google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Az egészséges étkezés bizonyítottan segít a megfelelő életmód fenntartásában és számos pozitív tulajdonságot hordoz magában. Ilyen például a szív-, és érrendszeri megbetegedések visszaszorítása, és a fitt, ellenálló fizikum megalapozása. 

Az étkezésben történő drasztikus változásokat nehezen viselheti a szervezet, éppen ezért, a nagymértékű módosítások helyett, apróbbakkal érdemes kezdeni.

 

1. Lassítsunk!

Lassítsunk! - Egészséges étkezés- tippek és trükkök- 1. rész

Az evési sebesség befolyásolja, hogy mennyit eszünk, és azt is, hogy mennyire hízhatunk meg ettől. Kutatások kimutatták, hogy a gyors-evők közel 115%-kal hajlamosabbak az elhízásra, mint a lassabban evők.

Az étvágyunk, az, hogy mennyit eszünk, és a teltségérzetünk mind hormonok irányítása alatt áll. Ezek a hormonok informálják az agyat, hogy éhesek vagy tele vagyunk.

Ám agyunknak legalább 20 percig tart, hogy megkapja ezt az üzenetet, így a lassabb evés segíthet időt adni az agynak, hogy befogadhassa ezt az információt, és teltségérzetet biztosítson.

Ha lassabban eszünk, nem csak a későbbi gyomorfájásoktól kímélhetjük meg magunkat, hanem kevesebb kalóriát is viszünk be, így még akár a fogyáshoz is segítséget nyújthat.

 

2. Teljes kiőrlésű VS. finomított szénhidrát

Teljes kiőrlésű kenyér - Egészséges étkezés- tippek és trükkök- 1. részFinomított szénhidrát-tartalmú kenyér - Egészséges étkezés- tippek és trükkök- 1. rész

Könnyedén egészségessé tehetjük étkezéseinket, ha finomított szénhidrát-tartalmú kenyerek helyett teljes kiőrlésű pékárut választunk. A teljes kiőrlésű lisztből készült tészták csökkenthetik a 2-es típusú diabétesz kialakulását, a szív-, és érrendszeri megbetegedéseket, és a rákot. Rostokban gazdag és számos ásványi anyagot tartalmaz, például: cink, vas, magnézium, és mangán.

Érdemes azonban vásárláskor figyelni a címkére, hogy valóban 100%-ig teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut veszünk, vagy csak egy finomított szénhidráttal összekevert részleges teljes- kiőrlésű ételt.

 

3. Görög joghurt

Görög joghurt - Egészséges étkezés- tippek és trükkök- 1. rész

A görög joghurt krémesebb és sűrűbb, mint az átlagos joghurt. Az elkészítése során megszűrik a felesleges savót (ami a hígabb része a tejnek), így végül egy magas zsírtartalmú, proteinben gazdag tejterméket kapunk.

Háromszor annyi fehérjét tartalmaz, mint egy átlagos pohár joghurt. Emiatt a tulajdonsága miatt fogyasztó hatású, mivel a fehérjebevitel nagyban meghatározza az étvágyunk milyenségét, sokkal tovább tart a teltségérzet. Alacsony szénhidrát- és laktóztartalmának köszönhetően fogyókúrázók és laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Görög joghurt ízesítés - Egészséges étkezés- tippek és trükkök- 1. rész

Váltsuk ki a nassolni valókat görög joghurttal, de ügyeljünk arra, hogy a natúr változatot vegyük és azt ízesítsük saját magunk, ugyanis az bolti ízesített változatok hozzáadott cukrot és más, egészségtelen anyagokat is tartalmazhatnak.

 

4. Ne vásároljunk bevásárlólista nélkül

Bevásárlólista - Egészséges étkezés- tippek és trükkök- 1. rész

Két fő stratégiai elem van, amit érdemes követni vásárláskor: készítsünk bevásárlólistát, és soha ne menjünk éhesen boltba.

Ha nem jegyezzük fel pontosan, mire van szükségünk, tudattalanul is impulzív vásárlásba kezdhetünk, aminek főként az éhség az oka. Ahhoz, hogy ne essünk bele az impulzus- vásárlás csapdájába, tervezzünk előre. Ha pontosan követjük a listára leírtakat, nem csak egészségesebb cikkeket szerzünk be, de még akár pénzt is spórolhatunk.

Mondj nemet az impulzusvásárlásra! - Egészséges étkezés- tippek és trükkök- 1. részMondj nemet az impulzusvásárlásra! - Egészséges étkezés- tippek és trükkök- 1. részMondj nemet az impulzusvásárlásra! - Egészséges étkezés- tippek és trükkök- 1. rész

 

5. Tojás- reggelire a legelőnyösebb

Tojás reggelire - Egészséges étkezés- tippek és trükkök- 1. rész

A tojás hihetetlenül egészséges, főleg, ha reggel fogyasztjuk. Magas minőségű fehérjékben és olyan tápanyagokban gazdag, mint a kolinmelyet nem túl gyakran fogyasztunk, de nagyon is fontos vitamin.

A reggel elfogyasztott tojás növeli teltségérzetet, ezt az a kísérlet is bizonyítja, melyben a résztvevők nagy százaléka a tojásos reggeli elfogyasztása utáni 36 órában kevesebb kalóriát vitt be étkezésenként. Sokkal jobban csökkenti az étvágyat, mintha müzlivel vagy hasonló cukros étellel (palacsinta, croissant) kezdjük a napot. Fogyókúrázóknak igazán ajánlott módszer.

Tojás reggelire - Egészséges étkezés- tippek és trükkök- 1. rész

 

A következő részben újabb 5 étkezési tippet mutatunk be, addig is, kiegészítésképpen szemezgessünk más, életmód- tanácsokat bemutató cikkek közül itt, itt, és itt.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0