google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Az emésztés a világ egyik legtermészetesebb dolga, mégis, ez nem éppen egy általános beszédtéma. Nem is kell annak lennie, de persze nem árt, ha tudjuk, mit, és hogyan fogyasszunk, hogy ne közérzetünk lássa kárát. Rengeteg olyan étel van amelyek segítő hatásúak, és jót tesznek az emésztésünknek.

A következőkben ezekből az ételekből sorolunk fel néhányat.

 

1. Banán

A banánnak nem csak rosttartalma, de kálium szintje is magas, éppen ezért könnyedén helyre tudja állítani a bélműködést főleg hasmenés esetén.

Emésztést segítő ételek

 

2. Gyömbér

A gyömbérrel nagyon kell vigyázni, ugyanis ha túl sokat veszünk belőle magunkhoz, rosszabb lehet az állapotunk, mint előtte. Gyakran alkalmazzák hányással együtt járó betegségek ellen, de csökkenti az étvágytalanságot is. Hányinger, puffadás és hasfájás ellen napi 2-4 g gyömbér segíthet. Fogyaszthatjuk teával/teában, vízben, vagy önmagában, de semmiképpen se fogyasszunk túl sokat a fentebb leírtak tükrében!

Emésztést segítő ételek

3. Húsok

Ha húsokról van szó, a legegészségesebb, és legjobb választás emésztés szempontjából a csirke és a különféle halak. Azért érdemes ezeket a sovány húsokat fogyasztani, mivel alig van rajta zsír, és a szervezet könnyebben dolgozza fel a zsírtalan ételeket, mint az olyanokat, mint a marha- vagy más egyéb vörös húsokat. Persze, ez nem azt jelenti, hogy többet nem ehetünk sem disznóhúst, sem mást a csirkén kívül, de igyekezzünk minél ritkábban, hogy emésztésünk megfelelően működhessen.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Emésztést segítő ételek

 

4. Joghurt

Ahogy a reklámokban is annyiszor halljuk, a bélben több milliárd baktérium és élőflóra található, amik nem csak az emésztést, de egészségünk megóvását is segítik. Ahhoz, hogy plusz egy löketet adjunk ezeknek a jótevőknek, együnk joghurtot. Azonban érdemes elolvasni a címkéket és a tápanyag-táblázatokat, ugyanis a cukros- és/vagy édesítőszerekkel teli joghurtok nemhogy nem segítik az emésztést, de még ronthatják is. Figyeljünk oda, hogy csak aktív összetevőket tartalmazó termékeket fogyasszunk, hogy elérhessük a kívánt hatást.

Emésztést segítő ételek

 

 

5. Teljes értékű gabonafélék

A legkiemelkedőbb rostforrások a teljes értékű gabonafélék és az abból készült ételek. A rostok elősegítik a bélműködést, az emésztést, ráadásul a koleszterinszintre is jó hatással van. Reggelihez tökéletes választás lehet, ugyanis eltelít, ezáltal csökkenti az éhségérzetet amellett, hogy délelőttre megadja a szükséges energiát is.

Emésztést segítő ételek

 

Kapcsolódó: 

Rostok az egészségért

 

Ötletmánia Facebook

Még több érdekes témáért, ötletekért és tippekért látogass el az Ötletmánia Facebook- oldalára.

 

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0