google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

A dísznövények a legtöbb lakásban, házban üde, friss hangulatot adnak a helyiségeknek. Sokunk számára azonban szinte kivitelezhetetlen, hogy munka, és más egyéb elfoglaltságok mellett fordítsunk némi időt a növények gondozására is. Ám, vannak olyan apró növénykék, amelyek nem igényelnek sűrű, gondos ápolást, sőt, szigorúan tilos őket locsolni. 

A következő összeállításban 3+1 ilyen ,,igénytelen” növényt mutatunk be, hogy mindenki számára elérhető legyen egy zöldebb, hangulatosabb otthon.

 

1. Ginseng fikusz

A ginseng fikusz a csalóka név ellenére nem áll rokonságban a legendás gyógyhatásáról híres távol-keleti ginsenggel. Miért ez a névbeli hasonlóság? A jellegzetesen megvastagodott, húsos gyökér, mely mindkét növényfaj sajátossága, ezek a gyökerek a fikusz ginsengnél magasan kiállnak a talajszintből, ezzel érve el meghökkentő, extravagáns látványt. Ez az elágazó léggyökér nem csak a külső megjelenést teszi ámulatba ejtőbbé,  hanem a nedvességet is ebben tárolja. Gyökérzetének köszönhetően rendkívül ellenálló, nevelése is jóval egyszerűbb, mint egy klasszikus bonsaié.

Dísznövények locsolás nélkül

 

2. Kávécserje

A kávécserje a szubtrópusi területeken őshonos. Amellett, hogy legtöbbünknek az ezekből a cserjékből készült ital menti meg reggeleinket (és esetenként a körülöttünk élőkét 😉 ), még szobanövényként is rendkívül mutatós lehet.  Speciális összetételű talajba ültetve képes önfenntartó módon működni.

Dísznövények locsolás nélkül

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

 

3. Spárga

A Dél- és Közép-Amerikában őshonos növényről kevesen tudják, hogy nem minden fajtája alkalmas emberi fogyasztásra. Ahogy az eddig bemutatott növényeknek, úgy a spárgának is alacsony a víz- és táplálékigénye. Díszüvegbe ültetett példányainak egy nagy előnye, hogy nem kell odafigyelnünk az öntözésére sem, mivel az üveg falára lecsapódó párát ,,issza meg” a növény, így lehetővé téve saját magának az önfenntartást.

Dísznövények locsolás nélkül

 

3+1. Cikász pálma

Japán és Dél-Kelet Ázsiában közkedvelt és nem mellesleg ősidők óta létező növény, amelynek levelei lándzsa-szerű, hosszú, vékony formákra nőnek. Az idő múlásával ,,leveti” alsóbb leveleit, miután újakat növeszt; így alakul ki a törzse. Önfenntartó ökoszisztémájának segítségével igencsak kevés dolgunk van öntözése terén. Igazi, különleges látványosság lehet ez a dísznövény nappalinkban, otthonunkban.

Dísznövények locsolás nélkül

 

Ötletmánia Facebook

Még több érdekes témáért, ötletekért és tippekért látogass el az Ötletmánia Facebook- oldalára.

 

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0