google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

A faanyag a természet része. A házon kívül természetes összekötőként hat a megmunkálatlan fa és lakóterünk között, mivel mindkettőből tükröz valamit: a természet eredetiségét és otthonunk melegségét.

A fa türelmes, hűségesen és hosszan szolgál minket. Ehhez nekünk is hozzá kell segítenünk, hiszen a fa egyben a természet része is, ahol minden a táplálkozási lánc tagja. Védtelenül a rovarok, a gombák, a penészgombák és az algák élelmévé és életterévé válik. Az időjárás viszontagsága is erősen hat állapotára. A különböző behatások ellen úgy kell megvédenünk, hogy a védelem ne károsítsa a környezetet, ugyanakkor hatékonyan óvja a fát.

Hogyan védjük a faanyagot a szabadban, hogy sokáig szép és egészséges maradjon? A cikkből megtudhatjuk.

1. Vigyázzunk az építkezésnél

5 tipp a kültéri faanyag megóvására

A fa védelmének alapvető eleme a szerkezeti védelem, illetve a fa megfelelő beépítése. Már az építkezésnél vigyázzunk, hogy a fa ne érintkezzen közvetlenül a talajjal, és hogy a bütük ne legyenek kitéve az időjárásnak. Ha lehetséges, a fát úgy vágjuk, hogy a hosszabb oldalak a fatörzs tengelyére sugárirányban fussanak., Az igénybevételnek kitett bütüket mechanikusan is védhetjük, pl.: fémsapkákkal. A létesítményt úgy tervezzük, hogy a víz szabadon elfolyhasson a fáról és ne pangjon benne, vagy a felületén. Gondoskodjunk arról, hogy az összes faelem jól csatlakozzon, különben a kötési pontokon a nedvesség megreked és károsíthatja a fát.

 

2. Megelőzésszerű védelem a fakártevők ellen

5 tipp a kültéri faanyag megóvására

A farontó gombák, penészgombák, algák és rovarok a szabadban található, vagy máshol nedvességnek kitett fát megtámadják és rongálják. Ezért szükséges a faanyagot megelőzésszerűen impregnálással megóvni. Az impregnálószer mélyre hatolva a faanyagba, azt átitatja és védi a rovarok, a kék-gombásodás és a korhasztó gombák ellen. Klasszikus és vizes alapú impregnáló termékeket találhatunk a legtöbb bútoráruházban. Tartsuk be a gyártók utasításait a négyzetméterenként felhasználandó termékmennyiséget és a felvitel módját illetően, hiszen csak így védhetjük megfelelően a faanyagot. Különösen bőven védjük impregnálószerrel a bütüket. A tetőszerkezetek védelme is nagyon fontos.

 

3. Felületvédelem az időjárás igénybevétele ellen és a színek

5 tipp a kültéri faanyag megóvására

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Az impregnált faanyag ellenáll a kártevők támadásainak, de védtelen az időjárás hatásai ellen. A faanyagot ostorozza az eső, égeti a napsugár és karcolják a szél-hordta porszemek. Ezért szükséges a fát megóvni, egyben azonban dekoratívan színezhetjük is azt. Ilyen festékek terén széles a választék: míg bizonyos termékek színezik és bársonyos matt külsőt kölcsönöznek a fának, addig más termékek selymes fényt adnak neki. A kiválasztott lazúr alkalmazásnál tartsuk be az útmutató a fa négyzetméterére előírt festék mennyiségét illetően. hogy a védelem igazán hatékony legyen. Minden lazúrnak az időjárás elleni védelmen kívül egyéb fontos feladata is van. Köztük az is, hogy az impregnálószer rovarkártevők elleni hatóanyagait bezárja a fába, hogy azok ne kerüljenek közvetlen érintkezésbe velünk vagy a környezettel. Így mindannyian védettek vagyunk: mi, a fa és a környezet is.

 

4. A munkának nincs vége az utolsó bevonat felvitelével

5 tipp a kültéri faanyag megóvására

Annak ellenére, hogy a faanyag védelméért megtettünk mindent, ne feledkezzünk meg a rendszeres ellenőrzésről. Ha a bevonat sérülését időben felfedezzük, könnyebb lesz a hibákat javítani.

 

Újabb bevonat egy év elteltével

5 tipp a kültéri faanyag megóvására

A fa természetes anyag és alkalmazkodik a mikroklímához. A hőmérsékleti különbségek és a nedvesség miatt dagad és zsugorodik, amely a bevonaton hajszálrepedések keletkezését okozza.  Bár ezek a repedések szemmel nem láthatóak, egy év elteltével legjobb, ha még egy réteg bevonatot viszünk fel. Így biztosak lehetünk abban, hogy a faanyag a lehető legjobban védett és még hosszú ideig szép és egészséges marad.

5 tipp a kültéri faanyag megóvására

A fa megóv bennünket. Viszonozzuk!

 

További környezettudatos tippekért kattintsunk az alábbi cikkekre:

Újrahasznosítás mesterfokon

Papírmasé készítése

Raklapos kerti bútorok

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0