google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Szépen lassan közeledünk a húsvéthoz, a boltokban is nem sokára már kaphatóak lesznek a különböző csokiból készült tojások, nyuszik, csirkék. A fő szereplője a húsvétnak azonban a festett tojás. A tojásfestés elég egyszerű, ha egy színben gondolkodunk, de fel is dobhatjuk, hogy emlékezetes legyen.

A boltokban már rengeteg féle tojásfestéket kaphatunk, a szivárvány színeiben pompáznak a tasakok. Aztán vannak még olyan fóliák is, melyeket a főtt tojásra húzva csak vissza kell dobnunk pár másodpercre a forró vízbe és rá is tapad a szép húsvéti nyulas, csibés, tojásos minta. A legszebb tojások szerintem viszont a saját kézzel festett tojások.

Számos technika áll rendelkezésünkre a tojásfestésre, vannak a régi, jól bevált, hagyományos módszerek és vannak az újonnan kiötölt elkészítési módok is. A következőkben a hagyományos technikákból mutatunk pár példát, hogy aztán ti is ki tudjátok próbálni otthon.

tojásfestés

 

A hagyományos módon elkészített tojásokhoz leginkább a természetes alapanyagokból elkészített színek passzolnak, tehát ne nagyon álljunk neki pink tojást hagyományos módon festeni. A legjobb ha a tojás szép sima felületű, és ha nem voltunk restek egy két korábbi rántotta készítésnél, akkor pár kifújt tojással is rendelkezünk, melyet eltehetünk emlékbe. A tojásokat festés előtt alaposan meg kell tisztítanunk és megszárítanunk, mert különben nem tapad rá rendesen a festék.

Tojásírás

A viasszal írt tojásokhoz mindenképpen kelleni fog egy íróka, melyet régen egy darab szőlővesszőből és egy dróttal rá erősített fém csőből készítettek el. Festéshez a méhviasz a legalkalmasabb, de bármilyen viasz megfelelő. Forrósítsuk fel a viaszt és az írókát belemártogatva rajzoljunk mintát a tojásra. Ha ezzel készen vagyunk, egy langyos festékbe tegyük a tojást, a viasszal megrajzolt részt így nem fogja be a festék. Ha ez megvan, akkor már csak le kell olvasztanunk a viaszt a tojásról, mondjuk egy papírtörlőre rakva dobd be picit a sütőbe. Zsírral vagy olajjal lekenve gyönyörű fényes lesz a felülete.

tojásfestés

 

Berzselés

Ezt a módszert a hagyományos festési módok közül nyugodtan nevezhetjük a legegyszerűbbnek, de szerintem a legmókásabb is, és a gyerekek különösen élvezni fogják.  A technika lényege, hogy a kifújt, vagy keményre főzött tojásokra kicsi, egyedi mintás leveleket rakjunk rá. A leveleket nedvesítsük be és simítsuk rá a tojásra. Egy régi nejlon harisnyával vonjuk körbe a tojást, majd cérnával kössük össze jó szorosan. Aztán mehet is bele a festékbe. Az eredmény elég látványos.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

tojásfestés

Tojásfaragás

Az a módszer már lényegesen bonyolultabb, de nem kivitelezhetetlen. Ha van nagyobb tojásunk, mondjuk strucc, vagy lúdtojás, azokat is befoghatjuk. A tojásra felrajzolt mintát azonnal is át lehet törni, de az asszonyok régen viasszal felírták a mintát majd ecetben áztatva maratták a tojást egy darabig. Ez azért fontos, mert a viasszal nem fedett rész elvékonyodik, így könnyebben lehet faragni. A faragást gravírozógéppel tudjuk kivitelezni, mely ugyan sok türelmet és nem kevés kitartást igényel, de ha ilyen elképesztő tojást lehet csinálni, akkor szerintem megéri.

tojásfestés

Itt egy másik példa a faragott tojásra, elképesztő hogy miként tud valaki ilyet csinálni.

tojásfestés

Természetesen vannak a hagyományos, fehérre festett tojások is, ezek is szépen mutatnak egy kosárban.

tojásfestés

Karcolás

Ez a technika igen egyszerűnek mondható, hiszen nincs másra szükség, mint a tojásra, festékre, és egy szikére, vagy tűre. A lényege hogy a festett tojásokra karcoljuk rá a mintát, nem pedig festjük vagy rajzoljuk. A festék vékonyabb vagy vastagabb rétegben történő lekaparásával még színátmeneteket is létrehozhatunk. Szerintem megéri a pepecselést, mert elképesztő milyen alkotások születhetnek.

tojásfestés

 

Az biztos, hogy most a tojásfestési ötleteim palettája jelentősen bővült, már csak elég tojást kell összeszednem hozzá, hogy mindből csinálhassak egy pár darabot. A természetes festőlevek elkészítése sem egy bonyolult dolog, szerintem mindenféleképpen érdemes azokat is kipróbálni, ha mondjuk a hagymahéjat nem a kukába dobjuk, hanem félretesszük a húsvéti festék elkészítéséhez. Próbáljátok ki amelyiket szeretnétek, és újságoljátok el, hogyan sikerült.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0