google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Régi építésű vagy lakótelepi lakásokban gyakran található olyan kicsi, alig pár négyzetméternyi, sokszor ablaktalan helyiség- cselédszoba, kamra, félszoba-, amelyet semmire sem tudunk igazán használni. Ezért legtöbbször a lomtár funkcióját tölti be, pedig érdemes hasznos célra kialakítani. Ehhez adunk most ötleteket. 

 

Társalgó

Mihez kezdjünk 4 négyzetméterrel?- 3+1 hasznos ötlet a jobb helykihasználásra

A társasági élet színterét a lakásban rendszerint a legnagyobb szobában rendezzük be, itt fogadunk vendégeket, itt pihen, beszélget, olvas vagy tévézik a család. Ám sokszor előfordul, hogy épp annyi szoba van a lakásban, amennyire a lakóknak szükségük van, így kénytelenek lemondani a nappaliról. Pedig akármilyen hihetetlen, még egy 4 négyzetméteres helyiségből is ki lehet alakítani egy kellemes pihenősarkot. A meleg, barátságos hangulatot a világos fából készült falburkolat és a rengeteg puha textília adja.
Ülőalkalmatosságnak megteszi egy régi kanapé, melyre új huzatot varrhatunk, de akár két nagy, szögletes, szivaccsal töltött párna is megfelel. Az ilyen pici helyiségek általában kevés fényt kapnak, ezt tobzódó, vidám színekkel ellensúlyozhatjuk.
A virágmintás szőnyeg és a tarka-barka párnák keleties hangulatot árasztanak, melyet néhány kiegészítővel tovább fokozhatunk. A marokkói tálca épp megfelel dohányzóasztalnak, vendégváráshoz pedig beszerezhetünk egy-két stílusos kerámiatálat, és mintás üvegpoharat is.

 

 

Konyha

Mihez kezdjünk 4 négyzetméterrel?- 3+1 hasznos ötlet a jobb helykihasználásra

Kisebb garzonlakásban sokszor gondot okoz a konyha kialakítása. Az egyik, manapság legelterjedtebb megoldás, hogy a nappaliba kerül az étkezővel együtt. Ám, ha van egy pár négyzetméternyi kamránk, vagy akár az előtérben egy szűkebb beugrónk, ötletes bútorokkal itt is berendezhető egy praktikus főzőfülke. Az összesen két méter széles alsó szekrényekben elfér a mosogató, egy kisebb főzőlap és a sütő; a felsők az edények tárolására szolgálnak. Ha nagy a belmagasság, gipszkarton álmennyezettel csökkentsük; emögött jól elrejthető az elszívó kivezetőcsöve, illetve a világítás is könnyebben megoldható. Jó ötlet a két fémrúd közé ékelt kerek asztallap, és a fölötte lévő ugyanolyan alakú polc, mely konyhai eszközök tárolására alkalmas.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

 

Gyerekkuckó

Mihez kezdjünk 4 négyzetméterrel?- 3+1 hasznos ötlet a jobb helykihasználásra

A legtöbb családban eljön az az időszak, amikor a meglévő gyerekszoba már kicsinek bizonyul, illetve, amikor a testvérek már szeretnének többé egy helyiségen osztozni. Ilyenkor valami megoldást kell keresni. Ha akad kicsi félszobánk, vagy olyan kamránk, melynek van ablaka, remek gyerekbirodalom alakítható ki benne. Fontos, hogy a szoba szélessége legalább 2 méter legyen, mert akkor kényelmesen belefér egy normál méretű ágy. A jobb helykihasználás érdekében készen vásárolt, vagy akár fémvázból összeállított emeletes ágyat válasszunk, így alatta berendezhető egy kényelmes tanulósarok.
A fűzöld fal nyugtató hatású, mellé minél vidámabb színű kiegészítőket vásároljunk. Színes, kerekekkel ellátott műanyag tárolódobozok sokféle méretben és színben kaphatók; ideálisak a játékok és fontos apróságok számára.

 

Mosókonyha

Mihez kezdjünk 4 négyzetméterrel?- 3+1 hasznos ötlet a jobb helykihasználásra

Ma még csak az igényesebb, új építésű lakásokban gondolnak arra, hogy egy háztartásban milyen nagy szükség van egy olyan kis helyiségre, ahol a mosás, vasalás és a takarítás kellékeit tárolhatjuk. Ha megoldható, hogy a vizet és a csatornát bevezessük a helyiségbe, a régi lomtár ideális erre a célra. Ide költöztetve a mosógépet helyet nyerünk a fürdőszobában és a száradó ruhák látványa sem csúfítja el a lakást.

 

 

Ha kisszobánk nincs, amit a fenti tippek egyikével átalakítanánk, de otthonunkban meglévő helyiségeket új köntösbe öltöztetnénk, böngésszünk a következő tippek közül: A vörös szín otthonunkban.

 

 

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0