google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Télen rengeteg ember küzd megfázással, és más különféle bakteriális vagy vírus okozta fertőzéssel. Rengeteg járvánnyal is szembe kell néznünk, ám a kulcs, hogy egészségesen átvészeljük ezeket az időszakokat, mindig a higiéniában és a megfelelő környezetben rejlik. Antibakteriális készítmény ezreivel találkozhatunk nap mint nap a drogériák polcain, ám nem feltétlenül jelenhetnek ezek biztos védelmet, a hozzávalóiról és mesterséges alapanyagairól nem is beszélve. 

A következőkben bemutatjuk, hogyan lehet otthon egy 100% természetes, hatásos antibakteriális spray-t készíteni!

 

Hozzávalók:

  • 1 db szórófejes flakon;
  • 3 bögre víz;
  • 0,5 bögre ecet;
  • 15 csepp levendula vagy teafaolaj.

*Megjegyzés: 1 bögre kb. 2- 2,5 dl.

 

Elkészítés:

Öntsük a vizet és az ecetet a szórófejes flakonba, majd rázzuk jól össze. Csepegtessük a keverékhez az illóolajokat (akár mindkét fajtából is használhatunk, de figyeljünk az adagolásra). Rázzuk ismét össze az elegyet, és már készen is áll a használatra.

 

Az ecet egy hihetetlenül univerzális eszköz, anyag

DIY antibakteriális spray - vírus és baktériumok ellen

Mindig érdemes ecetet tartani otthon, ugyanis szinte mindenre jó a háztartásban.
WC-tisztítástól az ablakpucoláson át a vízkőmentesítésig, szagtalanításig.
Ha makacs szennyeződésekkel van dolgunk, érdemes hígítatlan ecettel áttörölnünk a problémás felületet, azonban más esetekben hígítsuk fele-fele arányban vízzel.
Fertőtleníthetjük ezzel a módszerrel a fürdőt, a konyhát, a WC-t, valamint a különféle háztartási eszközöket, például a vágódeszkát is. Az ecet kiváló szer penész ellen is, mivel gombaölő hatással is rendelkezik, továbbá a vízkövet is eltávolíthatjuk a kávéfőzőből, mosógépből- természetesen üres program mellett.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

A mosás során is segít a sokoldalú ecet: ha a mosóprogram előtt fél pohárral öntünk belőle az adagolóba, a ruhák hófehérek lesznek. A makacs foltokat is kiviszi, ha mosás előtt ecetbe áztatott ronggyal dörzsöljük át az érintett területet.

 

A teafaolaj jótékony hatásai

DIY antibakteriális spray - vírus és baktériumok ellen

 

A teafaolajat az egyik legjobb természetes fertőtlenítőszernek tartják antibakteriális és antiszeptikus hatása miatt. Bármit lefertőtleníthetünk vele. Cseppentsünk egy szivacsra vagy rongyra majd töröljük vele át a szennyezett felületet.

 

Ahogy azt a fentiekben is láthatjuk, az ecet és a teafaolaj már önmagában is fejt ki antibakteriális és fertőtlenítő hatást. Vízzel elkeverve bővíthetjük a felhasználási területek listáját textíliákkal, szőnyeggel, párnákkal, sőt, illékony, hamar felszívódó, elpárolgó hatása miatt levegő- illatosításra is használható. Nem hagy foltot, ami különösen előnyös, ha érzékeny anyagokat permetezünk vele.

DIY antibakteriális spray - vírus és baktériumok ellen

 

Kapcsolódó: 

DIY aromaterápiás spray

 

Ötletmánia Facebook

Még több érdekes témáért, ötletekért és tippekért látogass el az Ötletmánia Facebook- oldalára.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0