google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Sokunkkal előfordulhat, hogy egy frissen vett (vagy annak hitt) gyümölcs vagy zöldség hirtelen megromlott, holott igyekeztünk megfelelően tárolni azt/azokat. Sajnos, ha ez előfordul, a legnagyobb igyekezetünk ellenére sem mondhatjuk, hogy jó volt az a tárolás, annak módja. Nem csak a hely a fontos, más behatások is okozhatják a különböző ételek állagromlását. Ilyen például a ,,szomszéd” is. 

A következő összeállításban bemutatjuk, melyek azok a gyümölcsök, zöldségek, amelyek nehezen viselik egymás társaságát.

Zöldség- gyümölcs tárolás- hogyan, hol, miért?

Miért történik mindez?

Az élelmiszerek szinte mindegyike bocsát ki a tárolása alatt valamilyen gázt. Ez legtöbbször szagtalan, ám rövid időn belül látható ,,eredményeket” produkálhat. Ennek a színtelen, szagtalan gáznak a neve etilén, és a növények érését gyorsítja.

Minél érettebb egy zöldség vagy gyümölcs, annál több etilént termel. Az etilén klorofill- veszteséget okoz, amelynek szemmel látható eredménye főként a zöld leveles zöldségeken van: barna foltok jelennek meg rajtuk, majd az egész bebarnul. Tovább terjedhet más zöldségekre, gyümölcsökre is, éppen ezért, ha észreveszünk egy ,,beteg” zöldséget vagy gyümölcsöt, érdemes azt eltávolítani a többi közül.

A folyamatot akár véglegesen meg is tudjuk szüntetni, ha nem szeretnénk állandóan lesni a kamrát, és annak tartalmát. A következő útmutatóval nyújtunk némi segítséget ehhez:

 

Együtt tárolható termékek

Spárga, brokkoli, kelbimbó, sárgarépa, zöldbab, burgonya, cukkini, dinnye, szőlő, bogyós gyümölcsök. 

Ezek a gyümölcsök és zöldségek kifejezetten érzékenyek az etiléngázra, ezért egyáltalán nem tanácsos őket egy helyen tárolni olyan darabokkal, amelyek nagy mennyiségben bocsátják ki ezt a gázt. Egymás mellett azonban nagyon jól megférhetnek, akár szimpla tárolásról akár egy salátáról van szó.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Zöldség- gyümölcs tárolás- hogyan, hol, miért?

 

Külön tárolandó termékek

Alma, szilva, barack, körte, nektarin, érett banán, avokádó, káposzta, paradicsom, hagyma, padlizsán, fejes saláta, gomba.

Mivel a fenti élelmiszerek nagy mennyiségű etilént bocsátanak ki magukból, nagyon oda kell figyelnünk a megfelelő tárolásra. Nem csak egymás mellé nem tehetjük őket, de olyan gyümölcsök és zöldségek között is kifogásolható helyük van, amelyek alapvetően jól megférnek egymás mellett.
Nem csak szeparálással lehet megállítani az erjedést, és a gyors romlást, hanem akár lefagyaszthatjuk a termékeket. Ehhez egy zárható műanyag zacskóra lesz szükségünk, és már tehetjük is a fagyasztóba. Ezzel a módszerrel az állagromlást könnyedén megakadályozhatjuk, ráadásul így ízüket, aromájukat is megőrzik az élelmiszerek.

Zöldség- gyümölcs tárolás- hogyan, hol, miért?

 

Kapcsolódó:

Kedv- javító ételek

 

 

Ötletmánia Facebook

Még több érdekes témáért, ötletekért és tippekért látogass el az Ötletmánia Facebook- oldalára.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0