google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

A kezdő kertészek leginkább az egyszerű fűszerkerteket favorizálják. A négy fal közötti fűszerkert telepítésről írtunk már Nektek egy cikket, így most azoknak szeretnék segítséget nyújtani, akik kint akarják kipróbálni magukat!

Képzeld el, hogy egy jó kis margharita pizzát sütsz. Minden megvan hozzá, jó sajt, frankó paradicsomszósz, de valami hiányzik: a fűszerek. Felveszel egy kinti papucsot, fogod magad és kimész a saját fűszerkertedbe, leszeded a friss bazsalikomot, kakukkfüvet és oregánót, aztán beslattyogsz. Semmi sem ment meg attól, hogy a pizzádat üde frissesség jellemezze, hiszen teljesen “hazai” fűszerekkel turbóztad fel.

Jó érzés, igaz?

Ha eddig csak gondolkoztál és nézted az üres hátsó placcot a kertedben, akkor itt az ideje, hogy te is rászánd magad arra, hogy saját fűszerkertet hozz létre. Mutatok pár tippet, különböző dizájnokat, amiket felhasználhatsz, hogy kialakítsd az egyedi kerted.

1. Fűszertartó

Amennyiben helyszűkében vagy, de szeretnél magadnak növényeket, ne csüggedj, van megoldás! Ráadásul könnyen barkácsolható polcról beszélünk, a növényeknek pedig gyárthatsz egyedi címkét, így nem fogod őket összekeverni.

2. A hirdetőtábla

Ismét a kevés hellyel rendelkezőknek ajánlom a következő ötletet, ami szerintem igen jól néz ki. Egyszerű, nem kell hozzá sok alapanyag, és viszonylag olcsón megúszható. Ráadásul könnyen tudjuk öntözni a fűszereket!

3. Fűszerkert nagyoknak

Amennyiben rendelkezel elég térrel jó, ha azt kreatívan próbálod megtölteni. Az elrendezés érdekessége, hogy szegélyként szintén fűszer szolgál.

4. Fűszerszekér

Ha van egy kisebb szekerünk, (vagy egy régi talicskánk), simán készíthetünk belőle hordozható kertet. Praktikus és szuperül fest, azonban inkább csak azoknak ajánlanám, akiknek kevés palántára van szükségük.

5. Vintage-hangulatú fűszertárolók

A legegyszerűbb persze az, ha fogunk egy vödröt, és elültetjük benne a növényeket. Fatáblákkal megjelölhetjük őket, így tovább fokozhatjuk a vintage-hatást.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

6. Kreativitás level 10

Amennyiben szereted a szokatlan megoldásokat, tudom ajánlani ezt az összeállítást. Ami picit megcsavarja a dolgot az az, hogy ha a felső polcot akarod meglocsolni, szintén nem árt, ha előveszed a kreatív éned!

7. A szokatlan rendszer

Ha a szerethető összevisszaság a mi asztalunk, akkor vessünk egy pillantást erre az elrendezésre! Kis teraszon is elfér, mégis különleges darab.

8. A fűszer torony

Szereted az egymásra épülő cserép tornyokat? Szereted a fűszereket? Kombinálhatod a kettőt, bár egy kis lemondással is jár. Az alsóbb cserepekbe ugyan kevesebb növény fér, de ha van valami, amit nem fogyasztasz gyakran (a képen például petrezselyem) akkor azt alulra rakhatod.

9. Fonott fűszeres ládák

Nem akarsz sokat vacakolni a kert ásásával, a dizájnnal, meg amúgy alapból semmivel, de szeretnéd, ha mégis jól nézne ki a kerted? Ugyan kicsit mélyebben a zsebedbe kell nyúlni, de létezik megoldás: vásárolj be pár ládát, és ültesd bele a palántákat. Garantált a siker!

10. Fűszerkert az egész világ!

Amennyiben egy igazi fűszer-oázist szeretnél létrehozni, semmi akadálya! Ugyan sok munka van vele, de a befektetett munka megtérül: finomabbnál finomabb ételekkel rukkolhatsz majd elő.

11. Labirintus

Létezik ez a fajta elrendezés is, amely kicsit hasonló a sövényekből vágott labirintusokéhoz.

Amennyiben egyéb szuper ötletekre vágytok, nézzetek még szét a weboldalunkon, biztos találtok kedvetekre való elképzelést!

Ha bármilyen kérdésetek, kérésetek, észrevételetek vagy ötletetek van, bátran tegyétek fel itt, vagy Facebookon!

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon és Pinteresten, ahol további érdekes ötleteket találsz!

 

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0