google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

A makramé egy különleges csomózási, fonási technika, mellyel egyszerűen készíthetünk különféle dekorációs tárgyakat (virágtartók, faldíszek, övek, táskák) otthonunkba, környezetünkbe. Ezúttal azonban a makramé karkötő előállítási mozzanataiba nyerhetünk bepillantást.

Szükséges alkotórészek:

  • 1 mm átmérőjű viaszolt szál (bármely rövidáru- vagy hobbiboltban kapható; ha mégsem találunk, bőrszál is tökéletesen megfelel a célnak)
  • cellux ragasztó
  • pillanatragasztó
  • olló
  • mérőszalag vagy centiméter

Plusz díszítésként használhatunk gyöngyöket vagy átfúrt kagylókat- a lényeg, hogy akkora legyen rajtuk a lyuk, hogy 2 szál átférjen rajta)

 

Image result for bőrszálImage result for kézműves kellékek

A színeket kedvünkre variálhatjuk. Kísérletezzünk bátran!

1. lépés: alapállás

Vágjunk ki 2 db 110 cm-es és 2 db 35 cm-es szálat. A rövidebb huzalok belül, a hosszabbak kívül fognak elhelyezkedni. A kiinduló pozíciónk a következőképpen alakul:

Egy sima felületre (a legjobb ilyen felszín egy asztal) ragasszuk fel celluxszal a két rövidebb szálat úgy, hogy az asztal szélétől számítva 10 cm hosszúságú szalagrész maradjon az asztalon. A hosszabb szálakat- ahogy arról korábban is szó esett-, a két középső mellé, kívülre rögzítjük, de ebben az esetben csak 1-2 cm marad az asztalon.

 

2. lépés: az első csomó

A makramé alapcsomóját úgy készíthetjük el, hogy az egyik oldalon lévő hosszú szálat a két középső fölött hurokszerűen áthelyezzük. A másik oldalon levő hosszú szálat alulról húzzuk keresztbe a két középső szál alatt. A két keresztbe hurkolt szálat megszorítjuk, és kész az első szem!

 

Image result for egyszerű makramé karkötő készítése lépésről lépésre

 

Így haladjunk végig a fonással. Amikor úgy ítéljük meg, hogy már elég hosszú a karkötő, akkor az utolsó szem után vágjuk el ollóval a már felesleges szálakat. Pillanatragasztóval fixáljuk ezeket a részeket. Egy kis csepp is elég, hogy ne bomoljon majd le a makramé karkötő. Egy átlagos méretű makramé karkötő körülbelül 88 szemből áll, tehát  ennyi szemet kell csomóznunk, ha nem tudjuk pontosan, mennyi az annyi.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

 

3. lépés: állítható pánt készítése

Az állítható rész elkészítésénél nagyjából 10 szemet kell készítenünk ugyanazzal a technikával, mint ahogyan eddig csináltuk. A karkötő két végét tegyük egymás mellé, mintha a csuklónkon lenne. Egy plusz szálat helyezzünk a karkötőre ugyanúgy, mint ahogyan az alapcsomót létrehoztuk, majd csomózzuk meg a 10 szemet.

Ha az egyszerűbb megoldásokat kedveljük, használjunk kapcsot, vagy ékszercsatot (szintén fellelhető bármely hobbiboltban).

 

Lapos és csavart minta

a) lapos

Image result for lapos makramé karkötő

Lapos vagy egyenes makramé készítésekor figyelnünk kell, arra, hogy megfelelően váltakoztassuk a szálakat; ez gyakorlatban annyit tesz, hogy egyszer a bal, majd a jobb, aztán ismét bal és újra a jobb szál fűzése, hurkolása történik felülről.

 

b) csavart

Related image

 

Csavart technika alkalmazásakor mindig ugyanannak a szálnak kell felül lennie: mindig a balnak vagy mindig a jobbnak. Ha azt szeretnénk, hogy egyszínű legyen a csavar karkötőnkben, a két külső szálnak megegyező színűnek kell lennie.

 

Gyöngyök, kagylók felhasználása

Amennyiben már elsajátítottuk az alap fonási technikát, feldobhatjuk ékszerünket különböző díszekkel. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy egy-egy szem után a két középső szálra ráfűzünk egy gyöngyöt vagy átfúrt kagylót, majd folytatjuk a hurkolást.

 

Image result for csavart makramé karkötő

 

Ha ajándéknak szánjuk valakinek, és szeretnénk személyesebbé tenni, használhatunk felfűzhető betűket is gyöngyök helyett:

 

Related image

 

Egy kis segítség: ebben a videóban lépésről lépésre szerepel a fonási technika.

 

Ezek voltak az alapok, a következő tematikus cikkben további makramé-fonási metódusokkal ismerkedhetünk meg.

 

Jó szórakozást a fonáshoz!

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0