google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Az első részben 3 nagyszerű tippet adtunk Nektek ahhoz, hogy szebbé varázsoljuk a kertünket, de most itt a ráadás! Megmutatjuk, hogyan készíthettek virágtartót farönkből, madáritatót, és mozaikot.

El kell, hogy áruljak valamit: nem vagyok ezermester. Például 27 éven keresztül nem fogtam behajtógépet a kezemben, és voltak problémáim a betonkeveréssel is. Az elmúlt egy év alatt megtört a jég, sok mindenbe belekóstoltam – bár még mindig nem állítanám, hogy nem verek rá kalapáccsal a kezemre szegelés közben. Ez csak afféle plusz infó volt ahhoz, hogy igazából bárki el tudja készíteni őket.

1. Kerti virágtartó farönkből

Kellékek:

 • Egy szimpatikus farönk
 • Fejsze
 • Virágföld
 • Virág

Kerti ötletek tavaszra

 1. Fogjunk egy farönköt, és jelöljük be ácsceruzával azt a részt, amibe virágokat szeretnénk ültetni. (Ez lehetőleg minél nagyobb szelete legyen a rönknek, de 20-20 centimétert hagyjunk el a végektől!
 2. Ezután fejszével vájjuk ki a belsejét. Az aljától hagyjunk el 5-10 centit.
 3. Rakjunk bele némi virágföldet.
 4. Most már bele tudjuk rakni a virágokat!

KÉSZ! 

Mint látható, nagyon egyszerű az ötlet, mégis a kertünk éke lehet ez a virágtartó!

2. Mozaik kő készítése

Kellékek:

 • Mozaik kő darabkák
 • Edény
 • Gipsz vagy habarcs
 • Ceruza
 • Rizspapír

Kerti ötletek tavaszra

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0
 1. Fogjunk egy tetszőleges méretű tartóedényt, és vágjunk ki egy akkora méretű rizspapírt, amekkora az edényünk alja.
 2. Miután ezzel megvagyunk, rajzoljunk csigaformát a rizspapírra.
 3. Kezdjük el rakni a mozaik darabkákkal a formánkat. A csiga külső pereme jelen esetben sötétebb árnyalatú, a belseje pedig világosabb, de tetszés szerint variálhatunk. Figyeljük a vonal irányát, és aszerint puzzle-ozzuk ki, miképp a legideálisabb.
 4. Ezután óvatosan rakjuk bele az edényünkbe. Ha elég nagy az edény szája, és könnyen hozzáférünk, akkor ott is végezhetjük a kirakósozást!
 5. Egy másik edényben keverjünk habarcsot. Keverjük addig, amíg elérjük a kívánt állagot – szerintem nem jó, ha túlságosan folyós, de az sem, ha túl darabos. A legideálisabb a kettő között van. Ügyeljünk arra, hogy csomómentes legyen!
 6. Óvatosan lapátoljuk bele az edényünkbe a maltert. Öt centiméter vastagon már elég lesz. Ezután szépen simítsuk el a tetejét, és várjunk egész addig, amíg meg nem köt!
 7. Fejtsük le róla a rizspapírt és készen is vagyunk!

KÉSZ!

A mozaik köveinket használhatjuk egyszerűen dísznek is a kertünkben (pl. szerintem sziklakertben nagyon szépen mutat), de ha elég vastagon megöntjük, kerti lépőket is készíthetünk belőlük!

3. Virágtartó+madáritató kombó ötlet!

Kellékek:

 • 6 db kisebb, és egy nagyobb műanyag virágcserép
 • Akril spray
 • Egy hosszabb (körülbelül 1,5 méter magasságú) vas
 • Virágföld
 • Virág
 • Egy nagyobb műanyag tál, vagy bármi, ami megfelel madáritatónak!

Kerti ötletek tavaszra

 1. Fújjuk le akril sprayjel a cserepeinket!
 2. Jó minőségű, lehetőleg száraz, masszív talajba üssük le a vasunkat, körülbelül 60 centi mélyen. Az sem baj, ha lejjebb csúszik, a lényeg, hogy a helyén maradjon!
 3. Ha középen nem lenne üreges a cserép, fúrjunk rájuk lyukat.
 4. Húzzuk rá a legnagyobb cserepet, és ássuk bele kicsit a földbe! Ha ezzel megvagyunk, megtölthetjük virágfölddel. Lehet, hogy azt érezzük, hogy némileg mozog, vagy ingatag, ez esetben az aljára bátran szórjunk nagyobb kavicsokat, a tetejét pedig fedjük be virágfölddel.
 5. Ez kicsit trükkös lesz: húzzuk rá a következő cserepet, majd fordítsuk el körülbelül 45 fokos szögben úgy, hogy az oldala hozzáérjen a vashoz! Ha beállítottuk, óvatosan töltsük meg virágfölddel.
 6. Folytassuk a trükközést az ellenkező irányba is a képen látható módon! Ha a földet megnyomkodjuk a vas mentén, nem fognak elmozdulni.
 7. Húzzunk rá ezzel a technikával összesen négy kis cserepet.
 8. Az utolsó kis cserepet már függőlegesen tegyük rá. Töltsük meg ezt is földdel, vagy kavicsokkal, hogy legyen súlya, és húzzuk rá a madáritatót!
 9. Ezután beleültethetjük a virágainkat, és készen is vagyunk.

KÉSZ!

A madarak is tudnak hol pancsolni, a virágok is megtalálták a helyüket, frankón is néz ki, mi kellhet még?

 

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon és Pinteresten, ahol további érdekes ötleteket találsz!

 

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0