google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Takarítás alatt milyen gyakran jut eszünkbe olyan területeket megtisztítani otthonunkban, amik nem is tűnnek piszkosnak? Ha nem figyelünk oda megfelelően az ilyesfajta területekre, a baktériumok könnyen megtelepedhetnek és elszaporodhatnak, így veszélyeztetve egészségünket. 

Összegyűjtöttünk 8 hibát a takarítás terén, amelyek aláássák minden erőfeszítésünket, hogy egy makulátlan, patyolat tiszta környezetben élhessünk.

 

1. Nem tisztítjuk a mosógépet

Nem tisztítjuk a mosógépet

Egy koszos mosógép veszélyes lehet, hiszen elősegítheti a baktériumok és penész spórák elterjedését ruháinkon. Ez egyaránt káros lehet egészséges embereknek, és azok számára, akik valamilyen allergiától, asztmától szenvednek.

Por-, és koszrészecskék, valamint a mosószerek, és öblítők darabjai bennmaradnak a mosógép dobjában. A szakértők azt ajánlják, hogy legalább 2 hetente egyszer tisztítsuk meg mosógépeinket.  Indítsunk egy mosást ruhák nélkül a lehető legmagasabb hőfokon, némi fehérítővel vagy citromsavval. Egy másik módja a fertőtlenítésnek, hogy mossuk ki a konyharuháinkat 100 ml fehérítővel.

Mosógéptisztítás fehérítővel/citromsavvalMosógéptisztítás fehérítős kinyharuhával

 

2. A vécékefét egy zárt tartályban tároljuk

A vécékefét egy zárt tartályban tároljuk

A vécékefe az egyik legpiszkosabb használati tárgy otthonunkban. Jelentősen lecsökkenthetjük a kefén található baktériumok számát, ha használat után hagyjuk kiszáradni, és rendszeresen fertőtlenítjük. Egy zárt tartály a legmegfelelőbb környezet a baktériumok megtelepedéséhez. Mikor használjuk a vécékefét, ezek a baktériumok az egész fürdőszobát beteríthetik.

Háztartási boltokban találhatunk olyan speciális tárolót, amelyben két használat között meg tud száradni a kefe, de az is segíthet, ha 10 percre a vécédeszka és a vécécsésze közé helyezzük az eszközt.

8 hiba takarítás terén, amelyek aláássák minden erőfeszítésünket

3. Nagyon ritkán fertőtlenítjük a lefolyónkat

Nagyon ritkán fertőtlenítjük a lefolyónkat- takarítás

Amikor a csapot tisztítjuk, sokszor elfeledkezünk a lefolyókról, és csak akkor jut eszünkbe megtisztítani, amikor már kellemetlen szagokat áraszt. Ételmaradékok ragadnak a csőbe, amiken megtelepednek a baktériumok, és mikor egy erősebb vízsugarat engedünk a csapba, ezek feljöhetnek. Hogy megfelelően kitisztítsuk a csövet, tegyünk egy evőkanál szódaport a lefolyóba, öntsünk rá egy kevés ecetet, és hagyjuk állni éjszaka. Reggel öntsük le forró vízzel.

Ez a módszer rendkívül hatékony hús-, hal-, és zöldségszeletelés után.

 

 

4. Az egyik legkoszosabb tárgy a házban a fogkefetartó

8 Cleaning Mistakes That Totally Undermine Your Efforts

Egy sokkoló tény a fogkefékkel kapcsolatban: több mint 100 millió káros baktérium is megtelepedhet rajtuk. A szánkban található baktériumok mellett a fogkefe megfertőződhet a csapban és a vécében (lehúzáskor felszabaduló, közel 2 méterre kilövellő) lévő baktériumokkal.

Hogy csökkentsük a káros hatásokat, tároljuk a fogkeféinket a csap felülete helyett szekrényben vagy polcon. Fogkefe sapkát szintén nem tanácsos használni, mivel- a vécékeféhez hasonlóan- a baktérium zárt környezetben jobban szaporodik. Ha van lehetőségünk arra, hogy egy zárt szekrényben tartsuk fogmosó-készletünket, tegyük meg!

