google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Előző cikkünkhöz hasonlóan (megtekintés itt), ezúttal is három kreatív, kézműves tippet hoztunk, amelyekkel elfoglalhatjuk magunkat és gyermekeinket egyaránt. 

1. Konzervdoboz- szélfogó

Konzervdoboz- szélfogó - Kreatív, kézműves csodák- Nyár, 2. rész

Egyszerű, és könnyen elkészíthető, és nem utolsó sorban, az újrahasznosítás fogalmának is eleget tehetünk ezzel a szélfogóval.

A hozzávalók: 

 • festék, ecset;
 • konzervdoboz (tipp: ragasszuk le a doboz száját pár réteg celluxszal, hogy elkerüljük a vágásokat, sérüléseket);
 • színes szalagok;
 • ragasztó.

Egyéb (választható) hozzávalók:

 • csillám;
 • matrica;
 • kövek;
 • flitterek;
 • stb.

Fessük le tetszés szerint a dobozt- lehet egyszínű, színes, pöttyös, csíkos, kockás, stb., majd applikáljuk az aljához a szalagokat ragasztóval. Akasztót készíthetünk hasonló, ragasztásos technikával, de vághatunk lyukakat a széléhez, és befűzhetjük a tartófonalat. Szabadon díszíthetjük a fenti extra hozzávalókkal.

Íme, néhány tipp a díszítéshez:

Konzervdoboz- szélfogó - Kreatív, kézműves csodák- Nyár, 2. részKonzervdoboz- szélfogó - Kreatív, kézműves csodák- Nyár, 2. részKonzervdoboz- szélfogó - Kreatív, kézműves csodák- Nyár, 2. részKonzervdoboz- szélfogó - Kreatív, kézműves csodák- Nyár, 2. rész

 

2. Madáretető tejes kartonból

Madáretető tejes kartonból - Kreatív, kézműves csodák- Nyár, 2. rész

Szintén egy újrahasznosítással kapcsolatos ötlet a tejes kartonból készülő madáretető. Minden korosztálynak ajánlott!

Hozzávalók:

 • tejes doboz;
 • fehér (alapozó) festék;
 • díszítőelemek (lásd: 3. lépés);
 • olló/papírvágó szike, ragasztó;
 • fakanál;
 • madzag.

1. lépés: Előkészület

Mossuk és szárítsuk ki a tejes dobozt. (Ha dobozos gyümölcsleveket is szoktunk fogyasztani, bátran használjuk fel azt is.)

2. lépés: Alapozás

Madáretető tejes kartonból - Kreatív, kézműves csodák- Nyár, 2. rész

Fessük le a dobozt fehér festékkel alapozás gyanánt, hogy ne üssön át a díszítésen a felirat.

3. lépés: Díszítés

Rengeteg módon díszíthetjük a dobozt: színes festékekkel, papírfecnikkel, dekortapasszal, és még sok minden mással. Csakis a képzeletünk szabhat határt!

Madáretető tejes kartonból - Kreatív, kézműves csodák- Nyár, 2. részMadáretető tejes kartonból - Kreatív, kézműves csodák- Nyár, 2. részMadáretető tejes kartonból - Kreatív, kézműves csodák- Nyár, 2. részMadáretető tejes kartonból - Kreatív, kézműves csodák- Nyár, 2. részMadáretető tejes kartonból - Kreatív, kézműves csodák- Nyár, 2. rész

4. lépés: Tető és ,,ajtó” készítése

Vágjuk ki a doboz műanyag száját, hogy a tetőt megfelelően hozzá tudjuk rögzíteni a dobozhoz.

A tetőhöz szükségünk lesz egy kartondobozra, pontosabban, annak egyik oldalára (az etető méretétől függ, melyikre). Hajtsuk félbe, majd ragasszuk a tejes flakon tetejére. Vágjuk ki a tetőből ugyanazt a kört, amilyet a flakon szájának eltávolításakor hoztunk létre, így kialakítva egy tetőablakot. Ez egy opcionális lépés.

Ha természetesebb anyagokat használnánk, fogjunk néhány vékony faágat, vagy nádszálat és ragasszuk fel a doboz tetejére.

