google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Az ősz során, erdei kirándulásokon begyűjtött és cipősdobozokban rejtegetett száraz termések, tobozok jobb sorsot érdemelnek. Hogy a természet egyik legszebb alkotásai ne porosodjanak tovább, használjuk fel őket díszítőelemként, és alkossunk belőlük szebbnél szebb tárgyakat! A természet alkotta formák és rusztikus felületek az egyszerű papírdobozt is egyedivé, különlegessé teszik, amelyek azután ékszereink vagy varrós kellékeink tárolására szolgálhatnak. 

 

Alapanyagok, kellékek:

  • különböző fajta tobozok;
  • vékony ágak;
  • dobozok (kerek, szögletes, papír, fa);
  • metszőolló;
  • univerzális erősragasztó, ragasztópisztoly;
  • ecset, ceruza, olló.

 

 

1. Lépés: A pikkelyek levágása

A természet végtelen fantáziája

Először a tobozok szárát vágjuk le metszőollóval, majd csípjük le a pikkelyeket egyenként a toboz tövéről.

 

2. Lépés: A perem borítása

A természet végtelen fantáziája

A doboztető peremének beborításához kb. 50 darab pikkelyre lesz szükség. Kenjünk be egy részét erősragasztóval, és nyomjuk rá a pikkelyeket egymás mellé úgy, hogy a pikkelycsúcsok felfelé álljanak. Folytassuk a ragasztást, míg körbeérünk. Miután a ragasztó megszárad, vágjuk le a perem alsó szélén túllógó pikkelydarabokat. Ne használjuk a legjobb ollónkat, mert a kemény tobozpikkelyek csorbíthatják az élét. 

 

 

3. Lépés: A tető ,,cserepezése”

A doboztetőt körkörösen, sorról sorra, kívülről befelé haladva borítsuk be különböző fajtájú fenyők tobozairól levágott pikkelyekkel. A pikkelyek töveit vágjuk egyenesre, így szebben simulnak majd a tetőre, illetve azok oldalaiból is levághatunk, hogy jobban illeszkedjenek egymás mellé. Válasszunk lehetőleg egyforma nagyságú pikkelyeket, mert csak ezek fognak tökéletes kört alkotni. Ragasszunk fel három sort.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

 

 

4. Lépés: A tető befejezése

A természet végtelen fantáziája

A középrész díszítéséhez válasszunk színben és textúrában eltérő termést, például a douglas- vagy selyemfenyő tobozát. Ragasszunk fel két sornyi pikkelyt, majd befejezésül vágjuk le egy vörösfenyő- toboz szárát, csípjünk le pár sornyi pikkelyt tartalmazó ,,szeletet”, és ragasztópisztollyal rögzítsük a doboztető közepére.

 

 

5. Lépés: Az oldal beborítása

A természet végtelen fantáziája

A tetőt tegyük a dobozra és az oldalán ceruzával jelöljük a perem szélét. A vékony gallyakból vágjunk a jelölés és a dobozalj távolságának megfelelő hosszúságú darabokat. Ragasztózzuk be a doboztest egy részét a jelölés alatt, és a gallydarabokat nyomjuk rá szorosan egymás mellé. Borítsuk be körbe a dobozt, és hagyjuk a ragasztót teljesen megszáradni.

 

Ráadás ötlet:
Ha nem tudunk különféle tobozokat gyűjteni, hobbiboltokban és a barkácsáruházak kertészeti osztályán ezek ma már bőséges választékban megtalálhatók és beszerezhetők. Kellő mennyiség híján csak a doboztető közepét díszítsük: rakjunk ki például szív alakú, esetleg monogramos mintát a kisebb- nagyobb pikkelyekből. Gallyak hiányában a doboz oldalának beborítására használhatunk kéregdarabokat is. (A platánfák nagy darabokban hullatják a kérgüket, így egy fát sem kell bántanunk.) A felkunkorodott kéregdarabokat nedvesítsük be, és kihajtogatva, lenyomtatva szárítsuk.

A természet végtelen fantáziája

 

 

További őszi kézműves tippjeinkért kattints ide!

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0