Ebben a cikkünkben ismét a szülinapi ünnepséggel foglalkozunk, benne a születésnap fénypontjával, a tortával. Természetesen a cukrászdákban, boltokban be tudjuk ezt szerezni, de egy egyedi szülinapi torta mindenkinél nagyobb sikert arat, ráadásul sokkal finomabb is mint a bolti.
Én mindig saját kezűleg készített tortát csinálok a családomnak és ez több szempontból is jó. Egyrészt benne van a szeretet és a törődés, pluszban még a kreativitásomat is kiélhetem. Másrészt pedig, hogy biztos olyan dolgok vannak benne, melyek nem mesterséges adalékanyagok. A következőkben adok egy pár ötletet, és a végére még egy saját készítésű tortát is megmutatok.
Csokitorta, az örök kedvenc
Minden korosztály számára mást és mást jelent a csokitorta, ezért most egy olyat emeltünk ki, mely a gyerekek kedvence lesz. Ez a fajta torta nem a bonyolult kategóriába tartozik, nem kell órákat állni a konyhában, hogy elkészüljön.
Citromos túrótorta
Ez a fajta sütemény, habkönnyű és finom citromos torta. A sütési ideje az alacsony hőfok miatt két óra hosszas, így nem fog megrepedezni és megbarnulni. Konkrét sütéssel csupán picit több mint egy órát kell töltenünk, a maradék időben a kikapcsolt sütőben kell pihentetnünk.
Sütés nélküli torta
Igen hölgyeim, ezt a tortát tényleg nem kell sütni, a rossz hírem viszont az, hogy egy éjszakán keresztül kell hűtenünk, így aki csak úgy magának akar ilyen tortát készíteni, annak egy napig még ki kell bírnia nassolás nélkül.
Kókuszhabos-csokis torta
Az előbbi tortát ellensúlyoznám ezzel a habkönnyű tortával, melyet szintúgy nem kell sütni, de legalább hamar elkészíthető és egy kis hűlés után egyből neki is lehet esni. És ki ne szeretné a kókuszt és a csokit, pláne ha ezek együtt vannak?
Diótorta
A dió szerelmeseinek kedvezek most egy kicsit. Én ugyan annyira nem vagyok oda a dióért, de ezt látva még én is becsókolnám az egész diótortát egyedül. A dió belekerült a krémbe és a piskótába is. Azért érdemes a diót megpirítani egy picit, mert így sokkal intenzívebb lesz az íze.
Gesztenyehab torta
Ezt a receptet azért válogattam be, mert gesztenyemániás vagyok. Na jó, pontosítsunk, igazándiból szinte mindent megeszek és nem csak hogy megeszek, imádok! Hát igen, így elég problémás a fogyókúrázás…
De miből is áll az egész? Egy csokis piskótalapból, ínycsiklandó gesztenyehabból és egy vastag réteg csokiból a tetején.
Epres túrótorta
Ezt a tortát ha elkészítitek, nem fogják nektek elhinni, hogy nem cukrászdából hoztátok. Pedig tényleg pofonegyszerű a dolog, a tetején lévő zseléhez nyugodtan használhatsz mirelit epret, a krémbe azért érdemes szép piros eprekre beruházni.
Citromos Mickey egér
A végére meghagytam a saját kútfőből készített tortámat is. A kisfiam kiadta nekem a feladatot, hogy ugyanolyan citromos tortát kér mint az apja, csak legyen Mickey egér formája. Természetesen marcipán nélkül kellett megoldanom, mert akkor még nem szerette a marcipánt.
Amik kellettek hozzá:
Piskótához:
10 tojás, 20 dkg liszt, 20 dkg, cukor, 1 sütőpor, citrom héja és leve
Krémhez:
1 vaníliás pudingpor, 4 dl tej, cukor ízlés szerint, 1 Hulala cukrászati habalap, 60 dkg citrom héja és leve.
A mázhoz kb. 5 tábla csoki.
A tésztához írt alapanyagokból piskótát keverünk. Citromból ízlés szerint keverhetünk a tésztába, én általában nyersen megkóstolom a tésztát, úgy biztos nem rontom el. Aztán körülbelül elosztottam kettő fül és egy fej adagra, majd sütőpapírra formára kikenve külön megsütöttem a 3 fej és 3-3 fül lapokat.
A krémhez a tejből egy kemény pudingot kell főzni, majd a felvert habbal és citrom héjával és levével összekutyulni. Itt is érdemes kóstolni és adagokban hozzáadni a héjat és a levet.
Aztán már csak össze kell állítani.
A csokit gőzfürdő felett, vagy ahogy korábban írtam, kicsi olajon tűzön felolvasztjuk és mehet a tetejére. A füleket teljesen bevonhatjuk, de a fejnél úgy csorgassuk a csokit, hogy a Mickey egér minta fekete részei legyenek csokisak. A fehér részt pedig megoldhatjuk a maradék citromos krémmel.
Sajnos a szülinapi helyszínre gyalog kellett a tortát elszállítani 35 fokba, így a csoki egy kicsit megsínylette az utat, de a végeredmény első próbálkozásra egész jó lett, az íze pedig olyan finom, hogy egy szelet nem maradt belőle (pedig nem voltunk sokan).