google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Nem mindegy, hogy mennyit költünk a hobbinkra, ha ugyanis rosszul számolunk, a gatyánk is rámehet a költségekre. Persze ez könnyen kikerülhető, ehhez adunk Neked néhány tippet!

 

1. Tervezzünk egyszerűen!

olcsó kert

Elsőre nem szabad a dolgot túlspilázni: sok időt és energiát takaríthatunk meg, ha az egész elrendezést a lehető legegyszerűbben tervezzük meg. Nézzünk körbe az udvaron, és válasszunk ki egy ideális helyet a kertünknek.

Ez egyszerűnek és magától értetődőnek tűnhet, mégsem mindig az. Ha kezdő kertészek vagyunk, elsőre egy kis területet nézzünk ki magunknak, nézzük meg, mikor hogyan süt oda a nap, és nincs-e semmi a közelben, ami elszívja a növényeink elől a tápanyagot!

Ezután egyszerűen fogjunk egy kis papírt, és rajzoljuk le, hogyan is képzeljük a kertünket. Ha megvan papíron, minden sokkal könnyebben átlátható lesz!

2. Vegyük figyelembe a környezeti feltételeket

olcsó kert

Bonyolultan hangzik, de egyáltalán nem az, nem kell tőle megijedni! Egyszerűen csak arról van szó, hogy ellenőriznünk kell a talaj állapotát, és hogy milyen talajtípussal rendelkezünk.

Ezen az oldalon hasznos infókat találni, és nem szükséges hozzájuk semmilyen speciális szerszám. Ez alapján be tudjuk lőni, hogy melyek azok a növények, amelyek szépen fejlődnek ezekben a talajtípusokban. Itt találhatunk egy listát, ami alapján össze tudjuk írni, mik ezek!  Ellenőrizzük azt is, hogy milyen a vízelvezetés, homokos-e a talaj.

3. Válasszuk ki a növényeket

olcsó kert

Miután megrajzoltuk a tervünket, és megállapítottuk a talaj típusát, kiválaszthatjuk a növényeket. A legfontosabb persze, hogy olyant válasszunk, amit szeretünk, és ami megfelel a talajtípusnak. Ha nincs szerencsénk, és a két halmaz nem találkozik egymással, nézzük meg, mik a strapabíró növények, és próbálkozzunk ezekkel!

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

4. Évelők

olcsó kert

A növényeink kiválasztásakor vegyük figyelembe azt is, hogy minden évben szeretnénk-e újra öltetni őket, vagy kedveljük-e az állandóságot. Rengeteg évelő növény közül választhatunk, amik ott pompáznak akár hosszú évekig a kertünkben, érdemes néhányat beiktatni ezek közül a kis kertünkbe!

5. Szabaduljunk meg a gyomoktól!

olcsó kert

Amikor elkészítjük az ágyást, két lapát mélyen forgassuk meg a talajt, távolítsuk el a gyepet és a gyomokat. Adjunk hozzá komposztot, ezáltal gazdagítsuk a talajt.

Amennyiben lehet, kerüljük a vegyszereket és próbáljunk meg minél környezetbarátabb megoldást választani. Ha olyan gyommal találkozunk, ami nehezen adja meg magát, jó ötlet lehet, ha leöntjük forró vízzel. Miután vártunk néhány percet, már könnyebben ki tudjuk húzni a gyökerét!

A gazosodást megakadályozhatjuk fekete fóliával, vagy természetes, szalmából készült talajtakaróval.

6. Víz, víz, víz

olcsó kert

Fontos, hogy az első két hétben minden második napon, majd ezután hetente kétszer a szezon hátralévő részében folyamatosan locsoljuk a növényeket.  A következő évben lazíthatunk egy kicsit, és hagyjuk, hogy a természet végezze a dolgát!

7. Élvezd a kerted!

olcsó kert

Az egész persze mit sem ér, ha csak muszájból, a párunk vagy más miatt kertészkedünk. Az egész lényege, hogy élvezzük amit csinálunk. A kert megszépíti a környezetünket, a vele való foglalkozás pedig egészségesebbé teheti a testet és a lelket.

 

Amennyiben egyéb szuper kerti ötletekre vágytok, nézzetek még szét a weboldalunkon, biztos találtok kedvetekre való elképzelést!

Ha bármilyen kérdésetek, kérésetek, észrevételetek vagy ötletetek van, bátran tegyétek fel itt, vagy Facebookon!

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon és Pinteresten, ahol további érdekes ötleteket találsz!

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0