google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

A bolygó megóvása érdekében sokat tett az emberiség, de sajnos a mérleg nyelve még mindig a negatív oldalra billen, így még több innovatív ötletre van szükség, hogy unokáinknak is megmaradjon a Föld, Földnek. Egy pozitív példával gyarapodott a sor, hiszen a ház, amit most bemutatunk, több energiát termel mint amennyit fogyaszt.

 

Bizonyára sokan gondoltunk már arra, hogy milyen jó lenne egy olyan házban élni, ahol minimális a rezsiköltség, és függetleníteni tudjuk magunkat a hálózatról. Az energiafüggés kiszolgáltatottá teszi az embert a szolgáltatókkal szemben, gondoljunk csak az áram árának növekedésére, vagy a gázéra. Ausztráliában azonban készülnek már karbon-pozitív házak, ami igazából annyit jelent, hogy több energiát termelnek, mint amennyit fogyasztanak.

 

Az ausztrál illetőségű Archiblox rendkívül innovatív építéstechnikai cég. Sajnos csak Ausztráliában vállalnak munkát, így nem valószínű, hogy Magyarországon ilyen házak fognak épülni, hacsak valami honi cég át nem veszi az ötleteket.

Ház energiát termel

A ház, ami energiát termel

A 72 négyzetméter alapterületű épületben a mechanikai fűtésrendszer kiépítése helyett földcsövekkel biztosítják a természetes energiaellátást és a szellőzést, az északi és déli oldal közötti napi hőmérséklet-különbség kiegyenlítését.

Ház energiát termel

Az épület tetején zöldtetővel szigetelnek, és ugyanitt a napelemes rendszer kiépítésével segítenek rá az épület energiaellátására. A ház hűtéséhez a ház falán kialakított függőleges kertek is hozzájárulnak, vízellátását az esővíz újrahasznosításával próbálják biztosítani.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Ház energiát termel

Az északi tájolású épület két fő részből és egy pufferzónából áll. Az északi oldalon található a sunroom, a napfényszoba, amelynek homlokzata a padlótól a mennyezetig dupla üvegezésű ablak, mintegy lezárja a mögötte található lakóteret.

Ház energiát termel

A kompakt lakótér egy nyitott terű étkezőből, konyhából, fürdőszobából és hálószobából álló egységet alkot. A privát szférát sugalló hálószobát egy moduláris szekrényfal választja el a közös terektől.

A lakóegységek mögött, a déli oldalon, a pufferzónában télikertet alakítottak ki. A ház berendezéseit fenntartható forrásból származó, újrafelhasznált, környezetbarát anyagok alkotják, és környezetbarát technológiával üzemelnek.

A tendencia azt mutatja, hogy egyre jobban szeretjük a 100%-ban testreszabható készházakat, arról nem is beszélve, hogy 200-300 ezer forintos négyzetméteráron már olyan épületeket terveznek és kiviteleznek az erre specializálódott cégek, mint amilyeneket a magazinok oldalain is látni.

 

Forrás: 365zöldötlet

 

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0