google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

A sikeres fogyókúrához rengeteg szempontot kell figyelembe vennünk, mégis, mindenki más módszerre esküszik. Van, aki egy kicsit több mozgással ér el csodákat, van, aki csak az étrendjét változtatja meg, de olyan is akad, akinek teljes életmódváltásra van szüksége ahhoz, hogy bármilyen eredményt el tudjon érni. 

Utóbbi sok problémával járhat, ugyanis rettentően nehéz egy ilyen változást nyom nélkül beiktatni mindennapjainkba. A megoldás sokszor az apró lépésekben keresendő; fokozatosan kell beépíteni a változásokat, új tevékenységeket, szokásokat. A következő cikksorozatunk első részében néhány apró tippet mutatunk, amelyeket kellőképpen be lehet építeni életünkbe, és amelyeket később kamatoztathatunk is egészségünk és testünk számára.

 

1. Piros- sárga- zöld szabály

Nem, ez nem az autós-gyalogos közlekedésre vonatkozik, sőt, a logikája sem azon alapul. A lényeg, hogy a lehető legtöbb étkezés alkalmával ,,felhasználjuk” ezeket a színeket. Persze, nem árt, ha a mennyiségekre is koncentrálunk, de ezekkel a színekkel a kalóriabevitelünket is jócskán csökkenthetjük- mivel, nem titok, a színek a zöldségekre és gyümölcsökre vonatkoznak leginkább, és ahogy mind tudjuk, ezek nagyon egészségesek.

Tippek a sikeres fogyókúrához- 1. rész

 

2. Kalóriabevitel és őszinteség

Ha néha egy kicsit bűnözünk, mert megkívánunk egy hamburgert vagy más, magas kalóriatartalmú élelmiszert, ne álljunk elő kifogásokkal, mint pl.: ,,ma két órát edzettem, megérdemlem”, vagy ,,á, ebben sok zöldség van, az meg egészséges”. Tudnunk kell, hogy egy-egy adag étel elfogyasztásával mennyit kell edzenünk, hogy leadjuk a fölösleges kalóriákat, és mérlegelnünk kell, hogy megéri-e ,,csalni”.

Tippek a sikeres fogyókúrához- 1. rész

 

3. Só nélkül szebb az élet

A túlzott sóbevitelnek számos hátránya lehet, többek közt a súlygyarapodás, vagy épp a fogyás akadályozása. Nem szükséges teljesen elvonni magunktól a sót, ugyanis a ,,ló túloldala” is rejteget veszélyeket az egészségünk szempontjából. Ha csak feleannyi sót fogyasztunk, mint általában, az eredmény heteken belül meglátszik. A sócsökkentést kétféleképpen érhetjük el: a) alaposan átnézzük egy-egy termék összetevőit, és a lehető legalacsonyabb sótartalmú ételt vesszük meg; b) megpróbáljuk az étkezéseinkben kiváltani a sót valamilyen más anyaggal.
Utóbbihoz ide és az alábbi képre kattintva találhatunk pár tippet.

 

Tippek a sikeres fogyókúrához- 1. rész

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

 

4. Vacsora: mikor, miért?

,,Reggel, mint a királyok, délben, mint a polgárok, este, mint a parasztok.”- mondja a közmondás, és nem véletlenül. A vacsora a napi táplálékbevitel 30%-a. A legfőbb kérdés, hogy mikor érdemes elfogyasztani a vacsorát. Sokak szerint, ha este 6 után eszik valaki, az nagy mértékben hozzájárulhat a fogyás akadályozásához. Ez tévhit. Ezzel a ,,módszerrel” csak azt érjük el, hogy másnap összefussunk a túlevéssel, sőt, még az anyagcserénket is felboríthatja.

Akkor mégis mikor vacsorázzunk?
A lényeg, hogy lefekvés előtt másfél órával együnk, ugyanis ezalatt az időintervallum alatt szervezetünk megemészti a táplálékot, így nem zavarja meg az éjszakai pihenést. Természetesen, oda kell figyelnünk az adagra is.

 

5. A reggeli

Ismét életbe lép az előző pontban bemutatott közmondás: a reggeli kell, hogy legyen a legfontosabb étkezés, ilyenkor kell bevinni a különböző fehérjéket, szénhidrátok, rostokat, zsírt, és más különböző tápanyagokat is. Ezeket szervezetünk a nap folyamán felhasználja, ráadásul, ha huzamosabb ideig tartjuk ezt a módszert, észrevehetjük, hogy étvágyunk csökkent, anyagcserénk javult, és még a mérleg is a barátunkká vált.

Tippek a sikeres fogyókúrához- 1. rész

 

6. A diétás italok és hátrányaik

Sokszor a diétásnak titulált üdítők többet árthatnak, mint cukrosabb társaik. Mindez azért lehetséges, mivel a legtöbb gyártó annak érdekében, hogy megmaradjon az édeskés íz, a cukor helyett más édesítőszerekkel és tartósítókkal tömik tele ezeket az üdítőket. Míg a cukor fogyasztása önmagában nem hogy kerülendő, de bizonyos esetekben még ajánlott is a kiegyensúlyozott étkezéshez, addig ezek a lassan felszívódó szénhidrátok és adalékanyagok rengeteg rosszat tehetnek, és a fogyást is akadályozhatják.

 

7. Rejtsük el az ételt

Akár nassolni valóról, akár másmilyen ételekről van szó, nem árt, ha ezek nincsenek szem előtt. Ennek pszichológiai oka van: ha kint tartjuk az ételeket az asztalon, konyhapulton, időről időre bekapunk egy-egy falatot, ahogy pergünk- forgunk a lakásban. És a tetejében: lehet, hogy észre sem vesszük! Éppen ezért történhet meg akár az is, hogy a kalóriabevitel szempontjából a szükséges mennyiség 2-3-szorosát is bevihetjük anélkül, hogy észrevennénk. Célszerű zárt helyen tárolni az ennivalókat, és csak étkezésekkor elővenni a hűtőből, szekrényből az adagot.

Tippek a sikeres fogyókúrához- 1. rész

 

Kapcsolódó

A sikeres diéta titkai

 

 

Ötletmánia Facebook

Még több érdekes témáért, ötletekért és tippekért látogass el az Ötletmánia Facebook- oldalára.

 

 

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0