Az egészséges, dús, ápolt haj manapság már elengedhetetlen ahhoz, hogy akár a munka világában, akár csak a hétköznapokban komolyan vegyenek bennünket. Ám nem csak a külső megítélés miatt fontos, hogy hajunk a lehető legmegfelelőbb állapotban legyen, hanem az egészségi állapotunk megtartásában is, sőt, bizonyos betegségek elkerülése érdekében is. Önmagában a hajhullás nem jelenti ugyan azt, hogy valami komoly betegség van kibontakozóban szervezetünkben, de hosszú a hosszú távú, fokozott hajvesztés akár egy súlyosabb baj előjele is lehet.
Nem csak különböző hajápoló- szerekkel, samponokkal, hajpakolásokkal segíthetünk hajhagymáinkon, hanem táplálkozásunkkal is nagyban befolyásolhatjuk az egészségét. A következőkben ezt a vonalat vesszük górcső alá.
1. Aszalt szilva
Bár sokak számára az aszalt gyümölcsök nem tartoznak a kedvenc nassolni-valók közé, ám ha hajhullással küszködünk, bizony nem árt, ha felülkerekedünk bizonyos kellemetlenségeken. Az aszalt szilva vasban gazdag, ami különösen a vékony, száraz, ,,szalmaszál” hajnak tesz jót. Javítja a haj minőségét és állapotát- hasonlóképp teszi ezt a cékla is.
2. Halak
A hal kitűnő fehérjeforrás, emiatt pedig nagy mennyiségben tartalmaz keratin, amelyből hajszálaink is épülnek. Mivel ennyire alapvető része ez a fehérje hajunk tápanyag-utánpótlásának, ezért feltétlenül gondoskodjunk arról, hogy eleget fogyasszunk belőle. A halban található omega- zsírsavak belülről is ápolja, fényessé teszi hajunkat.
3. Hüvelyesek
A töredezett hajszálak rettenetesen sok fejfájást okozhatnak, főleg akkor, ha nem tudjuk, hogy is kezeljük. A töredezés oka a haj biotin- és fehérje-hiánya, amelyet hüvelyes zöldségek fogyasztásával (bab, borsó) pótolhatunk könnyedén.
4. Magvak
Ahogy már korábban a halaknál említettük, az omega- zsírsavak kívül-belül ápolhatják hajkoronánkat. A különböző diófélékben nagy mennyiségben megtalálhatóak ezek a zsírsavak, kiváltképp az omega-3 zsírsav. Mindezek mellett biotint és rezet is tartalmaznak ezek a különféle ropogtatni-valók, amik hozzáadnak a haj csillogásához is. Ilyen magvak és diófélék például a napraforgó, a mandula, a lenmag, a tökmag és a dió.
5. Joghurt
A joghurt már korábbi cikkeinkben is feltűnt szintén jótékony hatásainak köszönhetően (lásd: Emésztést segítő ételek). A hajápolásnál sincs ez másként: magas B5- vitamin és kalciumtartalmával segít a haj állapotának helyreállításában, megőrzésében. Fogyaszthatjuk is, de hajpakolásként- külsőleg- használva is bizonyítottan pozitív hatású.
6. Sárgarépa
Sok hatása terjedt már el a sárgarépának: viccekben, humoros esetekben fütyülni tud tőle kiválóan a fogyasztója, bizonyított tény azonban, hogy a látást segíti nagy mértékben, de sokan nem tudják, hogy a hajnak is elengedhetetlen hatásokat tud adni. A répában az emésztés során A-vitamin szabadul fel, amely a fejbőr egészségét segíti, ezáltal a hajnövekedést is serkenti.
7. Tojás
Cink, vas, szelén, kén. Mindezek megtalálhatóak a tojásban, és egyben mindezekre szükség is van a hajápoláshoz. Ezeknek az anyagoknak a hiánya a szervezetben okozza főként a hajhullást, ezért érdemes többször is fogyasztanunk, sütve, főzve, salátában, magában, bárhogy.
8. Zöldségek
A zöldségekben sok vas található, amely- ahogy az már korábban is elhangzott-, elengedhetetlen a hajhullás megállításában, az új hajszálak növesztésében. Próbáljunk minél többet és többször fogyasztani zöldségeket, azon belül is a leveles zöldségeket, hogy szép, fényes, ápolt hajunk lehessen.