google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

A bútorok életünk részét képezik, hiszen ezekben a tárgyakban tároljuk a dolgainkat és ezektől lesz otthonos a lakásunk. A bútorboltokban sajnos ezek nagyon drágák, egy minőségi darabért horribilis összegeket is elkérnek. A körülöttünk lévő dolgokból azonban egyszerűbb a bútorkészítés, mint gondolnánk.

Aki szeretne egyedi bútort az otthonába, az semmiképpen sem egy bútorboltban keresgéljen. Elég egy kis faanyag és máris varázslatos dolgokat tudunk készíteni. Ha pedig van egy régi elnyűtt bútordarab, egy kis átalakítással elképesztő bútort tudunk alkotni. Ehhez adunk a következőkben ötletet és mutatunk pár példát az emberi kreativitás páratlanságáról.

Dohányzóasztal

Na kitalálja valaki, hogy miből készült ez a dohányzóasztal? Hogy ne kelljen sok időt ráfordítani elárulom, hogy régi raklapból. Mégis hogyan csinálták? Két raklapot lecsiszoltak, majd a fölösleges lábakat lefűrészelték. Az alsó raklapra fúrtak egy vékony farlemezt, majd a felső raklapra feldarabolt lécek kerültek felcsavarozásra. A lábak oldalára szintén farlemezt fúrtak fel, hogy eltakarják az elválasztásokat. Ezután már csak fel kellett festeni a mintát és egy sötétebb falazúrral lekenni.

bútorkészítés

bútorkészítés

Konyhapult

A lakással vagy házzal mindig ugyanaz a gond. Túl kicsi! A konyhára pedig ez különösen igaz. Sajnos egy panellakásban nem sok mindenhez lehet hozzányúlni, mert ha ki akarnám bontani a konyhánál a falat, átkerülnék a fürdőszobába, az pedig nem biztos hogy jól jönne ki. Egy ház azonban már más tészta. Ez a kreatív alkotónk megunta a kis konyhát és kibontotta a folyosóval összekötő falat a nagyobb térhatás reményében. A falat azonban nem bontotta le teljesen, hanem egy pult magasságáig meghagyta. Aztán vágatott használt raklap élvédőfákat, különböző színben és mintában. Ezeket a léceket egy fenyőlapra ragasztotta majd a két szélére cseréplécet is ragasztott, ez funkcionált szegélyként. Némi gyalulás és finom csiszolás után már csak 3 réteg lakkal kellett lekenni és a helyére rögzíteni.

bútorkészítés

bútorkészítés

Retro komód

Emlékszem, hogy a nagymamámnak is volt pont egy ilyen lábakon álló komódja. Ebben aztán biztos hogy benne van az anyag, elég nagy súlya van még egy ilyen kis komódnak is, hiszen igazi fából van. Ezért is lenne vétek kidobni egy ilyen strapabíró bútordarabot. Egy kis felújítással máris szalonképes állapotba hozhatjuk. Ez a kreatív alkotás transzfer technikával készült, 3D stencillel és különféle színekkel, melyeket sima mosogatószivaccsal nyomkodott a felületre. Utána már csak a lakkozás maradt és kész is van egy felújított komód, mely minden lakásban megállja a helyét.

bútorkészítés

bútorkészítés

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Fiókos komód

Mi van akkor, ha van egy elképzelésünk, de csak másfajta bútort találunk a piacon? A következő kreatív személy egy szürke komódot szeretett volna, de csak natúrt talált. Azonban nem adta fel, saját kezűleg esett neki az átalakításnak. Elsőként házi krétafestékkel próbálkozott, de valahogy nem lett az igazi az összkép. Eztán száraz-ecset technikával lefestette és sötét waxszal kiemelte a csíkozást. Már csak a fogantyúkat kellett felcsavarozni és kész is van az antik hatású bútordarabunk.

bútorkészítés

bútorkészítés

Kádból fotel

Egy felettébb kreatív személyről lehet szó, aki ezt kitalálta. A történet szerint ugyanis a fürdőszobát újították fel, de a dög nehéz vasöntvény kádat valahogy nem volt kedvük lecipelni a harmadik emeletről. Inkább kitalálták, hogyan lehetne hasznosítani. A kádat kétfelé vágták az éleket alaposan eldolgozták, nem lenne jó, ha valakit jól megvágna. Aztán jött az alapozás, utána meg a két réteg festék. A lábakat lecserélték két gerendára, melyet hasonló színekkel festettek le és el is készült egy darab kádból kettő darab fiatalos kinézetű fotel.

bútorkészítés

bútorkészítés

Játék gyerekeknek fából

Csak hogy a gyerekeknek is kedvezzünk egy kicsit, mutatunk egy elképesztő fából készült várat, lovagokat és sárkányokat. A munka összetéve a ráfordított időt körülbelül egy hónapot tehetett ki, de melyik gyerek ne imádná ezeket? A sárkányok és lovagok mind egyediek, saját elképzelés alapján lettek kivágva és összerakva.

bútorkészítés

bútorkészítés

bútorkészítés

bútorkészítés

Ezért mondom én mindig azt a páromnak, hogy ne dobjon ki semmit, mert lehet hogy az valamikor nagyon jól fog jönni. Ezekkel az ötletekkel azt hiszem be is igazolódott az állításom, mert az emberi kreativitás nem ismer határokat.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0