google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Vannak olyan egyszerű, hétköznapi dolgok, amik ámulatba ejtik az embert, és soha nem gondoltak volna rá, pedig pofonegyszerű rájuk a fizikai magyarázat. Ezeket a kísérleteket otthon is elvégezhetjük, ha pedig van gyerekünk, egyenesen el fog képedni!

Emlékszem rá, amikor gyerekkoromban egy könyvet/újságot olvastam, és megakadt a szemem egy totál egyszerű kis kísérleten: a kindertojás belsejében lévő műanyag egyik felébe ecetet, a másikba pedig szódabikarbónát kellett tölteni. Rohantam is anyukámhoz, összeszedtem a cuccokat, az udvaron pedig nekiálltam őrül tudóst játszani: összecsavartam a műanyagot, és eldobtam. Elsőre nem történt semmi, mert rosszul raktam őket össze, és már a levegőben szétesett az egész, de utána robbant a kindertojás bomba! Fél napig elvoltam vele, és valahogy a mai napig megragadt, úgyhogy tényleg érdemes ilyeneket mutogatni a gyerkőcnek, de saját magunk is jót szórakozhatunk vele.

Elképesztő otthoni kísérletek – 1. Tűzálló labda

Hozzávalók:

 • 2 lufi
 • 1 gyertya
 •  víz

Otthoni kísérletek

Kísérlet: Ha van közönségünk is, akkor egy lufit robbantsunk szét a gyertya lángjánál. Ez lesz az elterelés. Közben sunyiban töltsük meg a másik lufit vízzel, töröljük tisztára, és tartsuk a gyertya fölé. A víz ellenáll a tűz hatásának, és a gumi is bírja egy darabig.

Elképesztő otthoni kísérletek – 2. Ceruza a vízen

Hozzávalók:

 • műanyag zacskó
 • ceruzák
 • víz

Otthoni kísérletek

Kísérlet: A zacskót úgy is át lehet szúrni ceruzával, hogy a vizünk benne maradjon. Töltsük meg a zacskót félig vízzel, majd ezután hegyes ceruzával szúrjuk át a zacskót azon a helyen, ahol a víz található. Picit szivároghat, de ha ügyesek voltunk, akkor ez a szivárgás elhanyagolható!

Elképesztő otthoni kísérletek – 3. Színes káposztalevél

Hozzávalók:

 • 4 csésze víz
 • élelmiszer színezőanyag
 • káposztalevelek

Otthoni kísérletek

Kísérlet: Töltsünk meg 4 csészét vízzel, majd keverjünk mindenik csészéhez különböző színezőanyagot. Helyezzük bele a káposztaleveleket és hagyjuk, hogy egész éjszaka ázzon benne. Mire reggel lesz, a színezőanyagot felszívja a növény, így a levelek színt váltanak. Ezzel a trükkel rá tudjuk venni a srácokat, hogy egyenek valami egészségeset is!

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Elképesztő otthoni kísérletek – 4. Lebegő tojás

Hozzávalók:

 • 2 tojás
 • 2 csésze víz

Otthoni kísérletek

Kísérlet: Itt is csalnunk kell egy kicsit: mutassuk meg a közönségünknek, hogy a tojás hogyan süllyed el egy pohárka vízben. Előzőleg a második pohárba keverjünk sót, és melegítsük fel, utána pedig hagyjuk lehűlni. A lényeg, hogy a két víz egyformának látsszon. Ezután a második pohárba is helyezzük bele a tojást, a só miatt azonban ennek a felszínén lebegni fog! Ez egyébként a sűrűséggel magyarázható: a sóoldatos víz sűrűsége nagyobb a tojásénál, ezért a felszínén marad, míg a másik esetben a tojás sűrűsége nagyobb, ezért a pohár aljára süllyed.

Elképesztő otthoni kísérletek – 5. Cukor kristályosítása

Hozzávalók:

 • 50 dekagramm cukor
 • 2,5 deciliter víz
 • hurkapálcika

Otthoni kísérletek

Forraljuk fel a vízben a cukrot, és keverjük el teljesen. Ezután a cukros oldatot hűtsük le szobahőmérsékletűre. Eközben 20-30 percre áztassuk be a hurkapálcikát. A lehűtött cukorszirupot töltsük valamilyen magasabb üvegbe. Ezután töröljük meg a pálcikát, mártsuk cukorba és helyezzük a pohárba. Ügyeljünk arra, hogy ne lógjon a pohár aljára, legyen körülbelül két centi távolság a pálca vége és a pohár alja között. Csipesszel vagy bármi mással rögzíthetjük.

Otthoni kísérletek

A edényt hűvösebb helyre kell tenni, kb. 1 hét alatt gyönyörű kristályaink lesznek. Ha színes pálcát szeretnénk, ételfestéket kell használni a cukor oldásakor.

Elképesztő otthoni kísérletek – 6. Az árnyék nélküli gyufa

Hozzávalók:

 • gyufa
 • elemlámpa

Otthoni kísérletek

Kísérlet: Az égő gyufaszálat tartsuk 10-15 cm-re a faltól. Világítsuk meg egy elemlámpával és látni fogjuk, hogy csak a kezünk árnyéka és a gyufaszál árnyéka lesz látható a falon. A magyarázat az, hogy a tűz átengedi a fényt, ezért nincsen árnyéka.

Ti tudtok valamilyen házi kísérletet mondani, ami gyerekkorotokban elkápráztatott?

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0