google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Mini zen kert. Mi jut eszedbe először, amikor ezt a kifejezést meghallod? Talán egy ezo műsor jósnője, aki azt mondja, holnap nyerni fogsz a lottón? Egy furcsa kopasz, buddhista szerzetes? Igazából talán ez utóbbi áll legközelebb a valósághoz. De nézzük, mi is ez valójában, és hogyan lehet neked is saját mini zen kerted!

A zen kert egyáltalán nem hasonlít a hagyományos kertekhez: nincsenek benne virágok, nincsen benne se vetemény, se pázsit.

Akkor mégis mi hasznom van belőle? – kérdezhetnéd.

Nos, a zen kert egyfajta meditatív állapotot elősegítő kertészkedés. Arra való, hogy kitisztítsuk a fejünket, kicsit befelé forduljunk, megismerjük magunkat.

A nagyobb méretű zen kertek ugyanazt a célt szolgálják, mint a kisebb társaik. A szerzetesek a homokba különböző alakzatokat gereblyéznek. Minél tökéletesebb alakzatokat, írásjeleket vagy egyéb formákat hoznak létre, ezzel elősegítve a belső harmónia megteremtését.

Kicsit olyan, mint egy ezo műsor? – Kicsit olyan.

Ott vannak a kopasz buddhista szerzetesek a sztoriban? – Bizony ott vannak.

Ha nem is hiszünk ebben, az vitán felül áll, hogy dekorként viszont baromi jól mutat, így megmutatom Nektek, hogyan is készíthettek saját zen kertet, amit megspékelek pár egyszerűen kivitelezhető öltettel.

Mini zen kert készítése

Kellékek:

  • tál
  • homok (bármilyen színű)
  • folyami kövek (bármilyen színű)
  • fogpiszkáló, gyufaszál, bármi, ami vonalak húzására alkalmas

1. lépés

Töltsük meg tálunkat homokkal. Rázzuk meg alaposan, hogy a homok egyenletesen elterüljön. Ezután az esetlegesen oldalra tapadt szemeket takarítsuk el egy ronggyal, vagy a fogpiszkálónkkal!

2. lépés

mini zen kert

Rendezzük el a kavicsokat. A hagyományos zen kertészetben a kövek elrendezése a kert egyik legfontosabb része. Valójában itt nagyon konkrét szabályokról beszélünk, egész kézikönyvek foglalkoznak vele. Persze a köveket oda tehetjük, ahol nekünk a legjobban tetszenek.

3. lépés

mini zen kert

Ezután rajzoljunk egy mintázatot a homokba! Hagyatkozzunk a belső hangokra, ugyanis sok mindent elárul rólunk, hogy mi az, ami először az eszünkbe jut és a homokba húzunk.

A kör alakú formák például az ösztönösségre utalnak, míg a hullámok egyenletesen áramló energiákat jeleznek. Az óramutató járásával megegyező irányú spirálok férfias energiák erősödésére utalnak, míg az ellentétesek a nőies energiák erősödésére.

Vegyük figyelembe, hogy nincs rossz, vagy jó minta. Ha nem érezzük tökéletesnek, egyszerűen rázzuk meg a homokot és kezdjük újra, addig, amíg el nem érjük azt, ami számunkra a tökéletességet szimbolizálja!

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Mini zen kert variációk

Ahogyan írtam is, igazából nincsenek rossz minták, mint ahogyan rossz elrendezés sem. Azonban nem árt, ha egy kis lökést adunk az agyunk kreativitásért felelős részének néhány képpel.

 

1. Hagyományos, 3 köves

A hagyományos homok kicsit durvább, így nem mutatja olyan jól a mintákat, ezzel szemben a fekete folyami kövek egymásra pakolva nagyon jól mutatnak rajta!

mini zen kert

2. A békesség szigete

A három kő szuper összhangban van egymással, a kis növény pedig feldobja a kicsit egyszínű kompozíciót.

mini zen kert

3. A színes tökéletesség

A fehér homok a zöld moha és a fekete kavicsok tökéletes elegyet alkotnak, ráadásul még terünk is marad, hogy olyan vonalakat húzzunk a homokba, amilyeneket csak szeretnénk!

mini zen kert

4. Egyszerű oázis

Amennyiben a hófehér homokra esik a választásunk, kontrasztként érdemes egy növényt elültetni benne.

mini zen kert

5. Sivatagi zen

A kaktusz, (vagy annak megfelelő műanyag szimbólum) nagyon jó szolgálatot tehet, hogy kiadjuk magunkból a belső feszültséget!

mini zen kert

 

A zenre tekintsünk úgy, mintha mondjuk stresszlabdát nyomogatnánk a munkahelyen, vagy tollat csattogtatnánk. Mindenféleképpen jó stresszlevezető, megéri napi szinten néhány percet foglalkozni vele, nem kerül szinte semmibe!

 

Amennyiben egyéb szuper ötletekre vágytok, nézzetek még szét a weboldalunkon, biztos találtok kedvetekre való elképzelést!

Ha bármilyen kérdésetek, kérésetek, észrevételetek vagy ötletetek van, bátran tegyétek fel itt, vagy Facebookon!

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon és Pinteresten, ahol további érdekes ötleteket találsz!

 

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0