google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Egy reggeli sokak számára elképzelhetetlen tejtermékek beiktatása nélkül. Akár joghurttal, akár egy adag gabonapehellyel vagy éppen egy sajtos- vajas kenyérrel indítanánk a napot, elengedhetetlen tejes hozzávalókat találunk az étrendünkben. De vajon jót tesz ez a sok tej, és ami benne vagy sem? 

Kezdetnek, jöjjön néhány alapvető pozitív tulajdonsága a tejnek, és fogyasztásának:

  • rengeteg benne a tápanyag;
  • nagyszerű fehérjeforrás;
  • magas a D-vitamin- és kalciumtartalma;
  • jót tesz a vérnyomásnak.

Vannak azonban olyan tulajdonságai, amikről nem is tudunk, addig, amíg huzamosabb időre fel nem hagyunk a tejtermékek fogyasztásával.

 

Fogyás

Régebben a tejfogyasztást összhangba hozták a fogyással, a diétázóknak is előszeretettel ajánlották. Azonban számos kutatás kimutatta, hogy azok, aki rendszeresen ittak tejet, nemhogy fogyni, mindinkább hízni kezdtek. Ez a tejcukornak- azaz a tej természetes cukortartalmának is köszönhető.
Alternatívaként a vegán étrendhez igazodhatunk, mely növényi alapú tápanyagforrásokból áll.
Egy másik, 6 hétig tartó kísérletben, meglepően rövid idő, 2 hét elteltével a tapasztalatok többet között egyeseknél 7 kg fogyást eredményezett, míg mások a teljes kutatási idő alatt a derékbőségük igen nagy százalékától szabadultak meg. A tej okozta puffadás a fogyasztás abbahagyása után megszűnik, így a has is kisebb lesz.

Mi történik, ha felhagyunk a tejtermékek fogyasztásával

 

Emésztés javulása

Habár a joghurtot, mint emésztést segítő tejterméket gyakran ajánlgatják, mégis, nem ez a legjobb módja az emésztés elősegítésének. Sokkal inkább érdemes teljesen elhagyni az étrendből ezeket a táplálékokat.
A fő oka a rossz emésztésnek, amely összefügg a tejtermék- fogyasztással a laktóz- intolerancia. Nem feltétlenül kell a súlyos laktózérzékenységre gondolni, elég ha csak általánosságban beszélünk róla. Az emberek közel kétharmada szenved- tudva- tudatlanul- ettől a betegségtől. Súlyosabb esetekben elég egy kis pohár tej, vagy egy szelet kenyérre vékonyan felvitt vaj, hogy az illető rosszul legyen a nap hátralévő részében, de kevésbé durva esetekben is előfordulhat az intoleranciára jellemző hasgörcs, hasmenés, puffadás.
Ha elhagyjuk a tejtermékeket – akár csak egy kisebb időintervallumra-, ez a problémakör megszűnik.
A legújabb feltevések, elméletek szerint, szervezetünk éppúgy bánik a laktózzal, mint egy esetleges vírussal vagy baktériummal: védekezőképességét a fenti tünetben mutatja meg.
A laktóz megemésztésére képtelen embereknél alacsonyabb a mell-, petefészek- és tüdőrák kialakulásának kockázata.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Mi történik, ha felhagyunk a tejtermékek fogyasztásávalMi történik, ha felhagyunk a tejtermékek fogyasztásával

 

Tiszta bőr

Az ekcéma, és akné nem feltétlenül a pubertáskor miatt alakulhat ki. Sokszor bebizonyosodik az, hogy a tejtermékek éppúgy befolyásolhatják arcbőrünk állapotát, mint egy-egy allergia, vagy más típusú bőrbetegség. Tapasztalatok azt mutatják, hogy azoknak, akik abbahagyták a tejtermékek fogyasztását, sokat javult, simább, pattanástalanabb lett a bőrük.

Mi történik, ha felhagyunk a tejtermékek fogyasztásával

 

Csonterősödés

Habár a reklámokban és a hétköznapokban is előszeretettel mondogatják, hogy a tej erősíti a csontokat, sajnos, ez csak részben igaz. A tejben (ahogy arról korábban is esett már szó) sok kalcium és D-vitamin található, amelyek közismertek csonterősítő hatásukról. Azonban a szintén már említett laktóz az, ami a jó anyagok képes teljesen lebontani, ezzel az ellenkező hatást elérve- azaz csontritkulást okozva.
2014-ben egy kísérlet bebizonyította, hogy a tejfogyasztók nagy hányada szenvedett csípőcsont- törést, míg azokkal, akik nem ittak tejet, elenyésző számban szenvednek valamilyen töréstől.
Ez a kutatási eredmény csak a tej esetében igazolódott be. A joghurt ténylegesen erősíti a csontokat, mivel az kevesebb laktózt tartalmaz.

Mi történik, ha felhagyunk a tejtermékek fogyasztásával

 

 

Cukorbetegség kockázatának csökkenése

Általában a cukorbetegséget a túlzott zsír bevitelével szokták összefüggésbe hozni. A tejtermékekben- éppúgy, ahogy szinte mindenben-, is magas számban találhatunk zsírt. A zsírszegény tej sem a legjobb megoldás ennek kiküszöbölésére, sőt! A tejgyártók a hiányzó zsírt cukrokkal pótolják, így ismét visszaugorhatunk az ,,emésztés” ponthoz, hiszen ott kezdődik elölről a kis körforgás.

 

Mi történik, ha felhagyunk a tejtermékek fogyasztásával

 

Kapcsolódó:

Mi történik, ha felhagyunk a kenyérevéssel?

 

 

Ötletmánia Facebook

Még több érdekes témáért, ötletekért és tippekért látogass el az Ötletmánia Facebook- oldalára.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0