google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Számtalan olyan találmány létezik, amelyek a mai rohanó világban minket elérő stressz leküzdésében segítenek túlélni a mindennapokat. Ezeknek egyike a stresszlabda. Rengeteg különféle formában, stílusban elérhető, ám házilag gyártva amellett, hogy több, egyedi darabot is készíthetünk, még jó mókának is ígérkezik, akár gyerkőceinkkel, akár baráti társaságunkkal alkotunk.

Stresszoldás mellett ezeket a labdákat sok mindenre fel lehet használni, például célba dobásra vagy egyéb oktató-fejlesztő játékokra is.

 

Image result for stresszlabda

Hozzávalók (1 labda elkészítéséhez):

  • 3 db lufi (2 db azonos színű, 1db más színű; tetszés szerint variálható)
  • liszt
  • tölcsér (ha nincs, újságpapírból hajtogatott is megteszi)
  • egy kisebb PET-palack
  • olló

A liszt szóródására való tekintettel célszerű egy újságpapírt vagy hasonló alátétet az asztalra helyezni, hogy a takarítási folyamat már ne legyen annyira stresszes.

 

Elkészítés:

1. töltsük fel a PET-palackot a tölcsér segítségével kb. egy pohár (a mennyiség a lufi méretétől függ) liszttel

2. fújjuk fel félig a lufit, majd illesszük rá a száját a lisztes palack szájára (hogy ne szökjön ki sok levegő a lufiból, csavarjuk meg a száját mielőtt ráillesztjük a palackra)

 

 

3. öntsük át a lisztet a lufiba

4. a liszttel teli lufit lassan eresszük le (FIGYELEM! ha túl hirtelen eresztjük a lufit, nagyon maszatos lesz a munkafelületünk a kifúvódó liszttől)

5. vágjuk le a lisztes, és az ugyanolyan színű, de üres lufi száját is, majd a lisztes lufira húzzuk rá az üres lufit

6. a harmadik, más színű lufi száját is vágjuk le, majd vágjunk rá kis lyukakat- hasonló technikával, mint ahogy papírból csipkemintát készítünk

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

7. végül a harmadik, kivágott lufit húzzuk rá a labdánkra

Kész is van a stresszlabdánk!

 

A felhasznált színeknek, a lyukaknak és a kinézetnek csak a képzelet szabhat határt! 

Related image

 

Ha egy kicsit extrább stresszlabdákra vágyunk, fonalból készíthetünk hajat, filctollal rajzolhatunk arcot a kis zsákokra- és elkészült a labdababa!

Related image

Ha még ezt is tetéznénk, fogjunk egy mandarinos/narancsos hálót, és tekerjük rá a labdára. Első ránézésre ugyan nem tűnik különlegesebbnek, de ha megnyomjuk, jön a meglepetés:

Image result for lufi labda hálóval

 

Mint az a cikk elején is szerepel, nem csak ingerültségünk levezetéséhez remek választás a liszt labda. Oktató-fejlesztő játékok lebonyolításához a következő tippeket használjuk fel:

  • Célba dobás- piramisba állított műanyag flakonokkal, alumínium dobozok vagy egy egyszerű vödör alkalmazásával hozzunk létre célzófelületet.
  • Ha számokat írunk a labdákra, gyermekünknek játékos formában segíthetünk az alapműveletek megismerésében.
  • Liszten kívül több másfajta töltőanyagot is felhasználhatunk (pl. rizs, borsó, stb.). Egy-egy anyaggal több labdát is feltölthetünk- a feladat, hogy az azonos matériával teletöltött lufilabdákat összepározzuk. Nehezítésként szemkötőt is használhatunk játék közben.

 

A stresszlabdát könnyen elkészíthetjük otthon, de egy gyerekzsúrnak, nyári tábornak vagy egyéb szabadidős tevékenységnek is kitűnő (habár kissé koszolós) programja lehet.

Jó szórakozást a készítéshez, nyomkodáshoz!

Image result for smiley stress ball

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0