A rengeteg tragédia, és áldozat mellett persze eltörpülnek a hadászati fejlesztések, mégsem hagyhatjuk őket figyelmen kívül, ugyanis nagyban befolyásolják az életünket. Ezekkel (és más) találmányokkal a mai napig találkozunk, sőt, napi kapcsolatban vagyunk velük, mégsem sejtjük, hogy létezésüket tulajdonképpen az I. világháborúnak “köszönhetjük”.

 

1. Tisztasági betét

A Kimberly-Clark már az I. világháború előtt keresett egy olyan papírt, ami rendesen felszívja a nedvességet. Végül felfedeztek egy olyan anyagot, ami a pamutnál is jobb nedvszívó képességgel bírt, ráadásul a tömeggyártás fele annyiba került. Több se kellett, 1917-ben levédették, amkor pedig az Államok beszállt a háborúba, megkezdték a tömeggyártást. Az áttörést azok a vöröskeresztes nővérek hozták, akik a fronton dolgoztak: hamar rájöttek, hogy a nehéz napokon nagy segítséget jelenthet.

10 találmány amit az I. világháborúnak köszönhetünk

2. Papírzsebkendő

Betegségünk és kamaszkorunk legjobb barátját, szintén a Kimberly-Clark fejlesztette ki, 1924-ben. Az eredeti “receptúra” szerint kivasalták a cellulózt. További érdekesség, hogy a találmányt igazából a nőknek köszönhetjük, ugyanis túl szégyenlősek voltak kérni az eladótól tisztasági betétet.

10 találmány amit az I. világháborúnak köszönhetünk

3. Kvarclámpa

Egyes becslések szerint 1918 telén a berlini gyerekek fele angolkóros volt, azaz csontgyengeségben szenvedett, amit a napfény és a D-vitamin hiánya okozott. Noha a pontos okokat nem ismerték, egy Kurt Huldschinsky nevű orvos úgy döntött, kísérletezni kezd. Négy kisgyereket választott ki, akiket UV-lámpa alá ültetett, és azt vette észre, hogy a csontjaik erősödni kezdtek.

10 találmány amit az I. világháborúnak köszönhetünk

4. Óraátállítás

Kevesen tudják, de mindenki kedvencét, az óraátállítást is az I. világháborúnak köszönhetjük. A szénhiány miatt volt szükség rá, először 1916. április 30-án, Németországban került rá sor, éjjel 11 órakor, amikor is éjfélre állították az órát, hogy így nyerjenek plusz egy óra nappali világosságot. Ez a fajta spórolás gyorsan végigszalad a világon: először Nagy-Britannia, és később az Egyesült Államok is átvette ezt a szokást.

A háború után az óraátállítás elmaradt, ám sokunk keserűségére visszatért, és kísért a mai napig.

 

5. Teafilter

Noha egy amerikai teakereskedő már 1908-ban kis zacskókban szállította a teát megrendelőinek (és a legenda szerint ejtette bele egyszer a vízbe, feltalálva a filtert), mégis az I. világháborúban terjedt el.

Érdekes módon nem a britek, hanem a németek (a még ma is létező Teekanne nevű cég) terjesztette el, amely így szállította a fronton állomásozó csapatoknak a teát. A neve ekkor még stílszerűen „teabomba” volt.

10 találmány amit az I. világháborúnak köszönhetünk

6. Karóra

Nem az első világháború miatt találták fel, de itt terjedt el szélesebb körben, ugyanis jóval praktikusabb volt, mint a zsebóra, amit ugye a katonák elveszíthettek. A pontos időt pedig a mozgolódások, és a légi csapások miatt tudni kellett.

10 találmány amit az I. világháborúnak köszönhetünk

7. Szójakolbász

Az ember azt hinné, hogy a vegetáriánus (szója)kolbászt az 1960-as években találta fel egy kaliforniai hippi, pedig az igazság ennél sokkal izgalmasabb. A hús nélküli kolbász feltalálója ugyanis nem más, mint Konrad Adenauer, a II. világháborút követő időszak első német kancellárja!

Az I. világháború idején a későbbi politikuslegenda Köln polgármestere volt, akinek a brit blokád idején szembe kellett néznie a lakosság éhezésével. Az ezek szerint meglehetősen leleményes Adenauer addig kísérletezett, amíg meg nem találta, mivel lehetne helyettesíteni a húst.

10 találmány amit az I. világháborúnak köszönhetünk

8. Zipzár

Az Egyesült Államokban egy svéd emigráns, bizonyos Gideon Sundback lett sokunk megmentője, a sliccek atyja, ugyanis ő találta fel a zipzárt, ami a mai napig nagyon népszerű találmány. Elterjedését a hadsereg segítette elő, úgyhogy őket is külön köszönet illeti.

10 találmány amit az I. világháborúnak köszönhetünk

9. Rozsdamentes acél

A brit hadseregben a fegyverekhez használt fém könnyen berozsdásodott, nem volt elég tartós, így hamar megoldást kellett rá találni. A megoldást még a háború előtt, egy heffieldi kohász, bizonyos Harry Brearley szolgáltatta 1913-ban, aki krómot adott az acélhoz, de elégedetlen volt az eredménnyel. A legenda szerint miután több darabot is félredobott az udvaron, egy idő után azt vette észre, hogy azok nem rozsdásodnak.

10 találmány amit az I. világháborúnak köszönhetünk

10. Drótnélküli kommunikáció

A háború kezdetén a kommunikáció jórészt kábeleken keresztül zajlott, de ez nem volt túl megbízható, hiszen azok könnyen megsérülhettek, az ellenség elvághatta, sőt, lehallgathatta őket. A rádiótechnológiát továbbfejlesztve, 1916 végére már jelentős előrelépést értek el.

10 találmány amit az I. világháborúnak köszönhetünk

 

Forrás: elet-erzes blog