google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Sokan vagyunk úgy otthonunkban, hogy csak időszakos takarítunk, ,,ejj, ráérünk arra még” filozófiával állunk a munkafolyamat elé. Habár bizonyos kutatások bebizonyították, hogy nem feltétlenül tesz jót az egészségünknek, ha minden nap tetőtől ,,padlóig” kitakarítjuk a lakást, azért nem árt, ha holmijaink nem kezdenek el maguktól a helyükre sétálni. 
A takarítás egyik alapelve, hogy mindennek kell egy fix hely, ahol ha esik, ha fúj, könnyedén megtaláljuk a keresett tárgyat. Ehhez a ,,Rend a lelke mindennek” mottót hasznosíthatjuk, így könnyebb lesz az utána történő takarítás is.

Ebben az összeállításban 9 olyan kérdést- választ mutatunk be, amelyek segítségével a rendrakás egyszerűbbé válhat, mint valaha.

 

1. Örömet okoz nekem ez a […]?

Legyen szó könyvekről, képekről, ruhákról vagy más egyéb használati tárgyakról, hajlamosak vagyunk gyűjtögető életmódot folytatni. Ezt könnyedén kiküszöbölhetjük azzal, hogy feltesszük magunknak a fenti kérdést.
Fontos, hogy csak olyan tárgyakat tartsunk meg, amik jó emlékeket ébresztenek bennünk, pozitívvá, energikusabbá vagy éppenséggel nyugodtabbá tesznek minket.

Rendrakás 9 lépésben, avagy a rendszerezés művészete, 1. rész

 

 

2. Ebből mennyi van?

Amikor rászánjuk magunkat a rendrakásra, általában elkövetjük azt a hibát, hogy szobánként haladunk végig a lakáson. Egy bizonyos értelemben ez jó módszernek tűnhet (pl. ha csak a saját felségterületünket kell kitakarítanunk), ám ha az egész lakás átvarázsolása a cél, nem árt, ha tudjuk, miből mennyi van. Elvégre, lehet, hogy a nappaliban van 2 ugyanolyan váza, a szobában egy harmadik- ha csak nem ,,üzemeltetünk” otthon egy egész esőerdőt, vagy nem szuvenírként gyűjtögetjük az ilyen és ehhez hasonló tárgyakat, akkor fölöslegesnek számíthatnak. Persze, nem kell azonnal kidobni, a későbbiekben akár ajándékként is felhasználhatjuk.
A kategorizálás a kulcsa mindennek. Ha szimultán rendezzük össze a helyiségeket, pontos képet kaphatunk tárgyainkról, és számukból, ezzel is elősegítve a helymegtakarítás, és a rendrakás menetét.

Rendrakás 9 lépésben, avagy a rendszerezés művészete, 1. rész

 

3. Hordom én ezt?

Ruháknál sokszor nagyon nehéz dolgunk van- főként a hölgyeknek. A nincs mit felvennem (de a szekrény roskadásig van tele ruhákkal) problémakör sok mindenkinél jelen van, ám ennek is van egy hatásos ellenszere. Az alapvető átnézésen, átpróbálgatáson kívül igyekezzünk a lehető leghatékonyabban pakolni. Ezt többféleképpen is meg tudjuk tenni:

  • ha van olyan ruhánk, ami már túl bő, esetleg túl szűk, ne tartogassuk feleslegesen, gyűjtsük össze egy zsákba;
  • nézzük át az így megmaradt ruhákat és döntsük el: szoktuk-e ezt rendszeresen hordani, vagy csak nagyon ritka alkalmakkor;
  • ha az utóbbi a helyzet, kerüljön a ruhanemű a zsákba, ha az első, akkor a másik kupacba;
  • a kupacot először érdemes ,,évszakonként válogatni”. Az adott évszaknak megfelelően rakjuk sorrendbe a ruhákat;
  • legyen mindig szem előtt az aktuális szezonhoz kötődő ruhanemű;
  • válogassuk színek, esetleg típus szerint a ruhákat- ezeket tegyük egymás mellé. Így megakadályozhatjuk azt, hogy a későbbiekben újabb hasonló ruhát vegyünk;
  • pakoljuk be a szekrénybe a szortírozott ruhákat.

Rendrakás 9 lépésben, avagy a rendszerezés művészete, 1. részRendrakás 9 lépésben, avagy a rendszerezés művészete, 1. rész

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

 

4. Hogyan fog ez ide beférni?

Akár fiókokról, akár polcokról van szó, sajnos a csak véges nagyságú felület áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy ruháinkat bepakoljuk. A megoldás az állítva tárolásban rejlik. A legfőbb komponense ennek a tárolási módnak a hajtogatás és módja. Igen, sajnos, egy kicsit meg kell majd szenvedni a tűréssel, de a végeredményért megéri ,,eltűrni” ezt a szakaszt.
Nem csak átláthatóbbá válik az egész tárolórész, de a ruhák minőségét is megóvhatjuk ezzel a technikával, és nem lesz többé ,,elfeledett” ruhaneműnk a kupac alatt.

Rendrakás 9 lépésben, avagy a rendszerezés művészete, 1. részRendrakás 9 lépésben, avagy a rendszerezés művészete, 1. rész

 

5. Hogyan spóroljak még több helyet?

Ahány ruha, annyi táska. Ám, amíg a ruhák a szekrényekben (szépen összehajtogatva, állítva) pihennek, addig a táskákkal már nehezebb dolgunk van. Figyelnünk kell arra, hogy a táska megtartsa a formáját, és persze arra is, hogy mindez a lehető legkevesebb hely elfoglalásával történjen.
Fontos, hogy minden nap kiürítsük az adott napon hordott táskát, hogy biztosak lehessünk benne, másnap minden szükséges holmi helyet kap benne. Miután a pakolás megtörtént, válasszuk ki a másnapi ,,kiegészítőnket” és pakoljuk el a többi táskát; de nem akárhogyan! Ahhoz, hogy a fentebb említett módokon tárolhassuk a retikülöket, helyezzük őket egymásba. Vehetünk nekik külön, zsebes polcot, vagy használhatunk egy erősebb vállfát is.

Rendrakás 9 lépésben, avagy a rendszerezés művészete, 1. részRendrakás 9 lépésben, avagy a rendszerezés művészete, 1. rész

 

A következő részben bemutatjuk, hogyan lehet rendszerezni a kamrát, hogyan kössük össze a kellemest a hasznossal a fotók, családi fényképek tárolásának szempontjából, és még más, hasznos tudnivalót a rendszerezésről. 
Addig is mindenkinek kellemes rendrakást kívánunk!

 

Ötletmánia Facebook

Még több érdekes témáért, ötletekért és tippekért látogass el az Ötletmánia Facebook- oldalára.

 

Kapcsolódó cikkek:

8 hiba takarítás terén, ami aláássa minden erőfeszítesünket

Takarítás diy-módra-avagy élelmiszerek, amikkel a takarítás könnyed játék

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0