google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Szívószál szinte minden háztartásban található; mindenki ivott már üdítőt ezzel élete során. Ám sokak számára itt be is fejeződik a történet. Ez a ,,szerkezet” így rá is szolgált az egyszer használatos műanyag elnevezésre. Pedig mennyi minden másra is lehetne segítségünkre, miután elfogyasztottuk vele italunkat!

Csakúgy, mint PET-palackokat (további információ itt), szívószálakat is újrahasznosíthatunk bolygónk ,,gyógyulásához”.

Hajrá!

1. Karkötő, nyaklánc

Többféle módja van annak, hogy szívószálból karkötőt, nyakláncot készítsünk. Az alábbiakban négy különböző technikát mutatunk be:

1.1. Egyszerű fűzés

Image result for szívószál karkötő

Hozzávalók: 

  • színes szívószálak
  • olló
  • madzag, gumis szalag

Egyszerű, gyors, és nem igényel sok előkészületet.

Fogjuk a szívószálakat, és vágjuk kis darabokra- szabadon variálható a méret; lehetnek gyöngyszerűen aprók, de akár- ahogy a fenti képen is látható,- 2-3 vagy több cm hosszú is. Célszerű egyenesen egy pohárba aprítani a rudat, hogy ne repkedjenek annyira szét a lakásban a ,,morzsák”.

A madzagból megfelelő méretet vágunk (csuklóhoz, nyakhoz viszonyított méret).

Ha mindezekkel készen vagyunk, jöhetnek a gyerekek, és el is kezdhetik készíteni saját, egyedi ékszerüket.

Végül, egy egyszerű boggal (vagy masnizással) összekötjük.

 

Image result for szívószál nyaklánc

 

A felnőttesebb nyakékre vágyók számára a következőt javasoljuk:

Image result for szívószál karkötő

 

Hasonlóképp, mint az előzőekben, itt is fel kell darabolnunk a szívószálakat, viszont széltében fűzzük fel a zsinórra a részeket. Hogy még esztétikusabb külsőt kapjon, lefújhatjuk, lefesthetjük arany spray-vel, festékkel. Ha jól dolgoztunk, alig lehet majd észrevenni, hogy ,,csak” szívószálból készült.

 

1.2. Hegyezés

Image result for szívószál karkötő

 

Ehhez a tipphez mindössze a főszereplő szívószálra és egy hegyezőre lesz szükség. Nem kell sokat gondolkodni azon, mi a következő lépés: óvatosan elkezdjük hegyezni a szívószálat, addig, ameddig egy megfelelő méretű spirálkát nem kapunk.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Az egyik legjobb dolog ebben a technikában, hogy nem kell hozzá sem madzag, sem másfajta kapocs, mivel önmagával rögzíthető az ékszer. Csak annyi a teendő, hogy megfogjuk a két végét, és egymásba csavarozzuk. Nem kell aggódnunk amiatt sem, hogy esetleg túl kicsi lett az átmérője, hiszen így, szétvágva, a szívószál megnyúlik- persze, azért nem árt, ha figyelünk a méretekre.

 

Image result for szívószál karkötő

A metódushoz vizuális segítséget ide kattintva találhatunk.

 

1.3. Hőkezelés

Amire szükségünk lesz:

  • szívószál;
  • sütőpapír;
  • vasaló;
  • olló;
  • lyukasztó;
  • szalag.

Válasszunk ki magunknak minimum 4-5 darab tetszőleges színű szívószálat. Minél több szívószállal dolgozunk, annál vastagabb karkötőt kapunk. Rakjuk szorosan egymás mellé a szálakat a sütőpapíron, majd a papír másik felét hajtsuk rá a műanyagra. A vasalót állítsuk be a legmagasabb hőfokra és húzzuk végig párszor, addig, amíg kilapulnak és összeragadnak a szálak. Egyengessük ki a már félig kész karkötőnk széleit ollóval, és lyukasszunk 2-2 lyukat a két végére- ezekbe fogjuk befűzni a szalagot, amivel majd karunkra, nyakunkra rögzíthetjük ékszerünket. Kössünk bogot vagy masnit, és már kész is.

Related imageImage result for szívószál karkötő

 

1.4. Gyertyával égetés

Ez egy kicsit komplikáltabb módszer, de a végeredmény megéri a nehézségeket. Tartsuk egy gyertya fölé a szívószálat állítva, és várjuk meg, amíg megolvad annyira, hogy egy kis kavicsra hasonlít a formája; mártsuk vízbe, hogy lehűljön, majd vágjuk le az olvadt darabot. Ezt ismételjük meg tetszőleges színekkel, ameddig megfelelő mennyiségű ,,kavicsdarabot” nem készítettünk. [videó itt]Ha minden jól ment, az olvadt szívószál-darabok közepén maradt egy lyuk. Ezen keresztül fűzzük be a madzagot. Ha gumis zsineggel dolgozunk, nem csak karkötőt, nyakláncot készíthetünk- felhasználhatjuk akár hajguminak is az elkészült mesterművet.

 

Image result for szívószál karkötő

 

A következő tematikus cikkben még több szívószál- újrahasznosítási ötletet mutatunk. Addig is, kellemes időtöltést az ékszer-készítéshez!

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0