google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Az őszi évszakok egyik legjellegzetesebb mozzanata, amikor a fákon lévő levelek színt változtatnak, majd lehullanak, ezzel egy színes, egybefüggő szőnyeget alkotva. Nem véletlenül kedveli ezt az időszakot oly sok ember. 

Ám az ősz nem csak a természet változásait hozza el, hanem bizony az iskolakezdést is a gyerekek számára. Előzetes írószer- vásárlások, felkészülés a következő tanévre, bizony sok stresszel járhat, de szeretnénk gyermekünk számára feldobni a monoton napokat, készítsünk jegyzetfüzet- borítót őszi falevelekből.

Egy korábbi cikkünk során már bemutattuk, mi is pontosan a decoupage technika (a cikk elérhető itt), ugyanezt a módszert alkalmazzuk ennél az alkotásnál:

 

1. Lépés: Előkészületek

Gyűjtsünk pár levelet egy őszi, erdei kirándulás alkalmával, vagy a hátsó kertből.
Mivel a leveleknek van egy természetes görbületük, így nem mindig tapadnak megfelelően sík felületekhez, ezért préseljük le őket.

A préseléshez mindössze néhány újságpapír és egy pár könyv szükséges: rakjuk a levele(ke)t két újságpapír közé amolyan ,,szendvicset” képezve ezzel, majd polcoljuk rá a könyveket (minél vastagabb a könyv, annál kevesebbre lesz szükség) és hagyjuk egy éjszakán át ebben az állapotban. Másnapra a levél lelapul, így könnyebbé téve a ragasztást és a vele való további munkát.

 

2. Lépés: Alapozás

Őszi decoupage

Fogjunk egy kemény fedelű jegyzetfüzetet. Alapozásként kenjük le a fedelet felvizezett PVA ragasztóval, hogy simább legyen a felület, majd hagyjuk száradni.

 

Kitérő: A decoupage technika

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

A hagyományos decoupage technika a különböző papírdarabok valamilyen felületre történő ragasztásának művészete. Az elkészült műalkotást általában több réteg lakkal fedik be, hogy csillogóbb színt kapjon, és strapabíróbb legyen. Számtalan különféle decoupage papír és ragasztó található a piacon, ám a legegyszerűbb anyagokból is, mint a szalvéta, krepp- papír, vagy más, otthonainkban fellelhető papírtárgyak- kihozhatunk elképesztő dekorációkat.

 

3. Lépés: Ragasztás

Őszi decoupage

Apránként haladva ragasszuk fel a leveleket. Fedjünk le ragasztóval egy levél méretének megfelelő pacát, tegyük rá a levelet és rögtön kenjünk fel a levélre is egy réteg ragasztót. Hogy kicsit folyékonyabb legyen a PVA ragasztó, vizezzük fel.
Haladjunk lassan, levélről levélre. Ne fukarkodjunk a ragasztóval, bő rétegeket vigyünk fel.

 

4. Lépés: Száradás

Amikor készen vagyunk, hagyjuk a napon, vagy szabad levegőn száradni.

 

5. Lépés: Utókezelés

Őszi decoupage

Mikor a ragasztó teljesen megszárad, tegyünk rá még egy vastag réteg ragasztót. Így a jegyzettömb tetején már két réteg ragasztó lesz, amivel igen masszívvá válik.

 

6. Lépés: Elkészültünk!

Őszi decoupage

Végeredményül egy olyan füzetborítót kapunk, amely a több réteg ragasztónak köszönhetően a leveleket szinte bőr hatásúvá teszi, arról nem is beszélve, hogy ezzel a ,,tartósítási módszerrel” a fedőlap hónapokkal később is ugyanúgy fog kinézni, mint mikor elkészült.
Az idő múlásával ugyan a levelek sötétednek, de akár 2 év után is használható marad a füzet.

 

Jó szórakozást kívánunk az elkészítéshez és a használathoz is!

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0