Elgondolkoztál már rajta, hogy Te is dizájnos kenyértartót készíts? Ha nem, itt az idő, hogy megváltozzon a véleményed, ha igen, akkor pedig itt egy remek ötlet, hogyan tudod mindezt megvalósítani!
Biztosan Te is jártál már úgy, hogy megvetted a kenyeret, beleraktad egy nejlonzacskóba és másnapra kiszáradt. Ezért is érdemes lehet beszerezni egy kenyértartót, hogy a „mindennapi” kenyerünknek legyen benne helye. De minek rohannál vásárolni, ha egy kis időráfordítással olyat készíthetsz, amit egy IKEÁ-s katalógus is megirigyelhetne?
Egy kis kémia
A nejlonzacskó azért nem jó, mert a kenyérből távozó hő (ha még meleg) lecsapódik, ezáltal a kenyér bepenészedik. A hűtőbe azért nem ajánlatos rakni, mert elveszíti a víztartalmát, ráadásul elég állott íze van, átveszi a tipikus „hűtő-ízt”. A kenyerek vagy más pékáruk szobahőmérsékleten, 20 fok környékén érzik jól magukat, ezért is jó őket egy kenyértartóban tárolni.
Viszont, ha elkészítheted a tárolót Te is, miért is kellene megvenned?
Kenyértartó házilag
Kellékek:
- Bambuszalátét
- Olló
- Szivacs
- Ruhaanyag
- Vonalzó
- Varrókészlet
- Ragasztó vagy ragasztópisztoly
- Opcionális: fonal és lakat
Elkészítés menete:
- Először is vegyük magunk elé egy bambuszalátétet. Mérjünk hozzá egy egész kenyeret, és hagyjunk rá öt-öt centit a végére, hogy kényelmesen elférjen benne!
- Vágjuk le egyenesen az adott méretre a bambuszt. Ez lesz a kenyértartónk alapja.
- Ismét vegyünk magunk elé a jó öreg kenyeret, és mérjük meg a magasságát. Megint jó, ha ráhagyunk legalább tíz centit a tetejére, így biztosan el fog férni az áru.
- A szivacsot vágjuk ki az adott méretre. Ha nem vagyunk biztosak magunkban, először vágjunk ki magunknak vonalzó és körző segítségével egy megfelelő sablont, és a sablont helyezzük a szivacsra. Így biztosan nem fog félremenni a kezünk! Négy darab ilyen szivacsra lesz szükségünk.
- Ezután a ruhaanyagot vágjuk el. A forma ugyanaz legyen mint a szivacsé, csak körülbelül az 1,2x-esére nagyítva. Először itt is használhatunk segítségnek sablont!
- Miután ezzel megvagyunk, szépen varrjuk össze a szivacsot, és a ruhaanyagot.
- Ezután a bambusz belsejét is fedjük be a ruhaanyaggal. Akár hozzá is ragaszthatjuk, én mégis inkább a varrást javasolnám.
- Hogy megkíméljük a bambusz szélét, varrjuk le végig egy tetszőleges színű szalaggal. Elég, ha csak két centit lóg rá a bambuszunkra. Dekorként varrhatunk a kenyértartónk tetejére is, így még mutatósabb lesz.
- Ezután ragasszuk össze a szivacsainkat, hogy egy-egy darabot kapjunk belőle!
- Most csavarjuk fel a bambuszt, és mérjük fel a helyzetet! Ahol a legideálisabbnak látjuk, ragasszuk hozzá a szivacsainkat a tartóhoz!
- Miután megszáradt, kvázi kész a kenyértartónk, már csak díszítés van hátra. Varrhatunk rá egy nagyobb gombot, és köthetünk rá fonalat, amivel lezárhatjuk a kis tartónkat.
KÉSZ!
A kenyértartó akkor ideális, ha megfelelő a mérete, és sokáig eláll benne a kenyerünk. Ez a tartó simán lehet a konyhánk ékköve is!