegséget egy nem öröklődő genetikai mutáció okozza. Gyógyítása nem lehetséges, a legtöbb beteg legfeljebb 13 éves koráig él, a halál oka rendszerint életkorral összefüggő betegség, stroke vagy szívroham, azonban volt egy kirívó eset, aki megérte a 30. születésnapját.

3. Furcsa betegségek – PICA

A PICA-s betegek mindenfélét véglet nélkül tömnek magukba, amit csak megkívánnak: vattát, virágföldet, lisztet, oltott meszet, vagy akár sarat, szegeket. Jellemzően a gyerekek és a terhes nők éreznek erre késztetést.  A kicsiknél még nem kell aggódni, és a kismamáknál pedig legkésőbb kilenc hónap múlva elmúlik a furcsa vágy.

Furcsa betegségek

A kutatók először azt gondolták, hogy valamilyen ásványi anyag – kalcium, vagy akár magnézium – hiánya okozza a hirtelen sóvárgás-érzetet, de ezt a tézist nem sikerült eddig igazolni. Nem gyógyítható, de megfelelő terápiával kordában tartható. Az esetek többségében azonban magától is elmúlik.

4. Furcsa betegségek – CIPA

A felcserélt betűk nem felcserélt kórt jelentenek. A CIPA egy olyan neurológiai betegség, aminek során az embernek teljesen megszűnik a fájdalomérzete. Születéskor intő jel lehet, ha a baba nem sír, bár rendkívül ritka betegség.

Furcsa betegségek

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Gondolhatnánk azt is, hogy mennyire jó nekik, hiszen nem érzik, ha eltörik a kezük, vagy nem érzik, ha elkapnak egy betegséget, azonban ez nem ennyire egyszerű. Nap mint nap ellenőrizniük kell saját magukat, hogy teljesen épek-e, és gyakran kell kontrollra járniuk, hogy nem-e törték el valamijüket, vagy nincsen egyéb egészségügyi problémájuk.

5. Furcsa betegségek – Bőrporfíria

A betegeket régebben gyakran üldözték, farkasembernek vagy vámpírnak tartották őket, mivel a napfény hatására hólyagok képződtek rajtuk, duzzanatok, vagy teljesen elszíneződött a bőrük.

Furcsa betegségek

A porfíriák egy bizonyos enzim túltermeléséből adódó mentális és fizika megbetegedések, elnevezésük a görög porphura szóból ered, ami lila bőrszínt jelent.

6. Furcsa betegségek – Lewandowsky-Lutz dysplasia

Nagyon ritka, örökletes betegség. Általában a végtagokon elhelyezkedő megszámlálhatatlan szemölcs formájában jelentkezik és rendszerint 20 éves kor alatt már kialakul. A betegeket gyakran “faembereknek” csúfolják, mivel a szemölcsök mérete, és elhelyezkedése olyan, akár a fák gyökerei.

Furcsa betegségek

A betegség kezelésére jelenleg nincs hatékony módszer, bár a szemölcsök operációval eltávolíthatók.

7. Furcsa betegségek – Halszag-szindróma (trimetilaminuria)

A halszag-szindrómában szenvedők általában folyamatosan halszagúak. Bár kínosan ügyelnek a higiéniára a testszaguk belülről jön, és nem tudnak ellene mit tenni. Szervezetük nem tudja lebontani a trimetilamin nevű enzimet, ami a verejtékkel, a vizelettel és a szájon át is árad belőlük.

Furcsa betegségek

A betegek többsége sajnos emiatt komoly depresszióban szenved a kiközösítés és a csúfolás miatt, többségük ezért inkább egyedül, otthon dolgozik, vagy folyamatosan cigarettáznak, hogy elnyomják az őket körüllengő szagot.

8. Furcsa betegségek – Cotard-szindróma

A ritka, pszichés betegség során az ember úgy hiszi, hogy már nem él, azaz élőhalott. Többnyire alvásmegvonásban, vagy súlyosan depressziós embereknél jelentkezik, akik megpróbálnak öngyilkosságot elkövetni, és amikor ebből megmenekülnek, azt nem hiszik el.

Furcsa betegségek

A súlyos pszichózis során hallucinációk kísértik őket, azt hiszik, hogy elvesztették a belső szerveiket, vagy már férgek másznak rajtuk, és a temetőben vannak. Az orvosok egyelőre sötétben tapogatóznak, nem tudják, miként lehet gyógyítani ezt a betegséget.

9. Furcsa betegségek – Diphallia

Sokunk álma diphallia, avagy “dupla pénisz” nem olyan jó dolog, mint azt gondolnánk, ráadásul nagyon ritka: ezidáig 100 esetről számoltak be. Az érintetteknél magas a nyitott gerinc kockázata.

Furcsa betegségek

A duplikált pénisz egyébként általában azonos méretű, és mindkettő funkcionál.

 

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0