google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Nyár

Ha meghalljuk ezt a szót, számtalan dologra gondolhatunk: új kalandokra, melyekre a dolgos hétköznapokon is szívesen tekintenénk vissza akár egy színes útinapló segítségével; nyár éjszakába forduló kerti partikra hangulatos mécsestartók társaságában; családi összejövetelekre, bulikra, ahol rengeteg közösségi játék vár minket felfedezésre; de persze akár a szúnyoginvázió is eszünkbe juthat.

Azonban számos más program, elfoglaltság is akadhat a szünidőben, vagy a szabadság alatt. Olvasás, kreatív, kézműves foglalkozások a gyerekekkel- ezeknél nincs is jobb program, ha éppen kifogtunk egy esősebb napot a nyár közepén. A következő összeállításban elhoztunk pár tippet, amivel megmenthetjük magunkat és gyerkőceinket az esős napok unalmától.

 

1. Sógyurma

Sógyurma - Kreatív, kézműves csodák- Nyár

Szinte meg sem kell magyarázni, mi is ez pontosan, hiszen a legtöbb ,,régebb óta felnőtt” ember legalább egyszer találkozott már élete során ezzel az anyaggal.

Hasonlóképpen, mint az egyszerű gyurmánál, a sógyurmát is rengeteg különböző módon megformázhatjuk. A nyárra való tekintettel, mi most a tengeri csillag elkészítését mutatjuk be.

De hogy is kell pontosan a sógyurmát elkészíteni? A recept a következő:

 • 2 bögre liszt
 • 2 bögre só
 • 1 bögre víz
 • némi olaj, ha szükséges

1 bögre= 2-2,5 dl. 

Sógyurma elkészítése
A képre kattintva videós segítséget találunk az elkészítéshez

Keverjük össze a hozzávalókat, majd gyúrjuk össze. Máris kész az alapanyag.

A csillag elkészítése: 

1. Vegyünk egy kisebb gombócot, és formáljunk belőle csillagot. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy a méretekre, vastagságra figyelve, óvatosan megformálunk 5 kis ,,kacsót”, melyek a lábak lesznek. Minél egyenletesebben sikerül, annál szebb lesz az eredmény. Gyurmáról lévén szó, mindig adhatunk hozzá, vagy vehetünk el belőle, ha túl sok vagy túl kevés az anyag. Elronthatatlan.

2. Alakítsuk kedvünkre. Rengeteg különböző méretű és formájú csillagocskát készíthetünk, tényleg csak a képzeletünk szabhat határt!

Tengeri csillag - Kreatív, kézműves csodák- Nyár

3. Hogy még valósághűbb legyen, fogjunk egy ceruzát és a hegyével nyomkodjunk bele apró lyukakat. Trópusi érzést keltő csillagoknál pedig nyomjunk a tetejére apró gyurmagömböket.

4. Ha elkészültünk szárítsuk ki. Ennek két módja van:

 • néhány napig szárítjuk a levegőn, vagy
 • betesszük a sütőbe.

Ha az utóbbi módszert választjuk, 150 fokon süssük, amíg meg nem merevedik. Ez a folyamat kisebb csillagoknál 1 óra, míg a nagyobb, vastagabb csillagoknál akár 2-3 óra is lehet.

Lehűlés után szintén két választási lehetőségünk van:

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0
 • hagyjuk természetesen, szín nélkül, vagy
 • fessük le.

Tengeri csillag - Kreatív, kézműves csodák- NyárTengeri csillag - Kreatív, kézműves csodák- Nyár

A festéssel egy igazi 2 az 1-ben megoldást kaphatunk, ha gyermekeinkkel kreatívkodunk, hiszen, ha az egyik nap elkészítettük a formát, a következő napokban/hetekben egy újabb unalmasnak tűnő napon színesíthetjük alkotásainkat.

 

2. Farfalle tészta

Farfalle tészta - Kreatív, kézműves csodák- Nyár

Ha van egy csomag, lejárt szavatosságú farfalle tésztánk a spájzban, készítsünk belőle mini mozaik képeket, helyes kis pillangókkal.

Anyagszükséglet:

 • festék vagy színes alkoholos filctoll
 • fekete alkoholos filctoll
 • fehér papír
 • farfalle tészta
 • ragasztó

Elkészítés:

1. Fessük be a tésztát élénk színekkel és hagyjuk száradni. Az alkoholos filctoll a legjobb választás ehhez a művelethez, mivel gyorsabban szárad.

Színes farfalle lepkék - Kreatív, kézműves csodák- Nyár

 

2. Hogy képünkön a pillangók mellett egy kis fű is kapjon helyet, óvatosan vágjunk félbe egy pár szem tésztát, és fessük zöldre.

3. Ragasszuk fel a papírra a festett tésztákat.

4. Hogy úgy tűnjön, mintha a lepkék valóban repülnének, rajzoljunk kis vonalakat, pöttyöket a papírra a fekete filctollal.

Kész is van a kép.

Farfalle- tésztakép - Kreatív, kézműves csodák- Nyár

 

Másféle tésztákból is készíthetünk hasonló remekműveket. Hagyjuk szabadon szárnyalni saját és gyermekeink képzeletét. A tésztalkotás jó buli!

 

3. Filc virágos könyvjelzők Filc virágos könyvjelzők - Kreatív, kézműves csodák- Nyár

Ezeket az apró, aranyos könyvjelzőket nagyon egyszerű elkészíteni gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Egy ilyen házi készítésű jelző persze nem csak a nyárra, de anyák napjára, pedagógusnapra, vagy bármilyen más ünnepi alkalomra is tökéletes ajándékötlet.

 

Nincs szükségünk másra, mint különböző színű filcdarabokra (a legtöbb kézműves boltban elérhető), gombszemekre (a virág közepéhez), ragasztóra (a legjobb a filcragasztó, de a sima folyékony ragasztó is megfelelő), zöld ,,szálakra”- ehhez többféle módon hozzájuthatunk, de akár magunk is készíthetünk: egy-két jégrém pálcikát zöldre festünk, és kész is!

Filc virágos könyvjelzők - Kreatív, kézműves csodák- Nyár
Hozzávalók

Vágjuk formára a filcet, legalább 2-3 darab szükséges könyvjelzőnként. Majd a gombokat (lehet színes vagy fekete-fehér is), és a rétegeket ragasszuk össze, és illesszük a kész virághoz a szárat is.

 

Jó szórakozást az alkotáshoz!

 

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0