Madáretető tejes kartonból - Kreatív, kézműves csodák- Nyár, 2. rész

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

 

Ajtót, pontosabban nyílást szintén vágással készíthetünk. Ha ,,csak” egy madárházról van szó, elég egy kisebb, kb. 5×5 cm-es nyílást vágnunk, ha viszont madáretetőt szeretnénk, vágjunk nagyobb lyukat. Fontos, hogy bármelyik variációt választjuk, ne az doboz aljától vágjuk a négyszöget, hanem körülbelül 3-4 centiméterrel magasabbról.

5. lépés: Veranda

Madáretető tejes kartonból - Kreatív, kézműves csodák- Nyár, 2. rész

Hogy teljes legyen a ház/etető, készítsünk verandát. Ezt a következőképpen tehetjük meg:

Vágjunk egy X alakot pár milliméterrel az ajtó alá, és ebbe helyezzük bele a fakanál nyelét. A megfelelő rögzítés érdekében ragasztózzuk meg a fakanál nyelének végét, majd így toljuk be a lyukon egészen a doboz másik oldaláig. Hagyjuk száradni.

 

6. lépés: Végső simítások, használat

Ahhoz, hogy felakaszthassuk a fára vagy egy gerendára az elkészült ,,épületet” vágjunk két lyukat a tető középső részére. Ezeken át befűzhetjük a madzagot.

Töltsük fel a doboz alját madáreleséggel, lógassuk le a fáról, és várjunk, amíg tollas kis barátaink megtalálják a ,,nyaralójukat”.

Madáretető tejes kartonból - Kreatív, kézműves csodák- Nyár, 2. rész

 

3. Szivacs vízibombák

Szivacs vízibombák - Kreatív, kézműves csodák- Nyár, 2. rész

Ezeket a vízibombákat jó elkészíteni egy esős napon, hogy utána melegebb, napsütésesebb időben ki is próbálhassák a gyerekek. Semmi sem múlhatja felül a tikkasztó nyári hőségben a jó öreg vízi csatát, és ezekkel a szivacsokkal biztosan senki nem ússza meg szárazon!

Nincs szükségünk másra, csak néhány szivacsra (lehetőleg olyanokra, amiknek nincs ,,dörzsi” része*), egy ollóra és damilra/befőttes gumira.

*Ha mégis csak ilyet találunk, vágjuk le róla szikével a súrolós részt.

A folyamat: 

Vágjuk csíkokra a szivacsot. Ha csak vastagabb (2-3 cm-es) szivacsokat tudtunk beszerezni, nem probléma, kicsit többet kell majd vagdosni (~1 cm szükséges).

Szivacs vízibombák - Kreatív, kézműves csodák- Nyár, 2. rész
A vastagabb szivacsot harmadoljuk, negyedeljük.
Szivacs vízibombák - Kreatív, kézműves csodák- Nyár, 2. rész
A vékonyabb szivacsot csak simán csíkokra vágjuk.

 

Helyezzünk egymás mellé 4 csíkot (tetszőleges színekben), majd újabb 4 csíkot rakjunk a tetejére. Így 8 csík van az asztalon 2×4-es felosztásban. Ez lehet akár 3×3-as is, 9 csíkkal- attól függ, mekkora, és milyen szivacsbombát szeretnénk.

Fogjuk a damilt/gumit, és a közepénél jó szorosan kössük rá a szivacsra, így:

Szivacs vízibombák - Kreatív, kézműves csodák- Nyár, 2. rész

 

Készen is van a házi szivacs- vízi bomba! Bomba jó!

Szivacs vízibombák - Kreatív, kézműves csodák- Nyár, 2. részSzivacs vízibombák - Kreatív, kézműves csodák- Nyár, 2. részSzivacs vízibombák - Kreatív, kézműves csodák- Nyár, 2. részSzivacs vízibombák - Kreatív, kézműves csodák- Nyár, 2. rész

 

Miután elkészültünk, és esetleg a nap is kisütött, tegyük bele a szivacsokat vízbe, hagyjuk, hogy megszívják magukat, és ha minden megvan, indulhat is a csata!

Szivacs vízibombák - Kreatív, kézműves csodák- Nyár, 2. rész

 

A játék után- ha szükséges-, tisztítsuk. A tisztítás még az elkészítésnél is egyszerűbb: csavarjuk ki, és lógassuk fel száradni, és ha esetleg koszos lett, egyszerűen dobjuk bele a mosógépbe egy párnahuzatban, miután átmostuk kézzel.

 

Ebben a videóban egy 3×3-as bomba elkészítését láthatjuk segítségképpen.

Jó szórakozást az elkészítéshez, és a játékhoz!

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0