Spórolás az izzókkal! - Ötletmánia
27 Júl 2021
Kreatív ötletletek

Spórolás az izzókkal 

Spórolás az izzókkal
google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Az izzókkal való spórolás nem egyszerű, hiszen a piac akkora, hogy az ember azt se tudja, hová kapja a fejét: energiatakarékos? Hagyományos? LED-es? Wattok harca, mi pedig nem tudjuk, mit válasszunk, spórolás szempontjából melyik a legjobb. Az izzókkal tényleg az a baj, hogy sokféle van belőlük, mi pedig megpróbálunk átlátni a káoszon és kicsit rendet teremteni.

Emlékszem, hogy amikor a hagyományos izzók helyett bejöttek az energiatakarékos izzók, mindenki beléjük volt bolondulva, és megrohamozták a boltokat. Trendi volt, újszerű, de azóta ez is kifutott, mostanában talán legjobban a LED-ek hódítanak. Nálunk a lakásban igazából vegyes a kialakítás: ahol nagyobb fényre van szükség, ott hagyományos, 100 Wattos izzót használunk, ahol kevesebbre, elég az energiatakarékos is.

spórolás izzókkal

Spórolás az izzókkal! – A mértékegységek

Az egy-kétszáz forintos izzóktól a skála egészen a több ezres már-már beszélni tudó, hipermodern LED-es izzókig terjed. Természetesen a pénztárcánkhoz alakítva hozhatjuk meg a legjobb döntést, de hosszabb távon sajnos a drágább éri meg, ahogyan az örök érvényű igazság is tartja. Az alábbi adattábla mutatja, hogy mik közül is tudunk választani!

Az adatok pedig ezeket jelentik:

Watt (W) – ez az általános fizikai mennyiség a felhasznált energia menyiségét jelöli.

Lumen (Lm) – ezzel a mértékegységgel az izzó fényerejét mérik, tehát minél erősebb, annál magasabb a lumen értéke.

Kelvin (K) – a lámpa fényének a színhőmérsékletét mutatja meg, azaz, hogy meleg vagy hideg, sárgás vagy kékes. A legideálisabb 2-3000 Kelvin körül van.

Most pedig a könnyebb eligazodás érdekében nézzük, milyen fajtái vannak az izzóknak!

spórolás izzókkal

Spórolás az izzókkal – Az izzók fajtái

Hagyományos izzó – ez az öreg, hőskori izzó: sokat is fogyasztott, keveset is futott, így a gyártását beszüntették.

Halogén – A hagyományos izzó legolcsóbb alternatívája, így aki mindenképp a hagyományok híve, nekik ezt javasolnám. Többféle foglalattal, és kivitelben is létezik, de spórolásra nem igazán alkalmas.

Energiatakarékos izzó (kompakt fénycső) – Ahol huzamosabb ideig világítunk, oda ideális lehet: nagyon sok az élettartama, de a kapcsolgatás ezt jelentősen le tudja rövidíteni. Árban kedvezőbbek, mint a LED-es barátaik.

LED – A “legrendibb” izzóféle, sokkal kevesebbet fogyaszt, mint az energiatakarékos, és az élettartamuk is hosszabb. Az ára miatt ugyan nem biztos, hogy megéri, de hosszú távon jó befektetés lehet.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Edison izzó –Ezeket a retró-izzókat leginkább a hangulatuk miatt veszik az emberek. Fénye nem erős, inkább a gyertyához hasonlatos, sárgás, gyertyás.

spórolás izzókkal

Spórolás az izzókkal! – Mondd, te kit választanál?

A LED inkább beruházásnak tekinthető, és mivel jelentős anyagi ráfordítást igényel, semmiképp sem ajánlatos lecserélni az izzóparkot csupán erre, már csak azért sem, mert évről-évre olcsóbb lesz, és utána foghatjuk a fejünket, ráadásul maga a technika is egyre jobban fejlődik. A kompakt fénycső körülbelül ötödannyit fogyaszt, mint a hagyományos izzó, a halogén pedig nagyjából 30%-kal, tehát ez is jelentős. Akinek nincs annyi pénze, tehát érdemesebb a halogén izzók, és az olcsóbb kompakt fénycsövek közül válogatni.

spórolás izzókkal

Spórolás az izzókkal! – Spórolás, de hogyan?

A lényeg, hogy ahol a legnagyobb szükség van a fényre, használjunk halogénizzót, vagy kompakt fénycsövet. Amennyiben lehet, cseréljük elektronikusra a hagyományos fénycső előtéteket! Ezekkel akár 60%-kal kevesebb áramot is fogyaszthatunk. Lehet, hogy az opálburás, fénycső dizájnos, de helyette jobban megéri a tükrös, rácsos lámpatest, mert így 25%-kal több hatásfokot is elérhetünk.

A mesterséges világítás kialakításánál először gondoljuk végig, hogy milyen tevékenységet kell megvilágítani. Azaz csak ott, annyira és addig világítsunk, amíg szükséges. Hazánkban széles körben elterjedt gyakorlat, hogy a nappalit egyetlen, több foglalatos csillár világítja meg, amely minden irányba szórja a fényt. Egy körülbelül 400 W összteljesítményű csillár helyett hatékonyabb, ha egy gyengébb háttérvilágítás mellett, kis fogyasztású, helyi fényforrásokat (pl. halogén spotlámpákat, LED-lámpákat) alkalmazunk megfelelően.

Az általános világításra szolgáló lámpákat úgy helyezzük el, hogy a helyiség megvilágítása egyenletes legyen. Ehhez használjunk olyan lámpát, amelyik a mennyezetet és a falakat is megvilágítja. Az általános világítást helyi fényekkel egészítsük ki. Azokat a helyeket, ahol munkát végzünk, olvasunk, üldögélünk, pontfénnyel, helyi megvilágítást adó lámpával világítsuk meg. Célszerű olyan lámpatestet és fényforrást választani, amely koncentrált, irányított fényt ad, ezekből kisebb teljesítményű is elég. A szórt fénynél jelentős az elnyelődésből fakadó veszteség.

Hagyományos izzólámpás, vagy rossz hatásfokú fénycsöves rendszerrel 40 W/m2 energia szükséges 500 luxos (normál) megvilágítási szint eléréséhez, míg ugyanilyen megvilágítási szinthez szükséges energia korszerű rendszernél csak 13-15 W/m2.Válasszunk hatékonyabb fényhasznosítású lámpatesteket, olyan lámpaburákat, amelyek nem árnyékolják az izzót. Bár a zártabb burák néha hangulatosak, de pazarolják a fényt.

Forrás: Ökoszolgálat, Zöld krajcár

 

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Kapcsolódó hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

A mező kitöltése kötelező *