google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

A decoupage- technika annak ellenére, hogy neve bonyolultnak tűnik és hangzik, az egyik legkedveltebb hobbi, díszítési mód. Mindezt nem csak az egyszerűségével érdemelte ki, hanem azzal a ténnyel is, hogy szinte bármilyen felületet lehet díszíteni ezzel a szalvétatechnikával. Legyen szó akár fáról, papírról, cserépről, textilről, gipszről, üvegről, hungarocellről, stb, ez a kézügyességet alig igénylő folyamat sokak kedvence lett/lesz. 

A következőkben bemutatjuk, hogyan lehet a decoupage egyik legfontosabb hozzávalóját a bolti ár töredékéért elkészíteni otthonunkban.

Decoupage- ragasztó házilag

Ám, mindenekelőtt, fussuk át gyorsan, mi is pontosan a decoupage technika és hogyan kell használni, alkotni vele. 

A kiválasztott szalvétamotívumot ollóval vágjuk ki, vagy kézzel tépjük körbe. Ezután válasszuk szét a többrétegű szalvétát és csak azt a réteget használjuk fel, amelyiken a minta van. A többi rétegre nem lesz szükségünk.

  • A díszítendő felületet ecsettel vékonyan kenjük be decoupage-ragasztóval.
  • Simítsuk rá a kivágott szalvétamotívumot, majd hagyjuk megszáradni.
  • Száradás után még egyszer kenjük át a felületet szalvétaragasztóval.

Tartósabbá és fényesebbé tehetjük a mintát, ha átkenjük decoupage-lakkal. Az ecsettel mindig középről a szélek felé haladjunk! Ha sötét felületre ragasztjuk a szalvétát, előzőleg célszerű azt pasztell színnel lefesteni, mert a sötét alapszín átüthet a szalvétán.

 

Decoupage üvegre, fára, és kavicsra: 

Decoupage- ragasztó házilagDecoupage- ragasztó házilagDecoupage- ragasztó házilag

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Mint azt a fentiekben is láthatjuk, a decoupage-nak igencsak fontos eleme a ragasztó. Ahhoz, hogy megkímélhessük pénztárcánkat, érdemes házilag előállítani a hozzávalók ezen elemét. Mutatjuk is, pontosan hogyan:

Hozzávalók:

  • PVA- ragasztó, vagy tapéta- ragasztó;
  • víz;
  • valamilyen tárolóedény (pl. befőttesüveg).

 

Decoupage- ragasztó házilag

Elkészítés: 

Fontos, hogy az arányokra nagyon odafigyeljünk. 2:1 arányban keverjük a ragasztót és a vizet; gyakorlati példa: 4 deciliternek megfelelő ragasztót 2 dl vízzel oldjunk fel. Ha tapétaragasztót használunk, a folyamat hosszabb időt vehet igénybe, de megéri türelmesnek és kitartónak lenni!
A végeredmény egy sűrű, csomómentes keverék, mely már csak arra vár, hogy beletöltsük egy üvegedénybe és használjuk szebbnél szebb, jobbnál jobb projektek, díszek készítésére.

Decoupage- ragasztó házilag

 

Ha kedvet kaptál a decoupage-hoz, és különböző felhasználási területeihez, ide kattintva egy nagyszerű és hangulatos, mindennapos használati tárgy decoupage- díszítésének folyamatával találkozhatsz. 

Még több érdekes témáért lájkold az Ötletmánia Facebook oldalát, és ha készítettél valami egyedit, bátran oszd meg velünk! #csináldmagadcsoda

 

 

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0