google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Egy új tanév kezdete izgalmas időszak lehet a gyerekek és a szülők számára. Már a nyár vége felé be kell szerezni az iskolához szükséges alapanyagokat, írószereket. Egy ilyen iskolakezdési bevásárlókörút alkalmával rengeteget költünk, még akkor is, ha a legalapvetőbb, legegyszerűbb cikkeket vásároljuk meg, hát még akkor, amikor gyermekünk az ,,extrább” kinézetű (ezzel együtt ,,extrább” árú) termékeket nézi ki magának. 

Hogy megkönnyítsük a szülők dolgát, összeszedtünk újabb 5 ,,csináld magad” technikát, amivel amellett, hogy spórolhatunk, még egyedibbé tehetjük gyermekünk felszerelését. Következzenek, tehát, az iskolakezdési tippek:

 

1. DIY asztali írószertartó

DIY asztali írószertartó - DIY iskolakezdési tippek- 2. rész

Az egyik alapelve a ,,csináld magad” technikának az újrahasznosítás. Ez a folyamat nem csak egy jó szokás, hanem megtakarítási szempontokból is igen kedvező. Ahhoz, hogy hatékony módon el tudjuk rendezni íróasztalunkat, nem kell más, csak néhány müzlis doboz és vécépapírguriga, amit feldíszítünk, és összeragasztunk. Szabadon játszhatunk a méretekkel: az egyik rekeszbe tehetünk apróbb tárgyakat (radír, hegyező), egy másikba akár jegyzetlapokat, vagy papírokat is pakolhatunk, és a gurigákat tolltartóként hasznosíthatjuk, mindezt egy esztétikus kinézetben, a környezetet megkímélve, és a felesleges pazarlást (dobozok kidobása) elkerülve.

DIY asztali írószertartó - DIY iskolakezdési tippek- 2. részDIY asztali írószertartó - DIY iskolakezdési tippek- 2. részDIY asztali írószertartó - DIY iskolakezdési tippek- 2. részDIY asztali írószertartó - DIY iskolakezdési tippek- 2. rész

DIY asztali írószertartó - DIY iskolakezdési tippek- 2. rész
Ha még jobban feldobnánk a tartót, készíthetünk fiókokat és ajtókat is.

 

2. Lapozható asztali naptár

Lapozható asztali naptár - DIY iskolakezdési tippek- 2. rész

Ha már az írószereket megfelelően elhelyeztük a tartónkban, készíthetünk egy asztali naptárt, hogy kiegészítse az összképet. Rendkívül egyszerű elkészíteni, nem szükséges hozzá különlegesen jó kézügyesség, ráadásul rengeteg mintával, színnel díszíthetjük. Oktató- fejlesztő kellék is lehet gyermekünk számára, ha éppen a számokat/hónapokat tanulja, de akár a következő vakációig is visszaszámolhatunk vele. A következők szükségesek az elkészítéshez:

 • egy doboz vagy egy kartonlap (esetleg egy nem túl magas fadoboz);
 • papírlapok, olló, ragasztó, lyukasztó;
 • szög vagy vékony karú műanyag akasztó (a lényeg, hogy gond és sérülés nélkül le-, és át tudja akasztani a gyerkőc a papírokat);
 • fekete filctoll vagy alkoholos filc
 • díszítőelemek tetszés szerint (dekortapaszt, festék, stb.)

 

1. Vágjuk apró darabokra a papírt (saját/gyermekünk ízlésének megfelelő formákat is alkothatunk). A hónapokhoz- értelemszerűen-, 12 darab, a nap első számjegyéhez 4 darab (0, 1, 2, 3), és a második számjegyhez 10 darab (0-9) papírfecnire lesz szükségünk.

2. Írjuk rá a hónapok rövidítését és a számokat a papírokra, majd lyukasszuk ki a tetejét, hogy a későbbiekben felakaszthassuk.

3. Készítsük el a tartót, amíg gyermekünk díszíti a fecniket:

Lapozható asztali naptár - DIY iskolakezdési tippek- 2. részLapozható asztali naptár - DIY iskolakezdési tippek- 2. részLapozható asztali naptár - DIY iskolakezdési tippek- 2. részLapozható asztali naptár - DIY iskolakezdési tippek- 2. rész

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

4. Helyezzük fel az elkészült tartóra a papírokat, majd ,,állítsuk be” a megfelelő dátumot. 

 

3. Tanulási rendszer kiépítése

Ez a praktika a felsőbb éveseknek, gimnazistának kedvez leginkább a történelem, irodalom, és egyéb szárazabb tantárgyak tanulása során. A lényege, hogy a különböző színű szövegkiemelőket különböző jelentéstartalommal látjuk el, ehhez hasonló módon:

Tanulási rendszer kiépítése - DIY iskolakezdési tippek- 2. rész
kék- dátum; sötétzöld- fogalom; világos zöld- emberek; sárga- szavak, kifejezések; narancssárga- események; rózsaszín- helyszínek; lila- idézetek

Amióta a Crayola feltalálta és bemutatta a nagyközönségnek a radírozható szövegkiemelőt, ez a módszer még egyszerűbben használható. Zseniális ötlet a memória fejlesztésére és a tanulás segítésére! 

 

4. Színkódok

Színkódok - DIY iskolakezdési tippek- 2. rész

Hogy kisgyermekes szülőknek is kedvezzünk a (szó szerint) színes ötletek terén, egy világszerte nagyszerűen bevált módszert mutatunk be, ami nem más, mint az óra számlapjának színkódokkal történő ellátása. Amellett, hogy ennek alkalmazása segíthet gyermekünknek az analóg órák leolvasásának megtanulásában, játékosan kialakíthatjuk a napi rutint is.

Egy egyszerű analóg óra, néhány színes filctoll és egy papír (jelmagyarázathoz) szükséges hozzá:

Színkódok - DIY iskolakezdési tippek- 2. rész

Színkódok - DIY iskolakezdési tippek- 2. rész

Ha nem szeretnénk összefirkálni a számlapot, vagy újat venni, amikor gyermekünk már idősebb, és másabb a rutinja, használjunk post-it-okat az óra peremére és a falra ragasztva:

Színkódok - DIY iskolakezdési tippek

Reggel:

 • rózsaszín- kelés;
 • narancs- ágyazás;
 • kék- fogmosás, öltözködés, reggeli;
 • sárga- indulás az iskolába.

Este: 

 • rózsaszín: házimunka, házi feladat;
 • narancs- vacsora, családi időtöltés;
 • kék: fürdés, fogmosás;
 • sárga- villanyoltás, alvás

 

5. Szív alakú gemkapocs

Szív alakú gemkapocs - DIY iskolakezdési tippek- 2. rész

A tökéletes iskolakezdési dekorcikk az újragondolt gemkapocs. Az egyik legjobb módja, hogy új dizájnt adjunk ennek a mindennapjaink során igencsak szükséges és hasznos tárgynak az, ha szív alakúvá hajtjuk. Csatoljuk a lapokhoz, és máris láthatjuk a szívecskét, amivel (talán) nagyobb élmény lehet a tanulás is.

Szív alakú gemkapocs - DIY iskolakezdési tippek- 2. részSzív alakú gemkapocs - DIY iskolakezdési tippek- 2. rész

 

A DIY iskolakezdési tippek első része itt érhető el.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0