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Tisztítsuk meg rendszeresen a fogkefetartónkat. A legjobb módszer a fogkefe fertőtlenítésére, hogy beletesszük egy kevés szájvízbe 30 másodpercre, vagy forró vízbe, 2 percig.

 

5. Hideg vízzel mosogatunk

 Hideg vízzel mosogatunk

Ha hideg, vagy langyos vizet használunk mosogatáshoz, a mosogatószer némiképp elveszíti a hatékonyságát. A megfelelő hőmérséklet: 10 fokkal több, mint az aktuális szobahőmérséklet, vagy olyan forró víz, ami még kényelmes, és nem fájdalmas kezeink számára.

 

6. Helytelenül rendezzük az edényeket a mosogatógépbe, és nem szárítjuk ki használat után

Helytelenül rendezzük az edényeket a mosogatógépbe, és nem szárítjuk ki használat után

Nem szükséges sűrűn tisztítani a mosogatógépen, hiszen saját magát tisztítja. Ám minden nap szükséges kiszárítani használat után, máskülönben penészfoltok is felbukkanhatnak rövid időn belül.

Ami az edénymosást illeti, kiderült, hogy nem mindegy, hogyan töltjük meg a mosogatógépet. A szakértők azt javasolják, hogy a szénhidráttartalmú ételek (burgonya, rizs, tészta) edényeit a mosogató közepén körbe rakjuk be, míg a fehérje tartalmú ételek (hús, sajt, tojás) edényeit a mosogató széleihez érdemes tennünk. Így megfelelően moshatjuk el az edényeket.

 

7. Elfelejtjük tisztítani a zuhanyfüggönyt és a zuhanyfejet

Elfelejtjük tisztítani a zuhanyfüggönyt és a zuhanyfejet

Nem sűrűn tisztítjuk a zuhanyfüggönyt, mivel úgy gondoljuk, az megtisztul akkor, amikor zuhanyzunk. De ez sajnos nem igaz. A zuhany és a fürdőkád/zuhanytálca közötti részen nagy eséllyel telepedhet meg a feketepenész. Jobb, ha a műanyag függönyt lecseréljük szövetfüggönyre, és azt egyszer egy hónapban mosógépben kimossuk. Egy másik módszer, hogy áztassuk sós vagy savas vízben, majd töröljük szárazra.

Dörzsöljük be a függöny és a kád közötti falat szódaporral és fújjunk rá ecetet, hogy megszabadulhassunk a feketepenésztől.

feketepenész takarítás

Habár minden nap tisztálkodunk, a zuhanyfejben is elszaporodhatnak a baktériumok éjjel, amikor senki nem használja azt. Ennek eredményeképpen, a feketepenész és a staphylococcus baktérium is elszaporodhat, ami súlyos betegségek kialakulását indíthatja el. Éppen ezért, zuhanyzás előtt érdemes 1 percig folyatni a vizet. Az is megér egy próbát, hogy 1-2 hetente szódapor és ecet keverékébe áztatjuk a zuhanyfejet.

 

8. Nem tisztítjuk az elszívókat

Nem tisztítjuk az elszívókat

Az elszívók a baktériumok melegágyai lehetnek, köszönhetően a szellőzőaknához történő kapcsolódásának- a szellőzőaknákban madár-, és rágcsálóürülék is előfordulhat, ami a szabad légáramlás miatt könnyedén bejuthat a házba.

Kéthetente célszerű tisztítani az elszívókat. Távolítsuk el a fedelet, mossuk át ecettel és tisztítószerrel, és töröljük szárazra. Próbáljuk a lehető legtöbb port és egyéb szennyeződést eltávolítani egy porszívó segítségével.

 

Ha rákaptunk a takarítás ízére, kattintsunk ide és ide, hogy megtudjuk, milyen különleges módokon lehet használni mindennapi tárgyakat.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0